OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2021.04.07

Elsősorban a koronavírus-járvány elleni védekezésről volt szó napirend előtt az Országgyűlés szerdai ülésén.



A ülés kezdetén megemlékeztek Kovács Jenő (MSZP), Rigler Zoltán (Fidesz) és Varga Géza (Jobbik) elhunyt egykori országgyűlési képviselőkről.


Párbeszéd: Orbán járványkezelése megbukott


Szabó Timea (Párbeszéd) szerint Orbán Viktor járványkezelése megbukott, mert nem akart segíteni az embereken, miközben az összes európai ország időben, hatékony intézkedéseket hozott, megerősítette az egészségügyet és segített a munkavállalóknak, vállalkozásoknak.

Közölte: az elmúlt napon Magyarországon 311-en haltak meg, a járvány kitörése óta nem volt ilyen magas ez a szám. Magyarország élen jár a járvány miatti halálozások tekintetében, ezt már nem lehet szépíteni - fogalmazott.

Úgy vélte, a 2,5 millió beoltott nem jelent 2,5 millió védett embert, mert nem kapta meg még mindenki a második oltást. Folytatni kell a védekezést, oltani kell az embereket és nem arra biztatni, hogy elhiggyék: vége a járványnak - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány a szakemberek javaslatai alapján hozza meg a döntéseket. Ha az ellenzék javaslatait követnék, sokkal kevesebb beoltott lenne ma Magyarországon, ráadásul a baloldali pártok azonnali nyitást követeltek a harmadik hullám idején, most pedig az újraindítás miatt kritizálnak - mutatott rá.

Kiemelte: az ellenzéki pártvezetők beoltatták magukat, miután korábban elbizonytalanító kampányt folytattak, és míg másokat lebeszéltek az oltásról, maguknak beadatták. Azért kaphatták meg a vakcinát, mert az oltási terv működött, és a kormány szerzett oltóanyagot - fűzte hozzá.


LMP: érdemi válságkezelés helyett a közvagyon kiszervezése a cél


Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy a járvány kritikus időszakában az érdemi válságkezelés helyett a közvagyon jelentős részének kiszervezéséről lesz szó az Országgyűlésben. A kormány vagyonkezelő alapítványok sorát hozná létre, kormányzati funkciókat szervezne ki és adna hozzá hűséges embereknek - vélekedett.

Hangsúlyozta: az egyetemeket politikai irányítás alá helyezik, miután megzsarolták őket. Ez nem a felsőoktatás fejlesztése, hanem gyalázat, amit súlyosbít, hogy ilyen járványügyi helyzetben akarják végrehajtani - jelentette ki. Hozzátette: ez a magyar fiatalok jövőjének felélése.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte: a történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzést kapjanak és a jövő nyerteseivé váljanak. Ezek az új lehetőségek hozzájárulnak Magyarország versenyképességének erősítéséhez, a gazdaság fenntarthatóságának növeléséhez - mondta.

Azt kérte az ellenzéktől, hogy ne tegye az egyetemek világát pártpolitikai csatározások terévé, mert ennél fontosabb kérdés a magyar fiatalok jövője, sikeressége. Megérett az idő a változásra, az intézmények fejlesztésére - vélte.


DK: a kormány hozzájárult százak halálához


Gyurcsány Ferenc (DK) szerint a kormány nem megvédte a magyarokat a járvány idején, hanem hozzájárult százak halálához, ezért pedig számon fogják kérni.

Közölte: az oltással ugyan jól állnak, de kérdés, hogy korábban mit csinált a kormány, merte-e megvédeni az embereket. Minden működik, amikor nem avatkozik közbe a kormány, de semmi sem működik, amikor megpróbál valamit csinálni, mert alkalmatlan a kormányzásra - értékelt.

Dömötör Csaba kifejtette: úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc legfontosabb feladata, hogy fenyegessen, tehát semmit nem változott Balatonőszöd óta.

Úgy látja, az ellenzék megpróbálja letagadni, hogy oltásellenes kampányt vitt, támadta az engedélyező hatóság döntését, petíciót indított, és azt állította, hogy nincs igény az oltásokra. A baloldalnak óriási tapasztalata van abban, hogy miként írja felül a múltat, de nem tudja letagadni, mit tett - mondta.

Az államtitkár kiemelte: az ellenzék a vakcina ellen hangolt, és bár a járvány ellen küzdők névsorában is szerepelhetett volna, a másik utat választotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!