OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: előválasztás, nők helyzete)

Belföld, 2021.09.27

Az ellenzéki előválasztásról és a nők helyzetéről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



Az ülés elején a Ház megemlékezett Pongrácz József (MDF) elhunyt volt országgyűlési képviselőről.


Párbeszéd: az előválasztás a demokrácia ünnepe


Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, az ellenzéki előválasztás hatalmas részvétel mellett zajlik, ilyen a demokrácia működésmódja, hogy az emberek kifejezik az akaratukat, kiválasztják, ki képviselje őket a parlamentben. Az MTI viszont egyetlen sorban sem emlékezett meg róla - tette hozzá, kiemelve: az előválasztást sikertelenül próbálják elhallgatni, mindenki tud róla.

Szerinte a kormánypártok vereségére számít mindenki, aki tisztán lát. Jó hírek érkeztek Németországból, ahol a CDU-CSU pártszövetség vereséget szenvedett, és Magyarország legfontosabb partnerénél olyan kormány alakulhat, amely elítéli, amit a kormány tett az elmúlt 11 évben - mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kifejtette: ha az emberek kifejezik az akaratukat, az valóban jó dolog, ezért tartottak több sikeres nemzeti konzultációt és népszavazást, amiről az ellenzék nem vett tudomást.

Hangsúlyozta: a képviselő szövetségese, Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy választópolgárnak azt kiabálta, hogy "fogja be a száját", és ha valóban olyan fontos a demokrácia, a képviselőnek el kellene ettől határolódnia.

Az államtitkár kifogásolta azt is, hogy a képviselő üdvözölte a kommunista párt győzelmét Grazban. A magyarok nem szeretnének kommunizmust még egyszer Magyarországon - jelentette ki.

Úgy fogalmazott, van olyan politikus, aki nem képes semmire - ilyen Karácsony Gergely -, és van, aki mindenre képes, ilyen Gyurcsány Ferenc.


LMP: sokan vettek részt az előválasztáson


Schmuck Erzsébet (LMP) is az ellenzéki előválasztásról beszélt, mondván, ez a demokrácia ünnepe, mert már sokan vettek részt rajta. Óriási dolog, hogy ennyien megmozdultak annak ellenére, hogy az ellenzéknek nem voltak milliárdjai, hogy megfelelően tájékoztasson a részletekről - értékelt. Hozzátette: sokaknak elegük van a jelenlegi rendszerből, és új, igazságos, fenntartható országot kell felépíteni. Azt is mondta, az MTVA nem látta el közszolgálati feladatát, nem adott érdemi tájékoztatást az előválasztásról.

Úgy vélte, az ellenzéki pártok letették a kormányprogramjuk alapjait, és erről érdemi vitát folytattak. Az ellenzéki pártok képesek együttműködni, a vitákat tudják kezelni - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt, a képviselő egyedül indul az előválasztásnak nevezett "Gyurcsány-show-n", és ez az eset is jól mutatja, hogy ez egy megrendezett műsor, ahol a háttéralkuk már mindent eldöntöttek, és az a Gyurcsány Ferenc irányít, akinek semmilyen gátlása nincs. Ezt mutatja, ahogy egy választópolgárral kiabált a napokban egy fórumon - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc azzal fenyegeti a jobboldaliakat, hogy földönfutóvá teszi őket, és más ellenzéki politikusok is fenyegetnek, gyűlöletet keltenek, pedig a gazdasági adatok alapján most lenne mire büszkének lenni.


DK: a kormánypártok lebecsülik a nőket


Arató Gergely (DK) azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nőknek a konyhában van a helyük, de az ellenzéki pártok nem akarják megmondani, ki hogyan éljen. A kormánypártok lebecsülik a magyar nőket, még mindig a múlt században élnek - jelentette ki.

Kiemelte: Angela Merkel német kancellár bebizonyította, hogy nőként is el tud vezetni egy országot, és ma már mindenki tudja, hogy a nők is alkalmasak vezetőnek. Dobrev Klára alkalmas az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, legyőzheti Orbán Viktort és vezetni tudja majd az országot - hangoztatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kifejtette: a kormány kiemelt törekvése, hogy minden tiszteletet és támogatást megadjon a nőknek. Egy gyermeket nevelő nő ma Magyarországon sokkal több támogatást kap, mint a baloldali kormányok idején - közölte.

Kitért rá: "az előválasztásnak nevezett színjátékban" az elmúlt napok világosan megmutatták, hogy mire lehet az ellenzéktől számítani, ugyanis Gyurcsány Ferenc megfenyegetett egy állampolgárt. "Ez lenne az európai stílus, amit önök követelnek?" - kérdezte a képviselőtől. Hozzátette: ez mindent elmond arról, hogyan áll az ellenzék azokhoz, akik nem értenek egyet vele.

Hangsúlyozta: 2006-ban megmutatták, milyen az, amikor a baloldali erőszakosság hatalommal párosul. Biztosan nem hagyjuk, hogy ez még egyszer megtörténjen - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!