OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: önkormányzatok, uniós támogatások)

Belföld, 2020.11.17

Az önkormányzatok helyzetéről és az uniós támogatásokról is szó volt a napirend előtti felszólalások között az Országgyűlés keddi ülésén.



Párbeszéd: segíteni kellene az önkormányzatokat


Mellár Tamás (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a járvány második hulláma nagy próbatétel elé állítja az önkormányzatokat is, amelyek komoly veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időben. A kormánynak lenne lehetősége az önkormányzatok segítésére, és ez azért is fontos lenne, mert a védekezés frontvonalán állnak - közölte.

Megjegyezte: a kormány sem dúskál a felesleges pénzekben, de nagyobb a mozgástere, mint az önkormányzatoknak.

Úgy vélte, az önkormányzatok támogatása nem csak humanitárius szempontokat szolgálna, hiszen a nekik juttatott forrásoknak olyan pozitív hatásuk lenne, amely a gazdaságot élénkítené.

Kitért rá: emellett az is fontos lenne, hogy használható információkat adjanak az önkormányzatoknak, mert nem férnek hozzá lényeges adatokhoz, például arról, hogy hány lakos van karanténban, pedig ezek szükségesek a védekezéshez.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, egyetértenek abban, hogy egy járvány kellős közepén vannak, és a második hullámban is kulcsfontosságú a hiteles, pontos tájékoztatás. Ezért kiépítettek egy fórumrendszert a hiteles tájékoztatásra, ennek része a koronavírus-honlap és az operatív törzs tájékoztatói - mutatott rá.

Úgy vélte, rendkívül káros a baloldal tevékenysége, amellyel a kormányt és a védekezésben részt vevő szakértőket támadja, nem a munkájukat segíti. A védekezésben részt vevő és annak kommunikációs részében is szerepet vállaló szakértőket nem támadni, hanem támogatni kellene - mondta.

Az államtitkár arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy hagyjanak fel a "dezinformációs kampányokkal", mert ezek sokat ártanak a védekezésnek.

Arról is beszélt, hogy az önkormányzatok sokkal jobb gazdasági állapotban vannak, mint 2010 előtt voltak, a kormány mentesítette őket az adósságuktól, átvállalt tőlük feladatokat és növelte a támogatásukat.


LMP: erős önkormányzatok nélkül nincs védekezés


Keresztes László Lóránt (LMP) kijelentette: erős önkormányzatok nélkül nincs védekezés, az önkormányzatok a védekezés elsőszámú bástyái, erejükön felül veszik ki a részüket a védekezésből, mégis forrásokat vonnak el tőlük. Ezzel viszont nem a településeket büntetik, hanem az embereket támadják, a közszolgáltatások biztosítását nehezítik meg egy járvány idején, ami elfogadhatatlan - vélekedett.

Azt mondta, nem igaz, hogy azért vonnak el forrásokat az önkormányzatoktól, mert mindenkinek ki kell vennie a részét védekezésből.

Kiemelte: arra kell összpontosítani, hogy a védekezés sikeres legyen, és hogy ebből az önkormányzatok továbbra is ki tudják venni a részüket, nem lehet ellehetetleníteni a munkájukat, és partnernek kell tekinteni őket.

A képviselő köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz az emberek egészségének és biztonságának megvédésében.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: valóban köszönetet kell mondani mindenkinek, aki részt vesz a védekezésben. Meg kell köszönni azoknak a polgármestereknek, önkormányzati vezetőknek is a munkáját, akik cselekszenek és nem a panaszkodással foglalkoznak - mondta.

Hangsúlyozta: ez a kormány a települések legjobb szövetségese, kimentette őket az adósságcsapdából, mert "az ön elvbarátai" olyan helyzetet hoztak létre, amelyben az önkormányzatok gazdálkodása fenntarthatatlan volt. A kormányra számíthatnak a települések mérettől függetlenül, a jövő évi költségvetésben is növelik a támogatásukat - tette hozzá.

Közölte: a kormány az adócsökkentésben hisz, és abban, hogy annál jobban kell csökkenteni az adókat, minél nagyobb a baj. De látni, mit csinált a baloldal, amikor kormányon volt, és most sem csökkenteni, hanem növelni akarják az emberek terheit - magyarázta. Hozzáfűzte: ezzel szemben adócsökkentésre és a beruházások támogatására van szükség.


DK: a kormány nem az emberekért cselekszik


Varju László (DK) szerint a kormány biztosan nem az emberek érdekében cselekszik, ezt bizonyítja a hétfőn bejelentett uniós vétó.

Úgy látja, a kormány ezzel nyíltan elárulta a magyar nemzetet és az országot, és azt mondja, hogy az uniós források csak akkor jöhetnek, ha azok nagy részét ellophatja.

Azt mondta: a kormány a legnagyobb bajban is a haszonleséssel van elfoglalva, a válság közepén is képes a nép ellenében dönteni. A kormánynak nincs felhatalmazása a néptől erre a vétóra - fogalmazott.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára felvetette: most a jogállamiságról beszélnek, de mit tett Brüsszel a 2006. őszi magyarországi események idején?

Kifejtette: a kormány a magyar emberek érdekét védi, és nem megy bele egy olyan egyezségbe, ahol egy körvonalazatlan rendszert kellene elfogadni. Nem szolgálhatja Magyarország érdekét, hogy örökre kiszolgáltassa magát annak az uralkodó mainstreamnek, amely jelenleg Brüsszelben van - vélekedett.

Közölte: egyes tagállamok ki akarják oktatni Magyarországot, miközben Magyarország az uniós csatlakozásakor és azóta is minden előírást teljesített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!