OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: költségvetés, Paks, a nemzet)

Belföld, 2020.06.29

A jövő évi költségvetésről, a paksi atomerőmű bővítéséről és a kormánypártok nemzetfelfogásáról is szó volt hétfőn az Országgyűlés kormány által kezdeményezett rendkívüli ülésén. A képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőkről és a kuláküldözésről.



Megemlékezések



Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett az életének 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnökről, aki 1994-98 között volt SZDSZ-es politikusként a parlament tagja, valamint az életének 71. évében elhunyt Karakas János mezőgazdasági szakértőről, aki 1994-2006 között volt MSZP-s országgyűlési képviselő.

A házelnök megemlékezett arról is, hogy ez a nap, Péter és Pál napja, az aratás kezdetének napja 2012 óta a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapja. Hozzátette: azokra a módosabb parasztgazdákra emlékeznek, akiket a kommunista diktatúra alatt kuláknak bélyegeztek, ezért elvették a vagyonukat, derékba törték az életüket.



Párbeszéd: az embertelenség, a bosszú és a korrupció költségvetése a jövő évi


Szabó Tímea (Párbeszéd) emlékeztetett arra, hogy a héten fogadja el az Országgyűlés a 2021-es költségvetést, amelyből egyértelmű: Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is saját gyarmataként tekint Magyarországra. A büdzsé az embertelenség, a bosszú és a korrupció költségvetése, amelyben nem számít senki és semmi, csak Orbán Viktor családja és barátai - tette hozzá.

Szerinte az oktatás, az egészségügy, a szociális ágazat jövőre reálértéken egy fillérrel nem kap több pénzt. Plusz 20 milliárd forintot kap azonban a közmédia, így az MTVA nem 77, hanem 97 milliárd forintból gazdálkodhat - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a tavalyi önkormányzati választások eredménye miatti bosszúnak tartja Budapest és az önkormányzatok kivéreztetését. Kitért arra, hogy 2022-ben teljes ellenzéki együttműködéssel leváltják a kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint a képviselő sánta kutya-díjat érdemelne, mert sokszor hivatkozott az álmentős kamuvideójára, ami miatt nem kért elnézést.

Hozzátette: Szabó Tímea azért nem mondott a költségvetési számokat, mert egyetlen sem igazolta volna. Elmondta, az oktatás költségvetése jövőre 78 milliárd forinttal nő, az egészségügyi költségvetésben 156 milliárd forintos többlet van, a szociális ellátásokra közel 41 milliárd forinttal költenek többet, míg az önkormányzatoknak 16 százalékkal több forrást biztosítanak.


LMP: a kormány az oroszoknak kedvező rendeletmódosítást fogadott el



Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy nyugtalanító hírek érkeznek a finn, a norvég és a svéd hatóságoktól: az emberre nem veszélyes, de a megszokottnál magasabb háttérsugárzást mértek nyugat-oroszországi polgári létesítmények felől.

Elmondta azt is, hogy kedden adják be a paksi atomerőmű-bővítés teljes engedélyezési dokumentációját. Bírálta, hogy a kormány módosított egy rendeletet, amely kedvez az orosz félnek, ugyanis akár már hat hónap múlva megkezdődhetnek a földmunkák úgy, hogy közben a teljes projekt engedélye még nincs meg.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter közölte, Magyarországon nem tudják kimutatni azt a sugárzást, amelyet Svédországban érzékeltek.

A képviselő által kifogásolt jogszabály-módosításról azt mondta, az elvi lehetőséget jelent, nem azt, hogy elkezdik építeni az atomerőmű munkagödrét. Megerősítette, kedden beadják az építésre vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH). Hozzátette: ezt követően, három hónap múlva beadhatják a munkagödörre vonatkozó tervet, az OAH-nak pedig szintén három hónapja van azt elbírálni. Szerinte ennek a munkának az elvégzése kölcsönös érdeke a magyar és az orosz félnek, azzal lehet csökkenteni a késedelmet is.



DK: a kormány a nemzet ügyét árulja el, amikor szembemegy a közös európai eszmei gondolattal



Gyurcsány Ferenc (DK) a kormány nemzetfelfogását bírálta, szerinte az elmúlt 30 évben a szabad Magyarország történetében nem ártott még politikai erő annyit a magyar nemzetnek, mint a mostani kabinet. Hozzátette: a nemzet a hatalmi politika silány eszközévé vált a kormány kezében, amely a nemzetben nem kapcsot keres, hanem szablyával metszi, ezzel elárulva a nemzetet. Közölte, a mostani a kormány nacionalista és nem patrióta.

Úgy vélte, a közös nemzeti gondolat nem egyenlő a határon túl, más állam területén élő, magyar nemzetiségű polgároknak adott választójoggal. Szerinte Magyarország akkor volt sikeres, amikor képes volt az európai ügyhöz tartozni. A kormány a nemzet ügyét árulja el, amikor szembemegy a közös európai eszmei gondolattal - magyarázta, úgy fogalmazva: a Fidesz-KDNP 2010 óta folytatólagosan, előre megfontolt szándékkal, bűnszövetkezetben öli ezt az európai gondolatot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a konzervatív politika meghatározását nem Gyurcsány Ferencre bíznák. Hozzátette: ha komolyan gondolná azt, amit mondott, nem mentek volna neki a határon túli magyaroknak, nem lövetett volna olyanok közé, akik másként gondolkodnak, nem kampányolna azért, hogy Brüsszel több jogot kapjon a nemzeti jogok rovására.

Összehasonlította a szocialisták és a mostani kormány válságkezelését. Szerinte a szocialisták 2008-ban tönkrevágták a magyar gazdaságot és szociális érzékenységük abban mutatkozott meg, hogy a bankokat mentették és elvettek a egy havi nyugdíjat. Hangsúlyozta, Balantonőszöd óta semmi nem változott, a DK-t jobban érdekli a hatalom, mint a hazája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!