OGY - Krónika 1. rész (beruházásvédelmi egyezmények)

Belföld, 2019.06.13

Az EU és Szingapúr, valamint Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság közötti beruházásvédelmi megállapodásokról tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.



Az Európai Unió és tagállamai, valamint Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodás kihirdetése



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter expozéjában közölte, azt várják az EU tagállamai és Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodástól, hogy segítse a felek gazdasági, beruházási, kereskedelmi kapcsolatait.

A miniszter szerint a megállapodás fontos szerepet játszik a beruházásösztönzésben, védi a Szingapúrban letelepedni szándékozó magyar vállalkozásokat, és segíti a szingapúri vállalatokat abban, hogy Magyarországra hozzák munkahelyteremtő beruházásaikat. Hozzátette: a beruházót és beruházásokat a partnerországban történő letelepedéstől kezdve megilleti a szerződésben leírt garanciális védelem.

A legfőbb garanciális elemek között említette a tisztességes és méltányos elbánást, a megkülönböztetés elleni rendelkezéseket. Közölte, a dokumentum közvetlen és közvetett kisajátításra, illetve állandó elsőfokú befektetési bíróságra és fellebviteli fórumra vonatkozó szabályokat is tartalmaz.

Szólt arról is, hogy Magyarország és Szingapúr között a kereskedelmi forgalom tavaly 7 százalékkal nőtt, meghaladta a 640 millió dollárt; a magyar export 11 százalékkal bővült. Azt mondta, az Eximbanknál 1,7 milliárd eurós hitelkeretet nyitottak a magyar-szingapúri vállaltközi kapcsolatok finanszírozására.

Szijjártó Péter közölte, a magyar gazdaság "a dimenzióváltás időszakában van": nem a megteremtett munkahelyek száma, hanem sokkal inkább az azok által képviselt technológiai színvonal, hozzáadott érték és kutatás-fejlesztési arány számít. A magyar gazdaság a mennyiségi korszakából áttért a minőségi korszakába, ennek az átállásnak a kulcsa pedig az a technológia, amelyet a nagy keleti és nyugati vállalatok hoznak el az országba - magyarázta.



Vezérszónokok: a Fidesz és a Jobbik támogatja a javaslat elfogadását



Boldog István, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a megállapodás célja az EU és Szingapúr közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősítése, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is. Potocskáné Kőrősi Anita, a Jobbik részéről arról beszélt: a megállapodás a fenntartható fejlődés keretei között erősíti meg Európa és Szingapúr kereskedelmi, gazdasági kapcsolatait, és így az egymás területén működő vállalatok biztonságban végezhetnek beruházásokat. Pártjuk nevében mindketten támogatták a javaslat elfogadását.



a Magyarország és Zöld-foki Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás



Szijjártó Péter a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásról elmondta: annak célja, hogy előmozdítsák a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, és biztonságosabbá, vonzóbbá tegyék a kölcsönös beruházási lehetőségeket és környezetet.

Kiemelte: a kormány külgazdasági célkitűzései között szerepel a magyar vállalatok külföldi beruházásainak ösztönzése, ennek a stratégiának a végrehajtásához pedig szükséges a beruházásvédelmi megállapodások megkötése. Megjegyezte: több magyar vállalat folytat tárgyalásokat zöld-foki köztársasági beruházásokról. Az Eximbanknál 13 millió eurós hitelkeretet nyitottak meg export-import tranzakciók lebonyolítására és közös vállalatok alapítására - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

A "déli nyitás" stratégiájáról szólva kiemelte: Afrika a jövő kontinense, ezért fontos, hogy a kormány segítse magyar vállalatok afrikai térnyerését. Szijjártó Péter közölte, a Zöld-foki Köztársaság az egyik olyan ország, amelyet ebben a stratégiában kijelöltek: egy olyan keresztény állam, amellyel jó politikai kapcsolatot tart fenn Magyarország.



A Fidesz támogatja a javaslat elfogadását



Boldog István, a Fidesz vezérszónoka fontosnak nevezte minél az afrikai államokkal kiépített jó gazdasági kapcsolatokat. Hozzátette: a jelen megállapodás célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése, az egymás területén végrehajtott beruházások biztonságának növelése.



Jobbik: miért pont a Zöld-foki Köztársaság iránt mutat érdeklődés a kormányfő?



Potocskáné Kőrősi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt firtatta, hogy miért éppen a kis területű, kis lakosságszámú Zöld-foki Köztársaság iránt mutat "élénk érdeklődést" a magyar kormányfő. Szerinte az "ország objektív keresztmetszete" nem garantál olyan mennyiségű beruházási lehetőséget, amely Magyarország érdekét szolgálná. "De vannak elképzeléseink arról, hogy a Magyarországon illegálisan szerzett vagyonokkal hogyan lehet majd külföldi beruházásokat megvalósítani" - fogalmazott. A képviselő ezzel együtt pártja nevében támogatásáról biztosította a javaslat elfogadását, jelezve, hogy "élénk figyelemmel" követik majd a két ország közötti kapcsolatokat.



Szijjártó Péter az elhangzottakra reagálva kiemelte: magyar nemzetgazdasági érdekeket szolgálnak az ilyen megállapodások. Hozzátette: korábban sokan megkérdőjelezték, hogy a kormány gazdasági célokat helyezett a külpolitikai stratégia fókuszába, ugyanakkor a számok önmagukért beszélnek, hiszen 2014 óta minden évben megdöntötte Magyarország az addig érvényes beruházási és exportrekordot.

Az MSZP-s Mesterházy Attila kétperces felszólalására reagálva - amelyben az ellenzéki képviselő a miniszterelnök meghiúsult angolai látogatását firtatta - Szijjártó Péter azt mondta: a látogatás tervezése menetrend szerint haladt, ugyanakkor az angolai fél belpolitikai okokra hivatkozva az út elhalasztását kérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!