OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: gyermekvállalás, EP-választás)

Belföld, 2019.03.11

A gyermekvállalás támogatásáról és az európai parlamenti (EP-) választásról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



DK: a kormánypártok a haza ellen vívnak háborút



Arató Gergely (DK) szerint háborúban kevesebb gyerek születik, és úgy tűnik, ez az ország hadban áll, mert évről évre kevesebb gyerek születik. A kormánypártok a haza ellen vívnak háborút, amelynek vesztesei a gyerekek, a családok - közölte, hozzátéve, Gyurcsány Ferenc DK-elnök ezért hirdette meg hétpontos, családokat támogató programját.

Szerinte a javaslatuk az átlagcsaládoknak segítene, "a Gáboroknak és Zsuzsáknak". A javaslatok között említette a "rabszolgatörvény", a kilakoltatási moratórium eltörlését, a családi pótlék emelését, az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését. Be kell tölteni az összes gyermek- és háziorvosi körzetet, oktatási reform kell és be kell vezetni egy sávos közműminimumot - közölte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Gyurcsány Ferencnek és pártjának "elég vékony morális talapzata" van ahhoz, hogy bárkit is számon kérjen. Rámutatott, a szocialista kormányok törölték el az adókedvezményt, az otthonteremtési rendszert, csökkentették a gyes időtartamát. A gyermekvállalási kedv most 20 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt - tette hozzá. Azon véleményét is hangoztatta, hogy ha lehetősége lenne rá, a DK mind egy szálig eltörölné az elmúlt évek és a most bejelentett intézkedéseket.

Szólt arról, hogy Gyurcsány Ferenc felesége európai szintű családi pótlékot javasol, azaz Brüsszelre bízná a döntést, olyanokra bízná, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában születik elég és a népesedési problémákat megoldja a migráció. Szerinte mivel a DK támogatja a kvótákat, az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók lennének. Ebből nem kérünk - hangoztatta.

A március 15-re tervezett ellenzéki demonstrációról azt mondta, a Gyurcsány-párt és a Jobbik "nagy politikai pásztorórája" előtt olyanokat mondott egymásra, hogy nácik, pokol, halál. Így jön létre két elvtelen politikai brigád "horrorkoalíciója" - fogalmazott, azt javasolva, kérjék meg Karácsony Gergelyt (Párbeszéd), hogy hozzon Unicumot, mert szükség lesz rá, hogy ezt az egészet elviseljék.



MSZP: nem fog több gyermek születni



Korózs Lajos (MSZP) a kormány családpolitikai intézkedéseit bírálta. Szerint az intézkedések hatására csak hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem fog több gyermek születni. Hozzátette: nemcsak a gyerekek megszületését kellene támogatni, hanem felnevelésüket is, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene biztosítani a szolgáltatásokat.

Közölte, a jegybank szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok egy százaléka tudja igénybe venni. Azt firtatta, azokat a családokat miért nem támogatják, ahol a szülők élettársak, illetve miért nem támogatják nagyobb mértékben az egyszülős családokat. Szerinte az a jó családpolitika, amely a lehető legtöbb gyermeknek azonos támogatást nyújt, míg az alsó társadalmi osztályba tartozóknak többet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ha a családok meghallják az MSZP nevét, akkor a megszorítások jutnak eszükbe. A szocialisták mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól - hangoztatta.

Ismertetése szerint Magyarországon 2010-ben 200 szülőre 125 gyermek születése jutott, most 149 jut. Fontos, hogy ezt a számot 200 fölé emeljék, ezért jelentette be a miniszterelnök évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet - magyarázta.

Elmondta, céljuk az, hogy minél fiatalabban vállaljanak gyermeket azok, akik szeretnének, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá. Hozzátette: a szegénységi ráta pont az egyszülős családoknál csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt években.


LMP: Orbán Viktor nem a magyar emberek érdekeit képviseli az EU-ban



Demeter Márta (LMP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviselik az EU-ban, az a céljuk, hogy olyan helyzetet állítsanak elő, amelynek révén elkerülhetik, hogy érdemben ellenőrizzék az uniós források felhasználását, amelyet saját meggazdagodásukra használnak. Pozícióharc folyik most is, miközben nem esik szó a multik korlátok közé szorításáról, a dolgozói bérekről.

Azt mondta, az emberek biztonsága kell, hogy legyen a következő uniós költségvetés központi kérdése, az illegális migráció ellen fel kell lépni. Az Orbán-kormány bevándorláspárti, csak a letelepedési kötvényekkel 20 ezer embert engedtek be az országba biztonsági ellenőrzés nélkül - közölte. Szerinte az EP-választás tétje az is, hogy lesz-e a magyar érdeknek valós képviselete. Hozzátette: az LMP azért dolgozik, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építsék.

Rétvári Bence válaszában rögzítette, olyan EP-re és olyan Európai Bizottságra van szükség, amely tiszteli a nemzetállamok szuverenitását és meg tudja állítani a bevándorlási hullámot. Az LMP EP-képviselője támogatta a kvótákat és a Sargentini-jelentés tárgyalásakor sem védte meg Magyarországot - mondta.

Az államtitkár kampánybeszédnek értékelte a képviselő felszólalását, majd emlékeztetett arra, hogy egyetlen korábbi LMP-elnök sem tagja a pártnak, ezért szerinte Demeter Mártának nagy esélye van arra, hogy nem a párt tagjaként fogja befejezni a ciklust.

Az uniós forrásokról közölte, 2010 óta csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedett az átlagbér. Kevés olyan ország van, ahol ilyen mértékben emelkedett a jólét - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!