OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt)

Belföld, 2020.11.23

A külgazdasági és külügyminiszter járvány elleni védekezésről tartott beszámolójával kezdődött meg az Országgyűlés hétfői ülése.



Külügyminiszter: a kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában kijelentette: az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz.

A tárcavezető hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem - tette hozzá.

Megjegyezte: a kormánynak kötelessége a világban zajló valamennyi oltóanyag-fejlesztésen rajta tartani a szemét.

Kifejtette: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Ezek is a megfelelő engedélyezési folyamatok után kerülhetnek piacra, nagy mennyiségű szállításra e projektek esetében a tavaszi hónapokban lehet számítani - mondta.

Emlékeztetett: az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat.

Közölte: Kínában és Izraelben is folyik vakcinafejlesztés, a konzultáció folyamatos ezek ügyében is.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy olyan gyógyszerek is érkeztek Magyarországra, amelyeket azoknak adhatnak, akiknek már tüneteik vannak. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerekből eddig 1,8 millió jött Kínából, a következő egymilliós adag pedig kedden érkezik. Japánból a hétvégén jött egy egymilliós szállítmány, így összesen már kétmillió tabletta jött az országból - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer el tudja látni az egyre növekvő számú fertőzöttet, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A miniszter egyúttal köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki támogatja a munkájukat.



DK: előbb a biztonság, majd a gyorsaság



Varju László (DK) szerint a magyar kormány az orosz vakcinával kapcsolatban nem akarja tudomásul venni a tudomány óvatosságra intő álláspontját. Elismerte, fontos, hogy minél hamarabb legyen a koronavírus ellen oltás, de ennél sokkal fontosabb annak biztonságossága.

Hozzátette: nem kérnek a politikai kísérletekből.

Közölte, az EU ajánlását tartják mérvadónak és azt javasolják, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinát használják fel a magyar orvosok.

Kétségeit is megfogalmazta a magyar hatóságokkal szemben, mondván a kormány már "túl sokszor erőszakolt meg hatóságokat", rájuk kényszerítve az akaratát.



Párbeszéd: a kormány ne keressen kiskaput a vakcinával kapcsolatban



Tordai Bence (Párbeszéd) jókívánságait fejezte ki a miniszternek, hogy meggyógyult a koronavírusból, de azon véleményét is hangoztatta, hogy Szijjártó Péter felelőtlenül viselkedett, sokat utazó miniszterként szinte sohasem használt maszkot, "fél Délkelet-Ázsiát végigfertőzte".

Ő is azt kérte, várják meg az EMA véleményét a koronavírus elleni vakcinákról, ne keressenek jogi kiskapukat.

Szóba hozta a miniszter 50-70 millió forint értékű nyaralását, amelyet egy jachton töltött egy fideszes milliárdos jóvoltából.

Hozzátette: a külügyminiszternek az lenne a dolga, hogy barátokat szerezzen szerte a világban, ehhez képest a magyar tárcavezető az Egyesült Államok megválasztott elnökét vádolta korrupcióval. Azt firtatta, lemond-e a miniszter. Szerinte ha Szijjártó Péter ott maradt volna Szíjj László luxusjachtján és nem dolgozott volna az elmúlt hónapokban, kevesebb kárt okozott volna.



MSZP: tettekre van szükség



Tóth Bertalan (MSZP) fontosnak nevezte a vakcinakutatásokat, de szerinte ezek arról szólnak, mi történik 6-8 hónap múlva. Azt hiányolta, hogy a miniszter nem beszélt arról, mit tesz a kormány a járvány lassítása, megfékezése érdekében. Szerinte a tárcavezető beszámolója a tétlenség netovábbja volt.

Miért nem lehetett hallani a munkájukat vesztett embereket, a bajba került vállalkozásokat segítő intézkedésekről? - kérdezte. Azt is firtatta, miért sanyargatja a kormány az önkormányzatokat, ahelyett, hogy partnerként tekintene rájuk. Tettekre lenne szükség - hangoztatta.

Javasolta, hogy a koronavírus-fertőzötteknek 100 százalékos táppénz járjon, 80 százalékos bértámogatást vezessenek be, növeljéj az álláskeresési támogatás időtartamát és összegét. Sürgette a családok megsegítését, illetve a katás vállalkozásokra kiróvandó büntetőadó bevezetésének elhalasztását. Adjanak tisztes megélhetést a nyugdíjasoknak! - szorgalmazta.

Azt kérte a kormánytól, kezdjen azonnali tömeges tesztelésbe, ahogyan azt Ausztriában teszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!