OGY - Krónika 1. rész - (napirend előtt: konzultáció)

Belföld, 2018.11.13

A szokásoknak megfelelően napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg keddi munkáját az Országgyűlés, ezek első felében - ellenzéki képviselők révén - a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt a téma.



Magyar nyelv napja


A képviselők megemlékeztek a Magyar nyelv napjáról. November 13-án fogadták el ugyanis a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-es törvénycikket, és egy 2011-es parlamenti határozat ezt a dátumot emléknappá nyilvánította. Az emléknap a magyar nyelv iránti megbecsülés kifejezése, mert a nyelv, szellemi, kulturális örökségként, a nemzeti identitás talpköve - mondta az ülésen elnöklő Lezsák Sándor.


Párbeszéd: a nemzeti konzultáció pártkampány


Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője úgy értékelt, hogy a nemzeti konzultáció összemosódik a kormányzat és a Fidesz kommunikációjával, nem egyéb, mint pártkampány. Szerinte ráadásul igazságtalan családpolitikát propagál. Egyre több pénz kerül a magyarok leggazdagabb 10 százalékához, a családi kedvezményt például pedig csak a családok 30 százalék tudja igénybe venni - mondta.

A képviselő szerint inkább a fiatal felnőttek problémáinak megoldását célzó konzultációt kellene hirdetni olyan kérdésekkel, amelyek érintik az egészségügyet, a családi pótlék emelését, a korkedvezményes nyugdíjat, a kilakoltatást, a rászoruló gyermekek étkeztetését, a bérlakásprogramot, az iskolák helyzetét, az ingyenes első diplomát, a független bíróságot és a csalásokat kivizsgálni hivatott uniós ügyészséget.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszából az derült ki, megkérdőjelezhetőnek tartja a Párbeszéd, mint politikai formáció komolyságát.

A konkrét felvetésre úgy reagált, hogy az ellenzéki párt más, magát a liberális demokrácia hívének valló nyugati politikai vezetőhöz hasonlóan támadja a konzultációt, a kereszténydemokrácia hívei azonban azt vallják, ki kell kérdezni az emberek véleményét a fontos ügyekben. Talán - jegyezte meg - annak is köszönhető a kétharmados felhatalmazásuk, hogy az emberekkel együtt kormányoznak.

Az államtitkár azt mondta: míg a szocialisták rontottak az otthonteremtés lehetőségén, az Orbán-kormányok az elmúlt években emelték a családtámogatásokat, az egészségügy forrásait, illetve a gyermekétkeztetésre fordítható összeget. Hozzátette, Magyarországról egyébként kevesebben vállalnak külföldön munkát, mint sok más európai országból, és a kormány bízik a visszatérésükben.

A legfontosabb kérdés az, hogy a költségvetési többletet bevándorlásra vagy a magyar családokra fordítsuk - zárta felszólalását Rétvári Bence.


DK: ez inzultáció, nem konzultáció


Gréczy Zsolt (Demokratikus Koalíció) - szintén ebben a témában, de nemzeti "inzultációról" beszélve - a nemzeti konzultációt ahhoz a hitleri gyakorlathoz hasonlította, amelyben kiüresítették a népszavazás intézményét, amelyet az úgynevezett népi konzultáció váltott fel.

Szerinte a rendszer átláthatatlan, adatai kozmetikázhatók, a konzultáció ráadásul hazudik is. A képviselő azt rótta fel a kormánynak, hogy manipulál a különböző időszakok összehasonlításai során, és azt állította: az emberek jobban éltek 2010 körül, mint az első Orbán-kormány idején. A legutóbbi szocialista kormány sokat tett a családokért, a szociális helyzet javításáért, ráadásul abban a nyolc évben több gyerek született, mint az önök nyolc évében - mondta Gréczy Zsolt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára rámutatott, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáción több mint 2 millióan vettek részt, míg mindössze mintegy 200 ezer ember szavazott a DK-ra, mégsem a kormány, hanem az ellenzéki párt sértegeti a véleménynyilvánítókat. A DK szerinte hol a külhoni magyarokba, hol a kormány családpolitikájába "száll bele", miközben a párt jelenlegi vezetőjének kormányzása idején törölték el az otthonteremtési programot, megalapozva ezzel a devizahitelezésnek.

Abszurdnak nevezte, hogy a szocialista kormányok alatt jobban éltek az emberek, és kijelentette: bár nem mindenki a családok megerősítésében látja Európa jövőjét, a népesedési problémákat egyesek bevándorlással oldanák meg, a magyar kormány szerint a családok megerősítése a megoldás.

Hangsúlyozta, ha egy magyar pár családot akar alapítani és a gyermekvállalás mellett dönt, ez a kormány minden segítséget megad neki ehhez. A nemzeti konzultáció is a családtámogatási program bővítését szolgálja, annak lehetséges irányairól szól - jelezte Dömötör Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!