OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: 2022-es választás, közpénz, gazdaság, családon belüli erőszak)

Belföld, 2020.12.01

Az ellenzéki összefogásról, a közpénzek felhasználásáról, a kormány gazdaságpolitikájáról és a családon belüli erőszakról beszéltek a kedden napirend előtt felszólaló képviselők az Országgyűlésben.  



Párbeszéd: 2020 a "Fidesz-rezsim" végének kezdete



Tordai Bence (Párbeszéd) 2020-at a fordulat évének nevezte, szerinte az idei év a "Fidesz-rezsim végének kezdete". Úgy vélte: a fordulatot a nemzetközi politikai és gazdasági környezet változása és az ellenzék megosztottságának felszámolása hozta el.

Szerinte Donald Trump amerikai elnök választási vereségével fontos bástyája dőlt le Orbán Viktor nemzetközi támogatói rendszerének, a magyar miniszterelnök pedig az Európai Unióval folytatott szélmalomharcban "19-re lapot húzott", a vétóval minden, a rendszere iránti eddigi jóindulatot felszámolt. Hozzátette: a nemzetközi gazdasági környezet is megváltozott, kiderült, hogy amikor valódi válsággal és nem képzelt ellenséggel kell megküzdeni, akkor a kormány rosszul teljesít.

Emellett - folytatta - az ellenzék egyesítette erőit, deklarálta, hogy közös jelöltekkel és miniszterelnök-jelöttel indul 2022-ben. Megbuktatjuk a kormányt, és felszámoljuk az igazságtalan rezsimet, amit létrehozott - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: az ellenzék a járvány közepén is a 2022-es választási kampánnyal foglalkozik, nem az emberéletek és a gazdaság védelme érdekli, hanem a hatalmi marakodás.

Leszögezte: a magyar választók mondják ki a végső szót arról, hogy ki vezesse Magyarországot, és ez 2022-ben is így lesz.

Úgy értékelt: amikor az ellenzék a győzelmi esélyeiről beszél, elismeri, hogy minden, amit a diktatúráról összehordtak, "egy nagy kamu volt". Szerinte az ellenzék nem az akadályokat, hanem a saját elveit számolta fel, amikor összeállt azokkal, akiket korábban lenácizott.

Hangsúlyozta: ahol a baloldal kormányoz, ott most is megszorításokat hajtanak végre, a kerületekben emelik a parkolási díjakat, csökkentik az óvónők fizetését, megsarcolják a piaci árusokat, de a főváros is drasztikus adóemelésen töri a fejét.



LMP: a kormány fideszes magánalapítványokhoz szervezi ki a közpénzeket



Demeter Márta (LMP) arról beszélt: a megbetegedések száma emelkedik, és egyre többen halnak meg a koronavírus miatt, eközben azonban a kormány azzal van elfoglalva, hogy fideszes magánalapítványokhoz szervezze ki a közpénzeket. Kijelentette: amint lehetőségük lesz rá, felelősségre vonnak mindenkit, aki részt vett a közpénzek privatizációjában.

Azzal vádolta a kormányt, hogy képtelen érdemi és a hatékony intézkedéseket hozni a járvány kezelésével kapcsolatban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: az ellenzék segítség helyett csak kamuvideókat, álhíreket terjeszt és vádaskodik a járvány elleni védekezés kapcsán.

Kijelentette: Magyarország igenis sikeresen és eredményesen kezeli a járványt, hazánkban nem hallani olyan esetekről mint nyugat-európai országokból, ahol folyosókon fekszenek a betegek, és nincsen elég lélegeztetőgép vagy ágy. Kijelentette: Magyarországon minden betegnek jut ágy, megfelelő személyzet és a lélegeztetőgép is.

Az alapítványokkal kapcsolatban leszögezte: az elmúlt 10 évben a kormány stabil gazdaságot teremtett, a következő 10 évben pedig az a terv, hogy legyen olyan területek, amelyekben Magyarország világelső lesz. Mi ezt az egyetemekben látjuk, önök pedig ebben ellenérdekeltek - tette hozzá.



DK: Orbán Viktor gazdaságpolitikája megbukott



Varju László (DK)arról beszélt: a magyar gazdaság zuhanóban van, 12 év alatt 12 ezer milliárddal nőtt az államadósság, 100 forinttal lett gyengébb a nemzeti fizetőeszköz és a valós munkanélküliség legalább 8 százalékos. Szerinte a kormány mentőcsomagjának nagy része kamu, a vállalkozások és a munkavállók százezrei küszködnek, de nem kapnak valós segítséget az államtól.

Úgy értékelt: a pánikba esett kormány kapkod és maga teszi még mélyebbé a válságot. Bírálta, hogy a kormány 900 milliárd forintos devizahitelt vett fel, de ezt nem munkabértámogatásra, munkanélküli segélyre, 100 százalékos táppénzre, a családi pótlék emelésére és a nyugdíjasok támogatására költi.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára visszautasította, hogy a "Gyurcsány-párt" képviselője megpróbálja kioktatni hitelfelvételről, foglalkoztatásról, államadósságról és szociális biztonságról a kormányt, miközben nincs még egy olyan párt, amely a politikai programjának részévé tette, hogy elvegyen egyhavi bért az ápolóktól, orvosoktól, tanároktól, közalkalmazottaktól, hogy csökkenti a családtámogatásokat és kórházakat zár be. Önök taszítottak szociális létbizonytalanságba sok százezer embert, és felvették az IMF gigahitelét, amiért cserébe újabb megszorításokat vállaltak - mondta.

Hangsúlyozta: a kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll, úgy lehet finanszírozni az országot, hogy nem kell nemzetközi szervezetkhez fordulni.



MSZP: a kormány foglalkozzon a családi belüli erőszak megelőzésével!



Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt: a járvány súlyos, "gyilkos" következménye a családon belüli erőszak, a bántalmazások számának növekedése, hiszen az áldozatok most kényszerűen össze vannak zárva támadóikkal a karantén, illetve a kijárási tilalom miatt.

A nők és a gyerekek testi épségének védelme nem tűr halasztást, megelőző lépések kellenek - hangsúlyozta.

Völner Pál igazságügyi államtitkár elmondta: a kormány 2010 óta emelte a krízisközpontok, a menedékházak számát és támogatásukat, prevenciós programokat indított és sorozatosan szigorította a btk-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!