OGY - Krónika 1. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.24

Képviselői hozzászólásokkal folytatódott pénteken a jövő évi költségvetés általános vitája az Országgyűlésben.



Fidesz: cél a fenntartható fejlődés támogatása


Herczeg Zsolt (Fidesz) a jövő évi költségvetésből a rezsivédelmi és honvédelmi alap mellett a fenntartható fejlődés érdekében tett lépéseket és a kutatás-fejlesztési területet emelte ki.

Kitért arra, hogy a kutatások támogatása kiemelt jelentőségű. A cél a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítandó források koordinált, célszerű, hatékony és a magyar gazdaság versenyképességét támogató felhasználása - közölte.

Szólt a nemzeti park igazgatóságokról is, ezek feladata többi között az élőhelyek és élettelen természeti helyek feltárása, kutatása. Egyre hangsúlyosabb feladatokat látnak el az ökoturisztikai létesítmények működtetésében - mutatott rá, jelezve: e célra több mint 13 milliárdot irányoznak elő a jövő évi büdzsében.


DK: nincs biztosíték a kata megmaradására


Dávid Ferenc (DK) arról beszélt, hogy a magyar kkv-k hatékonysága alacsony Európában, az elmúlt évtizedben jelentős támogatások kerültek a területre, de áttörés nem következett be.

Ugyanakkor a kkv-k termelékenysége lehet a kulcsa annak, hogy Magyarország felzárkózzon, és ezzel a teljes GDP-ben is látványos előrelépést lehetne elérni.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem a kisvállalkozók, hanem a multinacionális vállalatok oldalára áll, szerinte a globális minimumadó elutasításával ismételten rontották a költségvetés egyébként is ingatag helyzetét. A költségvetés emellett semmilyen biztosítékot nem tartalmaz a kata megmaradását illetően - tette szóvá.


KDNP: ütésállóbb, erősebb a magyar gazdaság


Nacsa Lőrinc (KDNP) úgy reagált, érdemes megnézni, hogy a baloldali kormányok idején hány embert foglalkoztattak feketén, és hányan nem fizették be az adót. Akkor 36 százalék volt az szja, most 15 százalék, 55 százalék volt az átlagos vállalati adóterhelés, most 32 százalék - mutatott rá. Kitért arra is: akkor mínusz 7 volt a gazdasági növekedés, most plusz 7 százalékos. A családi adókedvezmény 12 milliárd forint volt, most 980 milliárd forint - sorolta.

Ütésállóbb, egészségesebb szerkezetű és erősebb most a magyar gazdaság. Az elmúlt 12 évben 80 alkalommal történt adócsökkentés - rögzítette, és azt kérte, a tények alapján vitatkozzanak.

Kitért arra is, ha a DK-n múlna, ma nem lenne benzinárstop, s ha ez nem lenne, 700-800 forint lenne egy liter üzemanyag Magyarországon.

Az egyházpolitikáról szólva kiemelte: a templomfelújítási program részeként összesen 1800 projekt fejeződhet be, illetve indulhat az anyaországban és a határon túl. Az egyházi személyek jövedelem-pótlékára szánt források is tovább nőnek - jelezte.

Összegzése szerint a költségvetés értékválasztás, olyan célokat határoz meg, ami megmutatja a kormányzás irányát. Egy alapvetően nehéz gazdasági helyzetben szükség van fegyelmezett költségvetésre. A felelős gazdálkodás és adópolitika meghozta gyümölcsét, így minden területre több juthatott az elmúlt 12 évben - mondta.


Momentum: az oktatás befektetés


Lőcsei Lajos (Momentum) arról beszélt, hogy további infrastrukturális fejlesztések indokoltak Hevesben, különösen a szennyvízelvezetés területén, mert az ott élők is megérdemlik a jobb életkörülményeket. Ennek érdekében nyújt be módosító javaslatokat a költségvetéshez - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy fontos a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása, az államnak kötelessége segíteni a megfelelő oktatásukat, képzésüket, erre is többet kellene fordítani a büdzsében. Az oktatásra befektetésként és nem költségként kell tekinteni - jelentette ki.


Fidesz: ez a rezsi- és honvédelem költségvetése


Ovádi Péter (Fidesz) kijelentette: ez a rezsi- és honvédelem költségvetése. A járvány után a háború okoz kihívást, de a kormány a járvány idején sem a megszorításokban látta a megoldást - mondta. Hozzátette: a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult új helyzetben is a legfontosabb Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az ország energiaellátásának biztosítása, a rezsicsökkentés védelme.

A képviselő kiemelte: a kormány a kistelepülésekre továbbra is nagy figyelmet fordít, emellett a városokat is fejleszti. Veszprém és térsége is sokat profitált ebből a politikából az elmúlt időben - vélekedett.


MSZP: ez a bizonytalanság költségvetése


Gurmai Zita (MSZP) közölte: a Fidesz szerencsés helyzetben van, mert egy átlagos ember nem olvassa a költségvetést, és így nem látja az abból kiolvasható jövőképet, pedig ha látná, biztosan nem szavazna erre a kormányra. Ez ugyanis a bizonytalanság költségvetése, mert létbizonytalanságban tartja az alacsony keresetűeket, komplett társadalmi rétegek szakadnak le - hangsúlyozta.

Közölte: az embereknek létbiztonság és nem bizonytalanság kell, a valódi felzárkózásnak el kell kezdődnie, hogy a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti különbség csökkenjen. De ez a büdzsé bizonytalanságban tartja az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjasokat, a vállalatokat, az önkormányzatokat - sorolta. Hozzátette: a költségvetés megszorításokat tartalmaz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!