OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezés, Puczi Béla, Fudan, oltások)

Belföld, 2021.04.12

Megemlékezéssel kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése, majd napirend előtti felszólalások következtek.



Megemlékezés


Az Országgyűlés megemlékezést tartott a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta: azokra a magyarokra emlékeznek, akiket szülőföldjükről, a Felvidékről Magyarországra telepítettek át. A II. világháború után egyeztek meg az újonnan alakult Csehszlovákia esetében a magyar és német kisebbségeket érintő lakosságcseréről, amelyet úgy oldották meg, hogy annyi magyart telepítettek át, ahány szlovák nemzetiségű kívánt önként áttelepülni - emlékeztetett. Hozzátette: az erről szóló egyezményt 1946-ban írták alá.

Kiemelte: őrzik azoknak az emlékét, akiknek a sorsa ekkor megpecsételődött, és új hazájukban kényszerültek az életüket újrakezdeni.


Párbeszéd: azt kell kitüntetni, aki életeket ment


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) hangsúlyozta: olyan Magyarországra van szükség, ahol nem az kap kitüntetést, aki megosztja a nemzetet, hanem aki életeket ment.

Emlékeztetett: teret neveztek el a fővárosban Puczi Béláról, aki egy hős volt, mert sok erdélyi magyar életét mentette meg, megvédte a marosváráshelyi magyarokat a felhergelt csőcseléktől. Eddig nem sok elismerést kapott, pedig sok ilyen roma hősre lenne szükség, hogy csökkentsék az előítéleteket, sztereotípiákat - vélte. Hozzátette: Puczi Béla cigány és magyar volt.

Közölte: ugyanakkor Gulyás László szegedi professzor kapott elismerést, pedig megengedhetetlen kijelentéseket tett, és nem is kért bocsánatot. Kijelentései nem nemzeti, konzervatív értékrendre vallanak, hanem egy letűnt kor értékrendjére - fogalmazott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, valóban jó, amikor cigány példaképekről, hősökről lehet beszélni, és amikor egy nemzeti sorsfordulópontról van szó, a cigány hősökről is megemlékeznek. Amikor a 100 Tagú Cigányzenekart kirakták a gyakorlóhelyéről, hallgatás volt a baloldalon, és a mostani felszólalás akkor lenne hiteles, ha a képviselő akkor is szót emelt volna - mutatott rá.

Megjegyezte: amikor politikai túlélésről van szó, a képviselő pártja összefog a Jobbikkal, amelynek alapfilozófiája volt mindaz, amit egy egyetemi előadással kapcsolatban a képviselő most elutasít.


LMP: problémás a diplomataképzés a Fudan Egyetem budapesti campusán


Ungár Péter (LMP) szerint problémát jelenthet, hogy a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem budapesti campusán diplomataképzés is lesz. Egy külföldről finanszírozott és felügyelt diplomataképzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást - vélekedett.

Közölte: nagyobb forrásösszegből és több embert képeznek majd ott, mint az összes többi hasonló képzési helyen Magyarországon. Felvetette, hogy az ott végzettek részt vesznek-e majd a magyar diplomáciai kar munkájában, dolgoznak-e majd EU- és NATO-intézményekben.

Megjegyezte: a kormány mindenben a nemzeti szuverenitás csökkenését látja, ebben viszont nem, ami kettős mércére vall.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: furcsa, amikor a baloldal felsőoktatási kérdéseket kezd feszegetni, hiszen a baloldal tandíjat akart a felsőoktatásban és PPP-konstrukciókkal eladósította az egyetemeket. Ezzel szemben a kormány vagyonhoz juttatja őket, jobb működést tesz lehetővé - magyarázta.

Úgy vélte, Magyarországnak érdeke, hogy a felsőoktatás jobb legyen, hogy megjelenjenek olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a nemzetközi versenyben is kimagasló eredményeket érnek el. A Fudan Egyetem a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye, jó, hogy Magyarországot választotta, hogy Kínán kívül először campust hozzon létre - közölte. Hozzátette: az ország jól jár ezzel, a magyar fiatalok és kutatók érdekét is szolgálja.


DK: töröljék el az oltási regisztrációt!


Oláh Lajos (DK) a koronavírus elleni oltásra történő regisztráció eltörlését sürgette a kormánynál. Szerinte a mélyszegénységben élőket a koronavírus-járvány sokkal brutálisabban érinti, mint tehetőseket, és oltottság szempontjából is sokkal rosszabb helyzetben vannak. Hozzátette: ezek az emberek sokszor internet hiányában nem tudnak regisztrálni, de sokszor kitöltés is problémát jelent számukra.

Javasolta, hogy a kormány szabaduljon meg "a regisztrációnak álcázott adatgyűjtéstől", vagy segítse a folyamat gyorsítását, nyissanak a stadionokban oltópontokat, vonják be az önkormányzatokat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhivatalok is segítik a leginkább kiszolgáltatott emberek regisztrációját, a 60 év felettiek pedig levélben is jelentkezhetnek oltásra.

Szerinte "turbó fokozatra kapcsolt az cinizmus és képmutatás", amit az ellenzék oltásokkal kapcsolatban művel. Miközben az ellenzéki politikusok széles körben megkapták az oltást, a nyilvánosságban az oltási program ellen vannak - hangoztatta.

Azt firtatta, hogy az ellenzék felmérte-e, mivel járna az, ha nem lenne regisztráció. Szerinte tömegek zúdulnának a háziorvosi rendelőkre.

Kitért arra, hogy az ellenék határozati javaslatban tiltotta volna meg a kínai vakcinák használatát, és az orosz oltást is ellenzi, így a baloldal az elmúlt hetekben egymillió vakcinától fosztotta volna meg a magyarokat. Ez nem oltáspártiság, "ez tőről metszett, feketeöves, okleves, doktori fokozattal ellátott oltásellenesség" - fogalmazott. Szorgalmazva a határozati javaslat visszavonását azt mondta, a járvány közepén az egész baloldal az oltás ellen kampányol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!