OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezés, koronavírus)

Belföld, 2021.03.01

Megemlékeztek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról hétfőn az Országgyűlés ülésén. Napirend előtt ellenzéki képviselők a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit bírálták.



Az elnöklő Jakab István a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról emlékezett meg. Elmondta, a demokratikus nemzetbiztonsági szolgálatok megalakulásának tizedik évfordulóján, 2000-ben fogalmazódott meg az a kormányzati elképzelés, hogy minden év március 1-jén ünnepeljék meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok napját. Az Országgyűlés 2001 tavaszán iktatta törvénybe az emléknapot.



Napirend előtt


Párbeszéd: 2022-ben a magyar polgárok mondanak ítéletet az Orbán-kormány felett



Tordai Bence (Párbeszéd) azzal kezdte beszédét: nem napirend előtti felszólalást, hanem "vádbeszédet" mond az Orbán-kormány ellen. Vádolom az Orbán-kormányt több ezer ember elkerülhető halála okán, több tízezer magyar gyászoló magyar ember nevében, több százezer megszűnt munkahely miatt és mindazon milliók nevében, akik most nélkülöznek - fogalmazott.

Úgy értékelt: a kormány járvány elleni védekezése és a munkahelyek megvédése is kudarcot vallott, de az oltási terv kivitelezése is szakszerűtlen. Szerinte a kormány a politikai szempontokat a szakmaiak elé helyezte, és nem kötött le 1,8 millió adag biztonságos Moderna-vakcinát csak azért, hogy "henceghessen" a nem bevizsgált, keletről jövő oltásokkal. Tordai Bence semmittevéssel, és lustasággal is megvádolta a kabinetet, amiért szerinte nyáron "adriázással", "dubajozással" töltötték az időt, most pedig elengedték a tesztelést és a kontaktkutatást.

"Egyértelmű, hogy az Orbán-kormány minden vádpontban bűnös, az ítéletet pedig a történelem ítélőszéke előtt a magyar polgárok fogják kimondani 2022 tavaszán" - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: a képviselő vádolt, pedig védekeznivalója a magyar baloldalnak, az ellenzéknek több van. Úgy vélte: nehezen lehet találni a világban olyan ellenzéket, mint a magyar baloldal, amely a járvány időszakában saját politikai érdekei szerint döntött, azt állította külföldön, hogy a parlament nem ülésezik, és nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását sem.

Hangsúlyozta: Magyarország a leghamarabb oltó 3 ország között van, és az átoltottság - amely jelenleg az EU-ban nem éri el 5 százalékot - Magyarországon a 6 százalékhez közelít, köszönhetően annak, hogy nem csak Brüsszelből származó vakcinákkal oltanak.

Úgy összegzett: az ellenzék a járvány elhúzódására játszik politikailag, és a választók erről is véleményt fognak mondani.



LMP: miért vannak nyitva a kaszinók?



Ungár Péter (LMP) a kormány gazdasági lépéseit kritizálta, mert szerinte a kabinet nagyon kevés segítséget nyújt azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek munkahelyük elvesztése miatt. Úgy értékelt: a kormány neoliberális, piacpárti válságkezelést alkalmaz, amely a magyar emberek érdekeivel ellentétes, de a kormányoldal holdudvarának kedvez.

Azt kérte számon a kormányon, hogy a kaszinók miért lehetnek nyitva, miközben a teljes vendéglátó- és szállodaipar bezárt a járvány miatt. Nem azért, mert a haszon olyan helyre megy, ami a kormányoldalnak kedvez? - tette fel a kérdést.

Amiatt is kritizálta a kormányt, hogy egy bezárt vendéglátóhely közzétette: egy főre mindössze 10 ezer forintos bértámogatást kapott.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai államtitkára úgy reagált: a baloldali válságkezelési receptekkel ellentétben a nemzeti-polgári kormány úgy segít, hogy megvédi a munkahelyeket és újakat teremt. Jelezte: az ágazati bértámogatás eddig 115 ezer munkahely megvédéséhez járult hozzá, és a források 98 százalékát már kifizették.

Megjegyezte: a képviselő által említett kávézó megkapta azt a támogatást, amit igényelt, ugyanakkor szomorú helyzet, ha a vállalkozások kevesebb mind 4 órában foglalkoztatnak munkavállalót, és cinikusan azt mondják, hogy borravalóból fizetik ki feketén a dolgozókat. Hozzátette: a tisztességes vállalkozások átlagosan munkavállónként 100 ezer forintnyi támogatást kapnak.



DK: Orbán Viktor mondjon le az oltások miatt!



Varju László (DK) arról beszélt: Dobrev Klára, a DK EP-képviselője "lebuktatta" az Orbán-kormányt, és bebizonyította, hogy a kabinet nem hívta le a Nyugat-Európából leköthető oltásmennyiséget, ezzel emberi életeket kockáztatva.

"Az Orbán-kormány magyarok életével játszik, sőt gyilkossággal felérő bűnt követett el" - fogalmazott. Hozzátette: Orbán Viktor döntése a "halált hozó ember" döntése és hazaárulás, ezért a kormányfőnek azonnal le kell mondania a tisztségéről.

Azt is bírálta, hogy a kormány döntése miatt az oltási igazolásban nem szerepel majd, kit, milyen vakcinával oltottak be. Szerinte ez lezárhatja a határokat a magyarok elől, és nehéz helyzetbe hozhatja a munka miatt ingázókat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: "nincs új az őszödi nap alatt, a Gyurcsány család hazudik". Szerinte a képviselő olyan vakcinákról beszélt, amelyeket decemberben szállítanának le.

Azzal vádolta a baloldalt, hogy nagy erőkkel "beleállt" az oltásellenességbe, és aláássa a vakcinákkal kapcsolatos bizalmat, miközben politikusaik "sutyiban" maguknak azért beadatják az oltást.

"Hol van a baloldali felelőtlenség határa?" - tette fel a kérdést. Úgy értékelt: ahogyan az őszödi beszéd, úgy ez a viselkedés is beleég majd a magyarok emlékezetébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!