OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: önkormányzatok, klíma, koronavírus)

Belföld, 2020.10.20

Az önkormányzatokról, a klímavédelemről és a koronavírus-járvány elleni védekezésről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: a Fidesz politikai alapon kivételez az önkormányzatokkal



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) értékelése szerint lassan, de biztosan megszünteti a kormány az önkormányzatiságot; a Fidesz 2019 októbere óta kifejezetten bünteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Hozzátette: a fideszes vezetésű önkormányzatoknak soron kívül mindig jár egy kis tao-pénz, pár nyertes pályázat, vagy rendkívüli támogatás.

A Fidesz politikai alapon kivételez és kivéreztet - összegzett.

Közölte: a jogállamisági követelmények miatt az Orbán-kormány blokkolja azt, hogy az unió 2500 milliárdos válságkezelő csomagja eljusson a magyar emberekhez. Hozzátette: "a szabad városok" azt szeretnék, ha ennek a pénznek a felét az önkormányzatok költhetnék el közvetlenül. Jelezte, ennek érdekében az ország több településén helyi népszavazást indítanak; a források felhasználásával kapcsolatos kezdeményezéshez csatlakozott 36 európai nagyváros is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az ellenzék egyre kevésbé tud mit kezdeni azzal a felelősséggel, amely egy éve az övé az önkormányzatokban. Hangsúlyozta, a kormány óriási tehertől szabadította meg az önkormányzatokat az adósságállomány átvállalásával, és folyamatosan nő a települések költségvetési támogatása is.

Szerinte az a tapasztalat, hogy egy ország csak azokkal az uniós forrásokkal számolhat biztosan, amelyet "a nemzeti kormányoknak címkéznek fel", ha külön kell pályázni a forrásokért, akkor arányaiban nagyobb összeg áramlik vissza a régi, gazdagabb tagállamokhoz.

Óriási forrásvesztést jelentene az ellenzék javaslata, amely így nem más, mint önző, pártpolitikai célú hazardírozás - hangoztatta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az ellenzék egyéves teljesítményét összefoglalja az, ami Budapesten történik, "ára van a baloldal tehetetlenségnek". Szóvá tette, hogy a fővárosi vezetés semmit nem tett hozzá a járványügyi védekezéshez, húzódik a Lánchíd felújítása, a Nagykörút egysávosítása pedig növelte a dugókat, így a környezeti terhelést is. Bírálta, hogy a főváros drasztikus adóemelést akar. Szerinte ha a baloldal adóemeléssel akar válságot kezelni, az nemcsak Budapestnek, hanem az egész országnak fájni fog.



LMP: el kell fogadni a szigorúbb uniós klímacélokat!



Schmuck Erzsébet (LMP) arra szólította fel a kormányt, hogy ne vétózza meg decemberben a szigorúbb uniós klímacélokat. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács múlt heti ülésén 55 százalékos kibocsátáscsökkentési célokról tárgyaltak a vezetők. Megjegyezte, a tudományos álláspont szerint már ez is kevés, 65 százalékos csökkentésre lenne szükség 2030-ig Európában.

Elmondta: az LMP 300 milliárd forintos épületenergetikai csomagot javasol, amelynek a szigetelésen és a nyílászárócserén túl része a háztartási napenergia támogatása is. A program eredményeként a lakossági fűtési energia 40 százalékkal csökkenthető, ahogy a rezsi is, kiszámíthatóan és tartósan - tette hozzá.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára rögzítette, a kormányzat elkötelezett a klímavédelem mellett és azt konkrét intézkedésekkel segíti.

Szerinte a kormány eddig is számos intézkedést hozott, példaként említette az éghajlatváltozási cselekvési tervet, az energiastratégiát. Beszélt a többi között az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó intézkedésekről, a folyók megtisztításáról, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott, 32 milliárd forintos, a megújuló energiatermelést segítő programról.



DK: ingyenes tesztelés kell



Varju László (DK) közölte, a koronavírus-járvány elszabadult az országban, kezelése teljes mértékben kicsúszott a kormány kezéből. Elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a járvány akkor tartható kordában, ha napi tesztek között a pozitívak aránya öt százalék alatt van.

Magyarországon szeptember elején volt ilyen arány, amely ma már ennek a háromszorosa - jegyezte meg.

Véleménye szerint a kormány a járvány kezelésében kizárólag látszatintézkedéseket tesz, ilyennek nevezte a határzárat, illetve a szórakozóhelyek 23 óra utáni bezárását. Szerinte a vírus fél éve az országban van, olyanok is terjesztik, akik nem voltak külföldön, ráadásul a vírus az "órát sem ismeri".

Tömeges tesztelést sürgetett, hogy a teljes bezárkózást el lehessen kerülni. Emlékeztetett arra, népszavazást kezdeményeztek az ingyenes tesztelés érdekében.

Beszélt arról is, hogy a kormánypártok ürügyül használhatják a járványt arra, hogy a határzár és a többi korlátozás miatt tönkrement vállalatokat felvásárolják.

Ez pedig rablógyilkosság - hangoztatta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint úgy látszik, a politikai paranoiának is vannak szintjei. Úgy értékelte, hogy a képviselő megnyitná a határokat, nyitva hagyná a szórakozóhelyeket és népbutításnak tartja a nemzeti konzultációt.

A kormány szerint a nemzeti konzultáció része a demokráciának - közölte.

Hangsúlyozta, Magyarországon mindenkinek ingyenes a tesztelést, aki a koronavírus tüneteit mutatja, vagy szoros kontaktja egy fertőzöttnek.

Szerinte más országok tesztelési protokollja is hasonló. Fontos a tesztelés, de azzal önmagában nem lehet lassítani a tesztelést, amellett nagyon sok intézkedésre van szükség - mondta. Rámutatott arra, hogy a 11 milliós Belgiumban 10 ezer felett van a halottak száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!