OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: koronavírus, uniós forrás)

Belföld, 2021.04.26

A járványkezelésről és az uniós helyreállítási alap felhasználásáról volt szó az Országgyűlés hétfői ülésnapján napirend előtt.



A Ház megemlékezett három volt országgyűlési képviselőről: Serfőző Andrásról és Lusztig Péterről, akik az MSZP színeiben, valamint Hajdú Zoltánról, aki SZDSZ-es országgyűlési képviselőként volt tagja korábban az Országgyűlésnek.


Párbeszéd: a kormányfő cserbenhagyta az embereket


Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy több mint 26 ezren hunytak már el koronavírusban Magyarországon, és szerinte más országokban azért jobbak a halálozási adatok, mert Magyarországon a kormányfő cserbenhagyta az embereket, inkább "a lopás foglalta le". Azt mondta, ha a miniszterelnök járna az emberek közé, hallaná a kétségbeesett hangokat a hétvégén maszk nélkül járó tömegek miatt.

Sérelmezte, hogy megbízhatósági vizsgálat is szóba került az orvosok esetében. Kijelentette: az orvosok, ápolók nem rabszolgák, "nem fogjuk hagyni" a lehallgatásukat. Úgy folytatta: már vakcinahatékonysági adatokat is hamisítottak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint megvalósult a baloldali stratégia arról, hogy a gyászolók fájdalmát kell kihasználni. Ez méltatlan, érzéketlen és szívtelen - jelentette ki.

Az oltások száma határozza meg, mikor győzi le az ország a járványt, az oltás pedig ütemezetten halad, ez teszi lehetővé a nyitást - mutatott rá. A regisztrált idősek 91 százaléka már megkapta az oltást.

Közölte: a közzétett adatok tények, a vakcinákkal kapcsolatos táblázat azt bizonyítja, hogy minden vakcina hatékony. A statisztikák terén se folytassanak oltásellenes kampányt! - szólította fel az ellenzéket az államtitkár.


LMP: aggodalomra ad okot a helyreállítási alap felhasználásnak terve


Csárdi Antal (LMP) az uniós helyreállítási alapról szólva azt mondta: komoly aggodalmaik vannak, milyen hatékonysággal költené el a kormány az 5800 milliárd forintot.

Helyeselte az egészségügyi fejlesztéseket, de szomorúnak ítélte, hogy ehhez egy világjárvány kellett. Ebből finanszíroznák az egyetemei modellváltását is, ami szerinte a közvagyon kiszervezése magánkézbe. Úgy folytatta: a járvány alatt a munkavállalók támogatásában a magyar kormány volt a legszűkmarkúbb, holott az is szerepel az unió ajánlásában, valamint az iskolák digitalizációja is, az mégsem jelenik meg a kormány terveiben a szükséges mértékben - mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy felelt: a 2010 előtti kormányok uniós forrásfelhasználási gyakorlathoz képest minden azt követő gyakorlat jobb felhasználást tesz lehetővé. Ezt a német kancellár vagy a Moody's is visszaigazolta - jegyezte meg.

Az egyetemek megújításáról szólva azt mondta: soha nem látott mértékű források érkeznek a felsőoktatásba, ami az infrastrukturális és szakmai megújítást teszi lehetővé.

Vízgazdálkodás, zöldközlekedés, az energetika zöld átállása és a körforgásos gazdaság kiépítése egyaránt szerepel a prioritások között. "Olyan ez a dokumentum, mintha ön írta volna. Akkor miért támadja?" - fordult a képviselőhöz, úgy folytatva: azért, mert politikai hisztériát kíván kelteni.


A DK a kormányoldal "hét főbűnéről" beszélt


Arató Gergely (DK) azt mondta: a lakosság arányában Magyarország vesztette el a legtöbb embert, az ország hat hete vezeti a világban a halálozási statisztikát. A Fidesz ennek ellenére nem számol be a járványügyi helyzetről, sőt meg is ritkította a parlamenti üléseket - sérelmezte.

A kormányoldal "hét főbűnét" sorolva azt mondta: haveroknak játsszák ki a forrásokat, és az állam egyik legfontosabb jogkörét, például a szerencsejáték szabályozását is. Már direkt célnak tartják az állami vagyon privatizálását - fogalmazott -, növelik a hiánycélt, és telefonos kampányban "hazudják azt, hogy az ellenzék oltásellenes".

Dömötör Csaba úgy felelt: "lopás ügyében nehezen fogadunk el kioktatás olyanoktól, akik valóban kijátszották az állami vagyont".

A járvány ellenére 4 százalékkal nőtt az ipari termelés, az unióban Magyarországon az 5. legalacsonyabb a munkanélküliség, a beruházások pedig GDP-arányosan 28 százalékot tesznek ki, ezzel az ország a harmadik az uniós rangsorban - sorolta az eredményeket, amelyekhez szerinte célzott állami támogatások kellettek, például a bértámogatások.

Kijelentette: a baloldal egy éve csak oltásellenes kampányt vagy aknamunkát végez. Nincs olyan időszak, hogy a baloldal ne lenne képes rátámadni saját népére - fogalmazott.


MSZP: a kormány rossz döntéseket hozott


Tóth Bertalan (MSZP) szerint a kormány elrontotta a védekezést, rossz döntéseket hozott: nem volt hajlandó tesztelni, nem adott százszázalékos táppénzt az embereknek, a gazdaságvédelmi alap jó részét olyanra költötte, aminek semmi köze a válságkezeléshez, kevés bértámogatást adott és nem segített a családoknak. Most szétvert egészségügy és padlóra küldött oktatási rendszer van, pedig gondoskodó és esélyteremtő állam kellene - mondta.

Közölte: megnyíltak a teraszok, és ugyan megérti a vendéglátósok megkönnyebbülését, valamint azok jó kedvét, akik hosszú idő után kiülhettek egy teraszra, de csak remélni lehet, hogy az orvosok, virológusok aggodalmai nem válnak valóra. Nem érthető a miniszterelnök vidámsága, mert a hétvégén is naponta több mint 200-an hunytak el, és eddig csaknem 27 ezer áldozata van a járványnak - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt, az ellenzék nemrég még nyitást követelt, amikor megjelent a brit vírusmutáns, továbbá támadta a kínai vakcinát és a védekezésben részt vevőket is.

Kiemelte: sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha azt tennék, amit az ellenzék követel. Ehelyett megemelték az orvosok bérét és sokakat beoltottak, így jelentősen javul a helyzet - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!