OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: önkormányzati választás, külföldi munkavállalók, egészségügy)

Belföld, 2019.06.17

Az önkormányzati választásokról, a külföldi munkavállalókról és az egészségügyről volt szó hétfőn, az Országgyűlés rendkívüli ülésén napirend előtt.



DK: tovább kell gyengíteni az orbáni rezsimet



Gréczy Zsolt (DK) úgy értékelt, hogy az európai parlamenti (EP-) választás megmozdította az országot, elvette a Fidesztől a kétharmadot. Budapesten és számos nagyvárosban olyan arányok alakultak ki, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy az ellenzék ősszel nagyon sok pozíciót vegyen el a Fidesztől, hogy "a szabadság rozsdás kapui újra megnyíljanak" - mondta.

Rögzítette: a DK messzemenően támogatja az önkormányzati választásra születő ellenzéki megállapodásokat, mert nincs annál fontosabb, mint tovább gyengíteni az orbáni rezsimet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint megkezdődött a szokásos baloldali casting, ez azt jelenti: az ellenzéki pártok egymást vagdalják, egymást fúrják a koncért és mindezt előválasztásnak hívják. Ahány nap, annyi árulás - tette hozzá. Megjegyezte, mintha tényleg Karácsony Gergely (Párbeszéd) lenne az utolsó ember az országban, akinek nem tűnt fel, hogy Gyurcsány Ferenc (DK) szavainak igazságmutatója gyakran mutat nulla értéket.

Közölte, amit az ellenzéki pártok most egymással tesznek, azt tennék az országgal, az önkormányzatokkal, Budapesttel is, ugyanúgy átvernék a magyarokat, mint ahogy megtették már nagyon sokszor. Azt mondta: a baloldal 13 évvel a szemkilövetések, az őszödi beszéd és a megszorítások után még mindig Gyurcsány Ferencet ajánlja a magyarok figyelmébe. Kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc felesége bejelentette: "megfúrja", hogy a kormánypártok fontos tisztségeket kapjanak Brüsszelben.

A magyarellenes politikának soha nem volt többsége ebben az országban és soha nem is lesz - hangoztatta.


Jobbik: a gazdaságvédelmi akcióterv lakosságcseréhez járul hozzá



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) közölte, a kormányzat munkásszálló-építési projektjei mentén tömegesen importál idegen munkaerőt Magyarországra, jóval nagyobb létszámban, mint 100 ezer fő. Bírálta a kormány gazdaságvédelmi akciótervét, amely nem avatkozik be ebbe a folyamatba, hanem még nehezebb helyzetbe hozza a magyar munkaerőt, miközben a multiknak előnyös, őket kényezteti. Szerinte az akcióterv csak erősíti a munkaerőimportot, lakosság-, illetve népességcseréhez járul hozzá.

Szorgalmazta a multicégek bevonását a közteherviselésbe.

Dömötör Csaba válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta 12-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség, 800 ezer új munkahely jött létre. Szerinte ha valaki népességcserét akar, az az ellenzék és nem a kormány. A Jobbik is rácsatlakozott a baloldalra abba, hogy támadja a kormány bevándorláspolitikáját - mondta. Hozzátette: a Jobbik le akarja cserélni a lelkét, a logójára pedig rá lehetne írni: Gyurcsány light.

Szerinte a külföldi munkavállalás uniós alapjog, a külföldön tartózkodók aránya a térségben csak Csehországnál alacsonyabb, mint Magyarországon.

Elmondta, az unió más országaihoz hasonlóan Magyarországon is lehetséges a külföldiek munkavállalása korlátozott mértékben; tudjuk, hogy kik érkeznek átmeneti időre és ittlétük nem jelenti azt, hogy állampolgárságot kapnak.


MSZP: kevés az egészségügyi béremelés



Korózs Lajos (MSZP) kevesellte, hogy július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére. Ezt már 2016-ban és 2017-ben is megígérték, semmi másról nincs szó, mint egy elmaradt béremelésről. Az emelés csak arra lesz elég, hogy a fizetés elérje a szakmai bérminimumot - tette hozzá.

Véleménye szerint el kellene ismerni az egészségügyi dolgozók előmenetelét, a szakmai gyakorlatot és a hűséget.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, van annak némi bája, hogy az a képviselő tartja kevésnek a béremelést, aki tagja volt annak a kormánynak, amely minden magyar egészségügyi dolgozótól elvett egy havit bért.

Felidézte az elmúlt évek egészségügyi béremelését, amelynek révén a szakdolgozók bére 65,5 százalékkal nőtt. Az a pályakezdő OKJ-s végzettségű ápoló, akinek jövedelme 2010-ben 159 ezer forint volt, idén 334 ezer forintot fog keresni; egy védőnő 2010-ben 153 ezer forintot keresett, most 329 ezer forintot keres - részletezte. Kitért arra, jövő januárban 14, novemberben 20 százalékos szakdolgozói béremelés lesz, majd 2022 januárjától egy újabb 30 százalékos emelést kapnak az érintettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!