OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Erdogan, szűrővizsgálatok, Jászberény, iskolai megfélemlítés)

Belföld, 2019.11.11

Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatásáról, a szűrővizsgálatokról, a jászberényi választásról és az iskolai megfélemlítésről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



DK: Erdogan nem megvédi Európát



Arató Gergely (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök újabb "diktátorhaverja", Erdogan török elnök budapesti látogatásának levét a budapestiek itták meg: leszállították az embereket a villamosról, nem járt a metró, nem engedték ki az embereket az aluljáróból. Szerinte az Erdogan elleni tüntetés miatt zárták le a várost, mert nem akarta a kormány, hogy vendége lássa, nem látják szívesen.

Véleménye szerint Erdogan nem megvédi Európát a menekültektől, éppen ellenkezőleg: az általa indított háború miatt kurd menekültek tízezrei indulnak majd el Európa felé. A kormány azért támogatja ezt a politikát, mert a kormánypártok egyetlen politikai terméke a menekültek elleni gyűlölet, ezt szeretnék fenntartani és ehhez jönnek jól az elűzött százezrek - hangoztatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, azt szeretnék elérni, hogy a világ meghatározó országai érdekeltek legyenek Magyarország sikerében, a török államfő látogatása is ezt a célt szolgálta. Emlékeztetett arra, hogy miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc is fogadta Erdogant. Ha a baloldal annyira segíteni akart volna a budapestieknek, akkor nem szervezett volna tüntetést olyan útvonalakra, amelyek lezárása súlyosbította a helyzetet - mondta.

Azt javasolta a DK-nak, ha morális kérdésekben van kedve tenni, akkor mondja meg, hány helyen akarja a városok és a kerületek nyakába ültetni azt a Czeglédy Csabát, akit korábban már elítéltek adócsalásért és most is ezzel vádolják.

Azt is kérte, hogy a következő ellenzéki egyeztetésen tegyék szóvá a Momentumnak, hogy a román és a szlovák választáson nem a magyar jelöltet támogatja. Úgy értékelt, "kikeltek az SZDSZ-fiókák, és érzéketlenebbek a nemzeti ügyek iránt, mint az elődjeik valaha".


MSZP: növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát!



Gurmai Zita (MSZP) a férfiegészség hónapja, november kapcsán beszélt arról, hogy a férfiaknál a prosztatarák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, a szűrővizsgálatok azonban szerinte nem elérhetőek. Szóvá tette, hogy tavaly nem indult el vastagbélszűrési program, ami miatt felmerült a veszélye, hogy vissza kell fizetni hatmilliárd forint uniós támogatást.

Elmondta, sok szűrővizsgálat csak háziorvosi beutalóval lehetséges, de nincs elég háziorvos; a szűrőbuszokon is csak beutalóval lehet ingyenesen igénybe venni a vizsgálatokat. Azonnali hatállyal növeljék a prosztatarák megelőzésének hatékonyságát! - szólított fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a képviselő szerint el nem indult vastagbélszűrési programba 220 ezer férfit hvatak be, közülük 53 ezren adtak mintát, 3000 férfit további vizsgálatra is behívták.

Hozzátette: a szűrőbuszokra nem kell beutaló, azokon elvégzik az alapvető vizsgálatokat. Beszélt a háziorvosok emelkedő támogatásáról, a praxisközösségeknek egészségmegőrző szolgáltatások esetén biztosított többlettámogatásról, valamint a letelepedési és praxisprogramokról.



Jobbik: a kormánypártok nagyon kikaptak Jászberényben



Jakab Péter (Jobbik) úgy értékelte, a kormánypártok az általuk "kihisztizett", megismételt jászberényi önkormányzati választáson nagyon kikaptak, az ellenzék pedig nagyon nyert. A győzelmet azzal magyarázta, hogy a magyar embereknek elegük van a gyűlölködésből, abból, hogy hülyének nézik őket, "ellopják a konyhapénzt is", és ezért nélkülözniük kell.

Szóvá tette az alacsony magyarországi béreket, szerinte ugyanis nem az alacsony bérekkel kell versenyezni Ázsiával, hanem minőségben és tudásban kell versenyképesnek lennie a magyar munkavállalónak. Úgy összegzett, a vidék Magyarországa azt üzeni a kormánypártoknak: tűnjenek el a közéletből, elég volt a látványberuházásokból, a stadionokból, a vidék termelő beruházásokat akar és olyan politikusokat, akik szolgálják a népet.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára rámutatott: az október 13-i önkormányzati választáson a kormányoldalt 1,8 millió, a nem kormányoldalt 1,3 millió választó támogatta. Ha üzentek a választók, akkor önöknek üzenték azt, hogy el kellene tűnni a közéletből - értékelt.

Orbán Balázs bírálta Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét, aki amikor a Momentum román választással kapcsolatos álláspontjáról kérdezték, úgy válaszolt: ennyi erővel az etiópok gátépítéséről is kérdezhették volna.



LMP: nem foglalkoznak eleget az iskolai zaklatások megelőzésével



Hohn Krisztina (LMP) az iskolai zaklatások, a bullying kapcsán úgy vélekedett, hogy ennek prevenciójával nem foglalkozik megfelelő mértékben a magyar oktatásügy. Ennek a megfelelő kezelésére nincsenek felkészítve sem a gyerekek, sem a felnőttek, holott maradandó sérüléseket okoz - mondta. Szerinte a legtöbb diák érintett, és fontos, hogy a pedagógusok olyan képzéseket kapjanak, amelyek segíti őket a bántalmazások felismerésében.

Rétvári Bence közölte, a kormány két - az oktatási és a digitális - stratégiájának részeként is elindított programokat, hogy segítse ezeket a helyzeteket megelőzni, kezelni. Hozzátette: a pedagógusok gyakorlati segítséget kapnak az iskolai bántalmazás megelőzésére.

Elmondta azt is, hogy az új büntető törvénykönyv szigorúbban bünteti a tanárok mint közszolgálatot ellátó személyek elleni erőszakot. Az agresszió megelőzését segítő programok között említette az ovizsaru-, vagy az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó programot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!