OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: NATO-csúcs)

Belföld, 2019.12.10

A múlt heti NATO-csúcsról számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.



Külügyminiszter: Magyarország megbízható NATO-szövetséges


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt heti NATO-csúcstalálkozóról kijelentette: a csúcs is azt bizonyította, hogy Magyarország megbízható szövetséges, és a NATO-tagság az egyik szimbóluma annak, hogy Magyarország a kommunista diktatúra évei után visszavette a döntés lehetőségét saját jövőjéről, saját sorsáról.

A miniszter kifejtette: a tanácskozáson elfogadott deklaráció sikeres magyar szempontból, mert az első olyan jellegű dokumentum, amely a tömeges illegális migrációt a biztonsági kockázatok között ismeri el, valamint megerősítette a szervezet elkötelezettségét a terrorellenes globális küzdelem mellett, amelyben Magyarország a kezdetektől aktív szerepet vállal. "Látjuk a fokozódó migrációs nyomást a Nyugat-Balkánon" és az összefüggést a terrorizmus terjedése és a kontrollálatlan tömeges bevándorlási hullámok között - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Magyarország kiveszi a részét a NATO erőfeszítéseinek sikerre viteléből, ugyanis növeli katonáinak számát Koszovóban és Afganisztánban, és ismét részt vesz a balti térség légvédelmében.

Megjegyezte: emellett Magyarország fenntartja anyagi támogatását az afganisztáni biztonsági erők fejlesztéséhez, hozzájárul a georgiai haderőreform véghezviteléhez és Jordánia válságkezelési képességfejlesztéséhez.

Magyarország a két walesi vállalásából egyet már idén teljesített: 20 százalék felett van a fejlesztési beruházások mértéke a védelmi kiadások tekintetében, továbbá világos menetrendje van a második vállalásra, a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási cél elérésére - közölte.

Felidézte: a NATO-csúcstalálkozót felfokozott várakozások előzték meg, úgy tűnt, nem lesz egyszerű az egység demonstrálása, de a tagállamok rácáfoltak erre, és bebizonyították, hogy a NATO a valaha volt legsikeresebb védelmi szövetség a világon. Az új korszakban új típusú biztonsági kihívásokkal kell szembenézni, erre a feladatra létrejött egy munkacsoport, amelyet a szövetség főtitkára vezet, és amely jövőre tesz jelentést, hogy milyen válaszokat kell adni ezekre a kihívásokra - közölte.


A frakciók támogatják Magyarország NATO-tagságát



Brenner Koloman (Jobbik) a miniszteri beszámolóra reagálva elmondta: pártja Kárpátalja vonatkozásában mindig támogatta a magyar kormány törekvéseit, hogy blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg a magyaroknak nem biztosítják a megfelelő kisebbségi és nyelvi jogokat. Valóban új korszak indul a NATO-ban, új kihívásokkal szembenézni, és ebben Magyarországnak kiemelt szerepet kell játszania, ugyanakkor ma is történnek olyan dolgok az Országgyűlésben, amelyek a Magyarország elleni, jogállamisági szempontokat is figyelembe vevő eljárást nem segítik - értékelt.

Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy pártja támogatja Magyarország euroatlanti integrációját, és elévülhetetlen szerepe volt ennek elérésében. A párt mindent támogat, ami a szövetség egységét erősíti, és szembemegy mindazzal, ami azt gyengíti - jelentette ki. Hozzátette: mindazonáltal fontos kérdés az orosz befolyás, és kérdés, hogy a katonai eszközökön túl milyen eszközei vannak Oroszországnak a NATO egységének aláásására.

Németh Zsolt (Fidesz) kiemelte: jelentős eredmény a NATO 70 éves történetében, hogy sikerült Európában fenntartani a békét. Az első Fidesz-kormány idején csatlakozott Magyarország a NATO-hoz, és a Fidesz identitásának meghatározó, szerves része a NATO-tagság melletti elkötelezettség - mondta. Közölte: a csúcstalálkozó látványosan demonstrálta a szövetség egységét, és alapvető érdekünk, hogy legyen egy atlanti együttműködés, mert ez a közép-európai térség biztonságának és gazdasági fejlődésének garanciája.

Nacsa Lőrinc (KDNP) köszönetet mondott minden magyar katonának, aki NATO-missziókban szolgál. Magyarország érdeke a NATO-tagság, megbecsült tagja a szövetségnek - jelentette ki. Arra kérte a külügyminisztert, hogy tartson ki az Ukrajna-stratégiánk fenntartásában, továbbra is képviselje a magyarok érdekeit.

Keresztes László Lóránt (LMP) elmondta: óriási jelentősége van Magyarország biztonsága szempontjából a NATO-nak. Üdvözölte, hogy a csúcstalálkozó záródokumentumába bekerült, hogy a tömeges migráció kockázatot jelent, azonban döbbenetes - mondta -, hogy a magyar kormány politikai támogatást ad Törökországnak, Orbán Viktor miniszterelnök szoros kapcsolatot ápol a török elnökkel. Hozzáfűzte: szembe kell nézni a globális klímaváltozással, mert ez a migráció egyik kiváltó oka.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) is a NATO egységességét hangsúlyozta. Ugyanakkor felvetette: kimaradt a külügyminiszter beszámolójából, hogy a NATO először jelölte meg lehetséges fenyegetésként Kínát, és a szövetség álláspontja szerint Oroszország továbbra is fenyegetést jelent az euroatlanti biztonságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!