OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt)

Belföld, 2019.10.21

Az önkormányzati választást értékelte beszédében Orbán Viktor kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésén.



Megemlékezés



Kövér László házelnök megemlékezett a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Máté Lászlóról (MSZP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Tóth Sándorról (KDNP), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz).

A képviselők néma felállással tisztelegtek az elhunyt képviselők emléke előtt.



Bejelentés



A házelnök közölte, Pintér Tamás és Mirkóczki Ádám (mindketten Jobbik) és László Imre (DK) bejelentették, hogy "velük szemben összeférhetetlenségi ok keletkezetett", mindhármukat polgármesterré választották.

Kövér László elmondta, az összeférhetetlenség megszüntetéséig képviselői jogaikat nem gyakorolhatják és javadalmazásra sem jogosultak. Hozzátette: a képviselőknek harminc napjuk van az összeférhetetlenséget megszüntetni.


Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely erre kész


Orbán Viktor miniszterelnök az őszi ülésszakot megnyitó felszólalásában kijelentette, hogy a kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre.

Az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia, mert "a haza nem lehet ellenzékben".

Hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott - jelentette ki. Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját.

Orbán Viktor a pulpituson beszélt, amikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő táblákat tartott elé, a padsorban ülve pedig olyan trágár szöveget mutatott fel, amellyel óriási felháborodást keltett a kormánypárti képviselők között.


Jobbik: elkezdődött a nemzet újraegyesítése


Október 13-án elkezdődött a nemzet újraegyesítése, az önkormányzati választáson a szavazók belépőjegyet vettek a 2022-es kormányváltásra - reagált a Jobbik frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására.

Jakab Péter köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik "nem engedve se fenyegetésnek, se zsarolásnak, se megfélemlítésnek", a belátásuk szerinti leghitelesebb ellenzéki jelöltre adták a voksukat.

Úgy értékelt: október 13-án 4 millió "honfitársunk" 10 megyei jogú városban, a fővárosban és számtalan kisebb településen megvette a belépőjegyet a 2022-es kormányváltásra.

A politikus azt mondta: a kormányoldal eszköze a gyűlölet, a gyűlöletkeltéssel akarja a magyarokat egymás ellen fordítani, míg az ellenzék eszköze a szolidaritás, az egymás mellett való kiállás, a tisztesség és a valódi bajtársiasság.

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy az elmúlt években úgy kezelte a magyar városokat és falvakat, mintha azok a birtokai lennének, a lakosokat pedig úgy, mintha "jobbágyok" lennének. "A jobbágyok azokban október 13-án azt mondták, hogy ebből elég volt (...), a jobbágyok fellázadtak" - fogalmazott a politikus, aki szerint ez azt jelenti, hogy a közeleg a "trónfosztás". Jakab Péter "őfelségének" szólítva Orbán Viktort úgy folytatta: "ma még birtokaik egy részét vettük el, holnap el fogjuk venni a hatalmát és holnapután el fogjuk venni a szabadságát is, mert aki a saját népe zsarnokává válik, azt a nép oda juttatja, ahová a zsarnok való, akkor is, akkor ha magát keresztényinek hazudja.

Kijelentette: akkor lesz Magyarországon keresztény rendszerváltás, amikor nem dicséret jár a lopásért, hanem börtön, a hazudozásért nem nívódíj, hanem megvetés, a "kokózásért nem polgármesteri cím jár, hanem minimum egy elvonó".


DK: az önkormányzati választás a kormánypártok politikája elleni lázadás volt


A kormánypártok politikája elleni lázadásnak nevezte az önkormányzati választás eredményét a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem akar vitázni arról, ki nyerte meg a választásokat, de abban biztos, hogy ha politikai értelemben legfontosabb, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet.

A 10 ezer lakos feletti településeken több ellenzéki képviselőt választottak, mint kormánypártit - mutatott rá. Úgy vélte: amikor egyik-másik "kitűnő" kormánypárti polgármestert "le- és kiszavazták" a választók, akkor az nem a polgármester ellen szólt, hanem a kormánypártok politikája ellen.

"Nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikájával szembeni lázadás volt" - mondta.

Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszédét felidézve Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Hova lett az a fickó? Mi történt vele? Miért nem érzi, hogy ha szabad Magyarországról beszél, akkor szabadnak kellene lenni a sajtónak és a választásnak is". Orbán Viktort azzal vádolta: "tudtával és megrendelésével az adófizetők pénzéből, hazug félrevezető propaganda zajlik Magyarországon". Hangsúlyozta: nem lehet büszke egyetlen szavazatra sem az a kormánypárt, amely tudatában van annak, hogy sajtó "végleges manipulálása" is ott van eredmény mögött. Az "ellenzéki kollégáknak" azt javasolta: annak érdekében, hogy két év múlva tavasszal "boldog húsvétot" kívánhassanak egymásnak, a politikán túl létre kell jöjjenek a "normális emberi szövetségek is", "hogy ezzel az agresszióval, miután győztünk szembe tudjuk szállni".

A politikus számon kérte a kormányfőn Törökország szíriai agressziójának támogatását, azt hangsúlyozva: nem lát olyan nemzeti érdeket, ami alapján a magyarok elmehetnének szó nélkül emellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!