OGY - A médiaszolgáltatásokkal összefüggő uniós rendelettervezetről tárgyalnak

Belföld, 2022.12.06

Az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabályról alakíthatja ki álláspontját kedden az Országgyűlés, amely ismét napirendjére veszi a képviselői vagyonnyilatkozatok kérdését, a felsőoktatási törvény módosítását és az egészségügyi törvénycsomagot.

Az ülés 8 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd kivételes eljárásban tárgyalnak a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos uniós rendelettervezetről.

Az európai ügyek bizottsága országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi kimondani, hogy sérti a szubszidiaritás elvét a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról (az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály) és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet.

A bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitái is lesznek.

Ezek között szerepel az a törvényjavaslat, amely az Európai Bizottság kérésére módosítaná a képviselői vagyonnyilatkozati rendszert.

Tárgyalják azt a felsőoktatási törvénymódosítást, amely alapján a jövőben a diploma megszerzésének nem lesz feltétele a nyelvvizsga.

Napirenden szerepel az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítása, amelynek főbb elemei: a praxiskörzetek állami meghatározása, az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése, a szakápolási rendszer átalakítása.

A parlament a DK kezdeményezésére tárgyal az igazságügyi bizottság két állásfoglalásáról. Az ellenzéki frakció korábban kezdeményezte a finn és a svéd NATO-csatlakozás kivételes eljárásban történő tárgyalását, ezt Kövér László visszautasította, majd az igazságügyi bizottság megállapította, hogy a házelnök a házszabálynak megfelelően járt el. A DK a két állásfoglalás elutasítását kéri a plenáris üléstől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!