OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: infláció, környezetvédelem, rendvédelem)

Belföld, 2022.05.24

Az inflációt, a környezetvédelmet és a rendvédelem ügyét is érintették a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés keddi ülésén.



LMP: a kormány nem tudta mérsékelni az inflációt


Csárdi Antal (LMP) arról beszélt: a kormány semmilyen eredményt nem tud felmutatni az infláció mérséklésében és abban sem, hogy a közalkalmazottak bére ne értéktelenedjen el.

Áprilisban egyetlen hét alatt 10 százalékkal drágult a fehér kenyér, a trappista sajt 15 százalékkal - mondta. Az emberek jövedelme napról napra veszít az értékéből, különösen azoké, akik a fizetésük nagy részét élelmiszerre költik - jelentette ki.

Azt mondta: 5 százalékra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját, a közalkalmazottak bérét pedig inflációkövetővé kell tenni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára tévesnek ítélte, hogy politikai okokból lenne magasabb az infláció, az ugyanis az egész világot terheli, különösen Európát. Külső okokkal magyarázta az áremelkedést, például az unió elhibázott energiapolitikája miatt kialakult energiaválsággal.

Most jelenik meg a rezsicsökkentés igazi hozadéka, amelyet már tíz éve bevezetett a kormány - mutatott rá, hozzátéve: a kormány célja az is, hogy a fizetések, a nyugdíjak emelésével több jövedelemhez jussnak az emberek.

Lengyelországban magasabb az infláció, mint Magyarországon, annak ellenére, hogy az élelmiszerek áfáját 0 százalékra mérsékelték - hangsúlyozta.

Helytelennek nevezte azt az állítást, hogy a közalkalmazottak körében az infláció a megélhetést veszélyeztetné.


A Párbeszéd környezetvédelmi kérdéseket vetett fel


Szabó Rebeka (Párbeszéd) kifogásolta, hogy nincs környezetvédelmi tárca az új kormányban, a környezetvédelem négy minisztériumhoz tartozik majd.

A klímaválság és az energiaellátás biztonsága miatt a megújuló energia is fontos lenne, de annak részaránya alig 14 százalék, még a környező országokat is alulmúlja - sérelmezte.

Tudakolta, hogy tervezik-e a nemzeti parkok bővítését. Szólt az állatkínzásokról is.

Azt a kérdést is feltette: miért nem figyelnek oda arra sem, hogy a beruházások ne tegyék tönkre a természeti környezetet? Szerinte az érintett államtitkárságnak nincs hatásköre kifogásolni a többi közt a Fertő tavi beruházást sem.

Bodó Sándor, az innovációs tárca államtitkára azt felelte: sajnálja, hogy a környezet- és állatvédelem az ellenzék számára politikai ügy, holott az egy szakkérdés.

Bírálta Budapest közlekedését, és azt is, hogy a fővárosi kukák 25 százalékát leszerelték, holott ezek mind összefüggnek a környezetvédelemmel. A Főkert Zrt. megszüntetését is kifogásolta, mondván: "önök teljesen mást csinálnak, mint amit rajtunk számon kérnek". Emellett az ellenzéki politikusok nem szavazták meg a kormány által kezdeményezett környezetvédelmi ügyeket sem - kifogásolta.

Kijelentette: 2020-ban 11,6 százalék volt a megújuló energiaforrás részaránya a közlekedésben, az unióban ezzel a hatodik legjobb eredményt adtuk. Jelentősen nőtt a bioüzemanyagok felhasznált mennyisége is - mondta. A kormány minden újszülött után tíz fát ültet - sorolta a programokat. Szerinte az állatvédelem terén sincs szégyenkezni valója a kormánynak.


A Mi Hazánk rendvédelmi és migrációs ügyekről beszélt


Toroczkai László (Mi Hazánk) egy hétvégi, kerepesi verekedésről szólva azt javasolta a roma politikusoknak: ne azzal akarják helyreállítani a magyar-cigány együttélés problematikus viszonyait, hogy lovári nyelven szólalnak fel, és a nemzeten belül mesterségesen egy másik nemzetet akarnak létrehozni. Szerinte ehelyett most nekik kellene a leghangosabban képviselni, hogy "az ehhez a szubkultúrához tartozó csoportokat válasszák szét a cigányságtól".

Azt mondta még: a déli határ mellett is "háborús állapotok" vannak, ahol felfegyverzett bűnszervezetek szervezik az embercsempészetet. A migránsok a tavasz beköszöntével óriási károkat okoznak a mezőgazdaságban, de a szemétszedés is hatalmas költség - közölte, és támogatást kért mindezek elvégzéséhez.

Azt kérte: a kormány tárgyaljon a szerb kormánnyal, hogy akadályozzák meg a migrációt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára leszögezte: a rendőrség az ország valamennyi településén minden bűnözőcsoporttal szemben határozottan fellép, ahogy Kerepesen is eredményesen tette ezt.

A déli határ védelméről és a magyar-szerb kormányzati együttműködéséről szólva közölte: Pintér Sándor belügyminiszter rendszeresen találkozik szerb kollégájával, és áttekintik a fontos feladatokat. Közölte: a problémafelvetést jelezni fogja a miniszternek, és mivel kitűnő az együttműködés, elérik majd a célt.

A déli határok védelmének minden személyi feltétele megvan - folytatta. Valóban előfordul az agresszívabb fellépés a migránsok részéről, de az embercsempészek ellen is hatékonyan fognak fellépni - ígérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!