OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: házszabály, egészségügy, parlagfű)

Belföld, 2019.11.18

A parlament előtt lévő törvényjavaslatokról, az egészségügyről és a parlagfű elleni védekezésről volt szó a napirend előtti felszólalások első felében hétfőn az Országgyűlésben.



MSZP: "a paranoia" eluralkodott az állampárton


Tóth Bertalan (MSZP) szerint az Országgyűlés előtt lévő, az önkormányzatok működését korlátozó, a bírói függetlenséget támadó és az ellenzéki képviselőket rendszabályozni akaró törvényjavaslatokból az derül ki, hogy "a paranoia" eluralkodott az "állampárton" is, a Fidesz semmit nem tanult az október 13-i önkormányzati választásból.

Rögzítette, az MSZP elfogadhatatlannak tartja ezeket a módosításokat. Szembeállította a Fidesz és az MSZP világát: szerinte a kormánypárt vissza akarja tekerni az idő kerekét, az MSZP a jövőbe néz, a Fidesz újkori kasztrendszert épít, az MSZP az esélyteremtő államban hisz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a kormány egyetért a házszabály módosításával, mert az Országgyűlésben nincs helye sem ocsmány, sem trágár beszédnek, sem rendbontásnak. Szerinte más országokban ennél is szigorúbb szabályok vannak. Furcsának nevezte, hogy az MSZP-s politikus beszél demokráciáról, mivel a szocialisták tagjai a szemkilövetők koalíciójának.

Az államtitkár azt kérte a szocialistáktól, a jogállamiság kérdésében ne tartsanak kiselőadást, miközben az MSZMP-t sírják vissza, az 1956-os hősök emlékét tiporják, közben pedig antiszemitákkal fognak össze. Ha közpénzekért aggódnak, akkor Kispesten akciózzanak. Ha pedig Magyarországra hivatkoznak, akkor egyszer tegyenek próbát és támogassák az ország jelöltjeit - hangoztatta. Ez lenne az igazi baloldali forradalom és megújulás - zárta szavait.



Párbeszéd: példátlan jogcsorbítás történik


Szabó Tímea (Párbeszéd) is a képviselők további korlátozásáról beszélt a benyújtott, a fegyelmi szabályokat is érintő javaslatok alapján, szóvá téve, hogy Hende Csaba (Fidesz) az igazságügyi bizottság ülésén Máté evangéliumát idézve azt mondta, aki megbotránkoztatja a kicsinyeket, annak malomkövet kötnek a nyakába és a tenger mélyére vetik. Nyújtsák be úgy a törvényjavaslatot, hogy kössenek malomkövet az ellenzéki képviselők nyakába! - hangoztatta.

Szerinte a világ minden parlamentjében megengedett a bekiabálás, a Fidesz pedig összekeveri az illemtanórát az alapjogokkal. A szólásszabadságot nem lehet csak úgy korlátozni - mondta, hozzátéve: ilyen példátlan jogcsorbítás sehol nincs az EU-ban. Közölte, a kormánypártok azért csinálják ezt, mert az ellenzék kimondja Orbán Viktorról, hogy hazug és tolvaj kormányt vezet. Az sérti a Ház méltóságát, hogy rokkant emberektől elvették a trafikokat és odaadták a tolvaj haveroknak, hogy a gazdáktól elrabolták a földet és bebörtönözték a hajléktalan embereket.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, az Országgyűlés a legfőbb népképviseleti szerv, amely arra való, hogy egymással kulturált módon vitatkozzanak a parlamenti képviselők, és az országot érintő legfontosabb döntéseket meghozzák. Ehhez normális működésre van szükség, a képviselőnek pedig joga van elmondani a véleményét, de nincs joga a döntéshozatalt megakadályozni - fejtette ki. Szerinte az, ami tavaly december 12-én történt és az, amit Hadházy Ákos független képviselő néhány hete tett, nem véleménynyilvánítás volt, hanem rendbontás. Önök ezt a helyet nem veszik komolyan - mondta az ellenzéki képviselőknek.



Jobbik: kevés a pénz az egészségügyre



Lukács László György (Jobbik) az egészségügy helyzetére hívta fel a figyelmet, szerinte az adatok rosszak, nem működnek a reformok, az egészségügy, mintha a törvényhozás mostohagyermeke lenne. Közölte: Magyarországon a születéskor várható élettartam öt évvel marad el az OECD átlagától, jelenleg 76 év. Még rosszabbak az egészségben eltöltött évekre vonatkozó adatok - jegyezte meg. Elmondta azt is, 38 ezren halnak meg úgy Magyarországon, hogy haláluk elkerülhető lett volt.

Kevés a pénz az egészségügyben és rossz az intézmények teljesítménye - vont mérleget. Beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint a kormány kórházbezárásokra készül.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a képviselő minden mondata cáfolható. Szóvá tette azt, hogy a jobbikos politikus "orvosexportőrként" kifogásolja, hogy kevés az orvos. A születéskor várható élettartamról azt mondta, sikerült az uniós átlag és a magyar adatok közötti különbséget 5 évnél kevesebbre letornázni. Hozzátette: javul az egészségben eltöltött évekre vonatkozó adat is.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány nem tárgyalt semmilyen kórházbezárásról szóló előterjesztést és nem is kérte, hogy készüljön ilyen. A kormány nem kórházbezárásokkal foglalkozik, mint az önök szövetségesei, hanem kórházépítésekkel - hangsúlyozta.



DK: a kormány csak szavakban küzd a parlagfű ellen


Oláh Lajos (DK) elmondta, Magyarországon másfél millió ember szenved parlagfűallergiában, a kormány szavakban mindig készséggel felvette a harcot a növény ellen, de nagyon kevés érdemi intézkedést tett. Akcióterv van a védekezésre, de kitűzött cél nincs, így számon kérni sem lehet - közölte. Szerinte jobban megéri a földtulajdonosoknak kifizetni a bírságot, mint lekaszálni a füvet.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország szigorú törvénnyel biztosítja, hogy a földtulajdonosok megakadályozzák a parlagfű virágba borulását. Hozzátette: a védekezésben a társadalom minden tagjának aktív részvételével lehet hathatós eredményt elérni a védekezésben.

Ismertetése szerint idén novemberig a járási hivatalok 5000 hektár fertőzött területet derítettek fel, a bejárás során pedig 132 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!