OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: bevándorlás)

Belföld, 2019.03.25

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról volt szó az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén.



Külügyminiszter: Magyarország a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem hajtja végre


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: dacára minden nyomásgyakorlásnak, Magyarország az ENSZ globális migrációs csomagjának egyetlen pontját sem hajtja végre.

A tárcavezető szerint a migrációval kapcsolatos brüsszeli vitáknak nem értünk a végére, most új csata kezdődik, ezúttal a titkos bevándorláspárti tervek alkotása ellen.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány ezt a csatát is megvívja, nem hajtja végre a migrációs csomagot, mert az Magyarországra és a magyar emberekre veszélyes lenne. A kormány nem engedi, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon - hangsúlyozta.

Kifejtette: az, hogy Brüsszelben titkos terveket készítenek a globális migrációs csomag jogilag kötelezővé tételére, azért súlyos kérdés, mert ez a dokumentum a legveszélyesebb, amely a migrációval kapcsolatban az elmúlt években készült. A migrációs csomag ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy globálisan is legalizálja az illegális migrációt és alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt - mutatott rá.

A külügyminiszter elmondta: miután az EU azzal fenyegetőzött, hogy azok ellen, akik nemmel szavaztak a csomagra, eljárásokat indít, és azt közölte, hogy a dokumentum jogilag nem kötelező, ezért felesleges erőfeszítéseket tenni ellene, most mégis olyan jogi értelmezést akar találni, amellyel kötelezővé teheti a dokumentumot még azon országoknak is, amelyek elutasították.


Fidesz: elhibázott az ENSZ migrációs csomagja


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) úgy fogalmazott, "nehéz időket élünk, Brüsszel titokban a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni". Hozzátette: a titkos terv alapján bevándorlókat telepítenének Magyarországra; az Európai Bizottság az emberek háta mögött kötelező akarja tenni az ENSZ migrációs csomagját, amelyet Magyarország elutasított.

Elhibázottnak nevezte a dokumentumot, amely serkenteni akarja a migrációt. Szólt arról, hogy Brüsszel gyengíteni akarja a határvédelmet, migránsvízummal és pénzzel feltöltött bankkártyákkal könnyítené a bevándorlást, a fejlesztési forrásokat a migráció támogatására akarja átcsoportosítani. Szerinte a magyarországi ellenzék a bevándorláspárti brüsszeli elit oldalára állt. Azt kérte, a kormány tegyen meg mindent azért, hogy Magyarországra ne telepítsenek be bevándorlókat.


Jobbik: partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban



Gyöngyösi Márton (Jobbik) fontosnak nevezte a migráció elleni küzdelmet, de szerinte a kormány semmit nem tesz érdemben azért, hogy Magyarországot megvédje a migrációs veszélytől. Brüsszelben a magyar nemzeti érdekeket kellene védeni és partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban - mondta.

Elmondta, a kormány az elmúlt években 86 ezer migránst telepített be a letelepedési kötvényekkel és más módon. Azt is firtatta, ha a magyar határzár valóban védi az európai civilizációt, hogyan lehetséges, hogy osztrák bevándorlási hivatal adatai szerint 2016-ban és 2017-ben, a határzár megépülte után, 15 ezer illegális migráns lépte át a magyar-osztrák határt.



MSZP: ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat!



Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, Magyarországnak nem ellensége az EU, mert az ország tagja ennek a közösségnek. Ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat! - hangoztatta, azt szorgalmazva: aktív diplomáciával jobban kellene a magyar érdekeket képviselni az unióban. Szerinte az semmiképpen sem helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek, a keleti nem szövetséges országot pedig barátnak tekintjük.

Közölte, az MSZP nem akarja lebontani a kerítést mindaddig, amíg a magyar emberek félnek, de a migrációs nyomás csökkent. Jelezte, elítélik a félelemkeltő kampányokat, hasonlóan ahhoz a pártcsaládhoz, ahova a Fidesz jogilag még tartozik.



DK: hazudik a kormány



Arató Gergely (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ migrációs csomagjában szerepel az, hogy nem kötelező dokumentumról van szó, amely a nemzeti szuverenitás és a nemzetek által irányított bevándorláspolitikán alapul, célja pedig a határok védelme és a szabálytalan migráció megállítása. A bizottság jogi szolgálatának dokumentuma sem kötelező érvényű - mondta.

Közölte, a kormány az, amely a letelepedési kötvénnyel hoz be ellenőrzés nélkül embereket Magyarországra. Önök hazudnak, hazudnak és hazudnak - hangoztatta.



LMP: a magyar kormány a migrációt támogató erő


Keresztes László Lóránt (LMP) is azt tette szóvá, hogy az elmúlt években a magyar kormány volt az, amely tízezerszámra telepített be bevándorlókat az országba.

Sorskérdésnek nevezte a globális migrációs krízis kiváltó okának, a globális klímaváltozásnak a kezelését. A magyar kormány miért akadályozza a közös fellépést a kiváltó okok kezelésében? - kérdezte.



Párbeszéd: terelésről van szó



Tordai Bence (Párbeszéd) terelésnek tartotta, "B kategóriás konteónak" a miniszter által elmondottakat. Ha ez annyira fajsúlyos téma lett volna, akkor szó lett volna arról a múlt heti európai tanácsi ülésen - közölte, hozzátéve: a többi között a Fidesz néppárti felfüggesztéséről, a KGB bankjának Budapestre településéről akarják elterelni a figyelmet.

A Fidesznek elfogytak a szövetségesei, magára maradt - mondta.



KDNP: ki hatalmazta fel a bizottságot?



Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a bizottság hatáskörét túllépve a tagállamok feje felett készül arra, hogy kötelezővé tegye a migrációs csomagot. Ki hatalmazta fel erre? - firtatta. Sorsdöntőnek nevezte a májusi európai parlamenti választást, hogy olyan brüsszeli vezetés jöjjön létre, amely meg akarja állítani a migrációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!