OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: klímaváltozás, gazdaságpolitika, Suzuki)

Belföld, 2019.06.25

A klímaváltozásról, a kormány gazdaságpolitikájáról, a Suzuki-gyárról beszéltek ellenzéki képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Bejelentés



Az ülést vezető Kövér László házelnök bejelentette: a Jobbik képviselőcsoportja keddi hatállyal Jakab Pétert vezetőjévé, Lukács László Györgyöt pedig frakcióvezető-helyettessé választotta. A házelnök felhívta Arató Gergely (DK) és "a hozzá hasonlók" figyelmét, hogy a képviselők az elnököt felállva köszöntve "egymást és a választóikat tisztelik meg".



DK: a kormányoldal csak beszél a klímaváltozás ellen küzdelemről



A kormányzat klímaváltozással kapcsolatos politikáját bírálta napirend előtti felszólalásában Arató Gergely (DK), mondván, csak beszélni szeretnek a klímavédelemről, de amikor cselekedni kell, akkor épp az ellenkezőjét teszik annak, ami szükséges.

Példaként említette, hogy Orbán Viktor - cseh, észt és lengyel kollégájával együtt - leszavazta, hogy az Európai Unió közösségi szinten vehesse fel a küzdelmet az emberiségre leselkedő legnagyobb veszéllyel.

Nem tudni, hogy önök melyik iskolában tanulták azt, hogy a pénz fontosabb, mint az élet, a jövő, a környezet - jelentette ki ígéretet téve arra, hogy pártja Brüsszelben is mindent megtesz a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

A klímaváltozás nem kopogtat, már rég berúgta az ajtót; ez akkor is így van, ha olyan vezetők, mint Donald Trump vagy Orbán Viktor erről nem vesznek tudomást - fogalmazott.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az önkormányzati választási kampány részének nevezte ezeket a megnyilvánulásokat.

Szerinte ellenzékiek "mantraszerűen hangoztatják azt, ami tiszta hazugság", holott a kormányzat számos intézkedést tett a helyzet javítására, sokszor az időarányosnál is jobb eredményeket elérve.



LMP: a kormány a multicégek érdekeit szolgálja ki


A kormány európai szinten sem tesz mást, mint a multicégek érdekeit szolgálja ki - fogalmazott napirend előtti felszólalásában Demeter Márta (LMP), aki szerint a versenyképességi politika legfőbb eszköze a bérek alacsonyan tartása és a munkavállalók számára előnytelen alkalmazási szabályok fenntartása.

Szerinte a kormány soha nem fogad el Brüsszelben olyan indítványt, amely rontja a német, különösen a bajor autógyártók pozícióit, de az ellenzéki politikus azt is nehezményezte, hogy a paksi bővítés 40 százalékos magyar beszállítói aránya mára köddé vált, "ami maradt, az Mészáros Lőrincnél landolt".

Demeter Márta azt is nehezményezte, hogy a multicégek a legnagyobb energiaigényű munkafolyamatokat telepítik Magyarországra, nehezítve ezzel az energiabiztonsághoz szükséges beruházások megvalósítását.

Válaszában Dömötör Csaba, , a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra emlékeztetett: ez a kormányzat volt az, amelyik - a korábbi gyakorlattal és az ellenzék megnyilvánulásaival szemben - megadóztatta a multikat, 800 ezer új munkahelyet hoztak léte, a munkáltatók közterheinek csökkentésével pedig teret engedett a béremeléseknek.

Utalt rá: 2010 óta 73 ezer 500-ról 149 ezer forintra nőtt a minimálbér, szakmunkások esetében ugyanez 89 ezer 500 forintról 195 ezerre nőtt, hozzátéve, 400 ezer, az egészségügyben, oktatásban vagy a szociális ágazatban dolgozó ember bére nőtt.

Az államtitkár szerint egyetértés van a kormányoldal és az ellenzék között abban, hogy élhető környezetre, tiszta levegőre és vízre van szükség, a cél eléréséhez vezető útról azonban másképp gondolkodnak.


MSZP: Orbán Viktor védje meg a magyar munkavállalókat



Korózs Lajos (MSZP) az egyik legproblémásabb magyarországi multinacionális vállalatnak nevezte a Suzukit, a kormány stratégiai partnerét. Azt tette szóvá, hogy kirúgták a cégtől a szakszervezet megválasztott vezetőjét azért, mert nem jól végezte a dolgát, holott a férfi másfél évtizede ott dolgozott és előmenetele demonstrálja kiváló munkáját.

Elmondta, Orbán Viktor megvédte a bankokat, a multinacionális cégeket, most védje meg a magyar munkavállalókat is.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára beszámolt arról, hogy nem találtak szabálytalanságot a cégnél a hőségriadó miatti panaszok után indult ellenőrzéskor. Hozzátette: a munka törvénykönyvének (Mt.) túlmunkával kapcsolatos szabályainak változtatása után a Suzuki volt az első olyan gyár, amely bejelentette: nem változtat a munkarenden.

Kitért arra, hogy az Mt. szabályozza a szakszervezeti viszonyokat, sérelem esetén bírósághoz, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!