OGY - Krónika 1. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.06.20

A 2020-as költségvetés - előző nap megkezdett - általános vitáját folytatta csütörtökön az Országgyűlés.



Fidesz: az önkormányzatok 2020-ban még egyet léphetnek előre



Ovádi Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy jövőre az önkormányzatok hitelforrás nélkül 2952 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, amihez a költségvetés 735,8 milliárd forintot biztosít. Így 2020-ban az önkormányzatok még egyet léphetnek előre, az 5000 fő alatti kistelepülések pedig kiemelt támogatást kapnak - hangsúlyozta a képviselő, külön kitérve a faluprogram részleteire.

Elmondta: a költségvetés általános jellegű támogatást biztosít az önkormányzatok számára a helyi közügyek ellátásához, fedezetet nyújt az óvodai ellátás biztosítására, a szociális ágazat bérrendezésére, a kulturális kiadásokra, valamint forrást kapnak a települések a belterületi utak felújítására és új beruházásokra is.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az önkormányzatok támogatása és partnersége iránt, hiszen 2011 és 2014 között 1369 milliárd forint adósságtól szabadította meg a településeket, milliárdokat adott fejlesztésekre, napjainkban pedig a Magyar falu program és a Modern városok program nyújt segítséget az önkormányzati beruházásokhoz.



A Jobbik idegenrendészeti különadó bevezetését javasolja



Stummer János (Jobbik) szerint a kormány növekvő GDP-ről, csökkenő inflációról és munkanélküliségről beszél, valójában azonban a multik "pörgetik" a növekedést, akiket a kormány "közpénzszázmilliárdokból" csábított Magyarországra, és évekre előre kifizette számukra a dolgozók bérét. Szerinte az infláció a Magyar Nemzeti Bank és Központi Statisztikai Hivatal "bűvészkedésének" köszönhetően mérséklődik, miközben az élelmiszerárak emelkednek. Az elmúlt 9 évben csökkenő munkanélküliségi adatokat - folytatta - a közmunkaprogram "kozmetikázza".

Az ellenzéki képviselő bírálta a kormányt, mert szerinte a "haverok" értelmetlen beruházásokra költik az uniós erőforrásokat.

Elismerően szólt a kormány családbarát intézkedéseiről, megjegyezve ugyanakkor, hogy pártja már kilenc éve szorgalmazza az otthonteremtési támogatások kibővítését.

Stummer János közölte, idegenrendészeti különadó bevezetését javasolják, mert nemzetstratégiai kérdésnek tartják a Magyarországon zajló "lakosságcsere" megállítását, amelynek keretében a magyar fiatalok Németországban és Angliában dolgoznak, a "ner-lovagok" pedig vendégmunkásokat hoznak be külföldről, akik hangoskodnak, verekednek a magyar településeken. A közrend fenntartásáért felelős szervek pluszköltségeit ezért azoknak kell viselni, akiknek a gazdasági érdekei miatt ezek a "migránsmunkások" megjelentek - jelentette ki.



KDNP: a költségvetés középpontjában a családok állnak



Latorcai János (KDNP) a 2020-as költségvetést úgy értékelte: az kiszámítható, növekedésre épülő jövőképet vázol fel, középpontjában a családok állnak.

Elmondta: a családtámogatásra fordított közpénzek mára a GDP 5 százalékát teszik ki, jövőre pedig 2200 milliárd forint jut a költségvetésből erre a célra. Az Állami Számvevőszék felmérésére hivatkozva hangsúlyozta: a kormány családtámogatási intézkedéseivel párhuzamosan nem elhanyagolható mértékben javult a termékenységi arányszám, és bár bőven van tennivaló ezen a téren, látszik, hogy a változások a jövőt szolgálják.

Kitért arra is, hogy jövőre több forrás jut az oktatásra, az egészségügyre, a nyugdíjakra, a rendészeti feladatokra és kutatás-fejlesztésre.

Felhívta a figyelmet: a jövő évi büdzsé az adócsökkentés költségvetése is, amelynek kettős célja a családok és a munkavállalók támogatása. Az alacsony hiánycélról szólva megjegyezte: jövőre is "csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér", de - tette hozzá - szerencsére ez a takaró az elmúlt évek megfeszített munkájának és a magyar emberek összefogásának köszönhetően egyre nagyobb.



MSZP: a költségvetés nem ad választ számos fontos problémára



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) úgy vélte: a jövő évi költségvetés nem ad választ a lakhatás, az oktatás, az egészségügy, az elvándorlás problémáira és a demográfiai helyzetre.

Mészárosnak, Garancsinak, Tiborcznak "iszonyatosan nagy takarója van a mi adófizetői pénzünkből", míg másoknak egy kis darabka sem jut - fogalmazott, igazságtalannak nevezve a benyújtott költségvetést, amely szerinte a magyar családok többségével nem foglalkozik.

A képviselő forintárfolyam gyengülése, az emelkedő élelmiszerárak és a családtámogatási rendszer miatt is bírálta a kormányt. Szerinte utóbbinál a kormány mindent összeadott, ami csak ehhez köthető, így jön ki 2227 millid forint, amire hivatkoznak, miközben 2008 óta nem emelkedik a családi pótlék és a minimálnyugdíj összege.

A nagyszülői gyed-ről szólva bizarrnak minősítette, hogy arra ösztönzik a nagyszülőket: a megérdemelt pihenés helyett ők neveljék az unokákat.

Az MSZP képviselője azzal vádolta a kormányt, hogy hitelfelvételre ösztönzi a családokat, miközben azon dolgozik, hogy letörje a béreket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!