OGY - Krónika 1. rész (egyetemek)

Belföld, 2021.04.09

Az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájával kezdődött meg az Országgyűlés pénteki ülése.



Kormány: az egyetemek megújítása az egyik legfontosabb nemzetépítési program


Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára expozéjában elmondta: az egyetemek jövője Magyarország jövője, ezért a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása.

Kiemelte: Magyarország versenyképességét nagyban befolyásolja, hogyan reagál az egyre gyorsabban megjelenő digitális és globális kihívásokra. E versenynek az lesz a nyertese, aki a legkorszerűbb és legjobban hasznosítható tudást adja át a következő generációknak - mutatott rá.

Hangsúlyozta: csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek egyetemei megfelelő választ adnak az átalakuló világrend kihívásaira. Magyarország is annyira lesz sikeres, amennyire a magyar fiatalok sikeresek, ezért a tudásba befektetni erkölcsi kötelezettség is - jelentette ki.

Schanda Tamás kifejtette: a versenyképesség növelésére eddig is voltak próbálkozások, voltak bőven sikerek is, vannak világszinten teljesítő intézmények, és látni jó kezdeményezéseket az üzleti és az egyetemi világ összekötésére, de ráfér a valódi fokozatváltás a magyar felsőoktatásra.

Közölte: a modellváltó intézmények vezetőiben és vezető testületeiben egyértelmű az ambíció, változást akarnak, és ha nincs modellváltás, a támogatások a megkövült struktúrákba kerülhetnek, ahogy korábban is. Történelmi kihívás előtt állunk, lépni kell, a felsőoktatás működési rendszerének megváltoztatása nemzetstratégiai kérdés is, a jövő gazdasága múlik ezen - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta: a kormány kiemelt célja, hogy a magyar fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert a magyar felsőoktatásban, jobb egyetemeken értékesebb képzést kapjanak. A magyar gazdaság egyik fő hajtóereje lehet a felsőoktatás, az új finanszírozási forma előnye pedig a rugalmasság, a gyors reagálási képesség a gazdaság igényeire - fejtette ki.

Kiemelte: soha nem látott méretű fejlesztési lehetőség előtt áll a magyar felsőoktatás, amely közben ingyenes marad a hallgatóknak. Ez a kormány vagyont ad az egyetemeknek, míg a baloldal eladósította őket - tette hozzá Schanda Tamás.

Úgy vélte, az egyik legtöbbet hangoztatott félelem az egyetemi autonómia elvesztése, de az átalakítás nem csökkenti, hanem növeli az autonómiát. A felsőoktatás gyakorlati képzésének erősítését és az egyetemek gazdasági szerepvállalását is segítik a javaslatok - mutatott rá.

Megjegyezte: a még jobb egyetemben érdekeltek, abban, hogy sikeresebbek legyenek a hallgatók, ezért adnak jelentős támogatást például a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE) is, az SZFE érdekében dolgoznak.

Schanda Tamás közölte: a modellváltó egyetemek száma egyre növekszik. A kormány az egyetemek döntéseit tiszteletben tartva jár el, csak ott lehet modellváltás, ahol ezt az egyetemek kérték, kezdeményezték - mondta.

Kitért arra: az intézmények fenntartásához és fejlesztéséhez állami hozzájárulást is biztosítanak, marad a hallgatói normatíva, továbbá üzemeltetésre és a tudományos-kutatási tevékenységek finanszírozására is kapnak juttatást.

Az államtitkár hangsúlyozta, a felsőoktatás nem önmagáért létezik, hanem szolgálatot teljesít, olyan hallgatókat képez, akik nemzetközi szinten elfogadott, versenyképes tudással gyarapítják a hazát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!