OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: kormány, közfoglalkoztatottak, önkormányzatok)

Belföld, 2021.11.30

A kormányról, a közfoglalkoztatottak béréről és az önkormányzatok helyzetéről beszéltek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén napirend előtt.



Párbeszéd: a kormányt csak önmaga és a bosszú érdekli


Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormányt két dolog érdekli igazán: saját maga és a bosszú. Ez látszik abból, hogy az ország összes erőforrását igyekszik úgy megcsapolni, hogy minél több pénz jusson a Fidesz környéki "oligarcháknak", és igyekszik megbüntetni azokat a teleüléseket, ahol a többség nem a Fideszre szavazott - vélekedett.

Úgy látja, a kormány azt akarja, hogy az önkormányzatok "igazodjanak", de az önkormányzati rendszert nem ezért hozták létre, hanem azért, hogy az emberek dönthessenek azokról a forrásokról, amelyek a helyi célokat szolgálják. A kormány megkurtítja a városok döntési lehetőségeit az erőforrások elvonásával - értékelt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, az ellenzék olyan rendszert akar visszahozni, amelyben minél több feladatot az önkormányzatokra hárítanak, és ezeket aztán az állam nem finanszírozza. Ennek az eredménye korábban az lett, hogy az önkormányzatoknak hitelt hitelre kellett felvenniük, és 2010-re már voltak olyan települések, amelyek csődhelyzetben voltak - mondta.

Kiemelte: a Fidesz-KDNP-kormány a teljes hitelállományát átvállalta az önkormányzatoknak, amelyek így tiszta lappal indulhattak. Az állam feladatokat vett át tőlük, és újra működőképessé vált az önkormányzati rendszer, egyre több fejlesztés indult - közölte.

Megjegyezte: most mindenkinek hozzá kell járulnia a járvány elleni védekezéshez.


LMP: mennyi lesz a közfoglalkoztatottak bére?


Hohn Krisztina (LMP) azt kérdezte, hogy mikor születik meg az a rendelet, amelyben benne lesz, hogy mennyi lesz a közfoglalkoztatottak bére. A kormány korábban bejelentette, hogy emelni kell a közfoglalkoztatottak bérét - emlékeztetett.

Azt mondta, aki ilyen bérből él, annak nincsenek tartalékai, és még az is kérdés, hogy mivel tud fűteni télen.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a kormány szociális tűzifaprogramot indított, amelyre évről évre több forrást biztosít. Várhatóan idén is 180-190 ezer család kap ilyen segítséget - mondta.

Kitért rá: a kormánynak az a célja 2010 óta, hogy segély helyett munkát adjon az embereknek, ezért azt szeretné, hogy a lehető legnagyobb mértékben nőjenek a bérek, amit elsősorban adócsökkentéssel tud segíteni. A közfoglalkoztatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy segélyalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaságra álljanak át - magyarázta. Hozzátette: a közfoglalkoztatásra 120 milliárd forintot biztosítanak.


DK: bajban vannak az önkormányzatok


Oláh Lajos (DK) szerint az önkormányzatok bajban vannak a forráselvonások miatt. Kijelentette: Budapestet gyűlöli a Fidesz, ez a magyarázata a forráselvonásoknak. A kormány nem veszi észre, hogy nem az önkormányzatoknak árt a forráselvonásokkal, hanem az embereknek, pedig közöttük vannak a saját szavazóik is - fogalmazott.

Közölte: egy jövő tavaszi kormányváltás után az új kormány egyik fontos feladata lesz az önkormányzatok kárpótlása, és partnernek tekintik majd őket.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában azt mondta a képviselőnek, hogy "az önök üzleti körei" tárgyalnak a Városháza eladásáról, és ha Karácsony Gergely főpolgármester tud erről, az elfogadhatatlan, ha viszont nem, akkor az a baj. Fogják vissza az üzleti köreiket és szorítsák vissza őket a Városháza környékéről! - szólított fel.

Az államtitkár elmondta, hogy 2010 előtt forrásokat vontak ki az önkormányzati rendszerből, ezt viszont 2010 után megfordították: akkor nem feladatokat adtak és pénzt vettek el a településektől, hanem fordítva, adósságkonszolidációban részesültek, és a feladataik csökkentek. Nem igaz, hogy most kevesebb forrás jut az önkormányzatoknak - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!