OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Pécs, tao, szociális ágazat, nyugdíjasok)

Belföld, 2019.11.05

Pécs városáról, a tao-pénzekről, a szociális ágazat béreiről és az otthonápolási díjról, valamint a nyugdíjasokról is volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: Pécsen biztosítani kell a civil kontrollt



Mellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, a fideszes Páva Zsolt volt pécsi polgármester az önkormányzati választások előtt arról beszélt, hogy a városnak 7 milliárd forint megtakarítása van, az átadás-átvétel után Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester azonban megállapította, a baranyai megyeszékhelynek 18,2 milliárd forint adóssága és 4,8 milliárd forint működési hiánya van.

Kifejtette, az október 13-i választáson a Mindenki Pécsért Egyesület a 18 egyéni képviselői helyből 16-ot nyert el. A képviselő hangsúlyozta, a bizalmat meg kell tartani, ezért kezdeményezte a polgármesternél, hogy az eladósodás megakadályozására, a civil kontroll biztosítása érdekében minden önkormányzati vállalat felügyelőbizottságában biztosítson egy helyet - tiszteletdíj nélkül - az egyesület tagjainak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy a képviselő felszólalása egy belső ellenzéki hatalmi harc része volt, amelyhez a parlament színpadként szolgált a saját pozíciója erősítéséhez. Hozzátette: a képviselő szelektíven mesélte a történteket, ugyanis a gondok a gazdálkodással 2002 és 2010 között kezdődtek, amikor a települések eladósodtak.

Közölte, 2010 után feladatalapú finanszírozást vezettek be, átvállalták a települések adósságát és elindították a Modern városok programot. Szerinte az ellenzék ígérgetett a választási kampányban, de már akkor is tudták, nem fogják teljesíteni az ígéreteiket. Ez elfogadhatatlan - hangoztatta.



DK: ne rejtegessék a taopapírokat!


Varju László (DK) azt mondta, a Kúria 2017-es döntése szerint nyilvánossága kell hozni a tao-pénzek felhasználását. A Magyar Labdarúgó Szövetség létrehozott egy tao-keresőt, de a pénzek felhasználásáról nem lehet tudni - tette hozzá. Szerinte a rendszer egyik fő nyertese a felcsúti fociakadémiához kötődő alapítvány, ahova a miniszterelnök kedvéért érkeznek a felajánlások. Elmondta, a DK pert indított az adatok megismerése érdekében, de az alapítvány továbbra sem adja ki a papírokat, sőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "álvizsgálatot" rendelt el, bekérte a dokumentumokat. Ne rejtegessék tovább a papírokat! - szólított fel.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szerint a képviselő átláthatóság iránti igénye addig tart, amíg nem esik szó a külföldi adományokról. Kétszínűségnek tartja, hogy amikor a Stop Sorosról, a Soros szervezetek finanszírozásának átláthatóságáról van szó, azt nem támogatják, a sportszervezetek átláthatóságát azonban sürgetik.

Közölte, falazás pedig az, amikor Gajda Péter kispesti szocialista polgármester két hétig nem ismerte fel saját képviselőtársát, vagy amikor Czeglédy Csabát feltették a DK európai parlamenti listájának utolsó helyére. Közölte azt is, egy kormányrendelet alapján rendeltek el vizsgálatot a látványcsapatsportok költségvetési támogatásának ellenőrzésére.



LMP: lesz-e változás a gyermekek otthonápolási díjában?



Ungár Péter (LMP) szóvá tette, hogy Magyarországon nincsenek megfizetve a gondoskodó munkát végző emberek. Egy gyógypedagógus havonta nettó 130 ezer forintot, egy idősotthonban dolgozó segédápoló 120 ezer forintot keres - ismertette, jelezve, hogy a sztrájktörvény miatt nem tudnak sztrájkolni a szociális ágazatban dolgozók.

Kifogásolta a gyermekek otthongondozási díja megállapításának pontrendszerét, szerinte ugyanis továbbra is sok probléma van vele. Azt firtatta, miért nem tudja ezt a díjat igénybe venni a gyermek gyámja. Lesz-e változás a pontrendszerben, illetve áttérnek-e a diagnózisalapú megítélésre? - sorolta kérdéseit.

Rétvári Bence válaszában elmondta, az ápolási díj megemelése, a gyermekek otthongondozási díjának bevezetése után több ezerrel bővült azok köre, akik ezt az ellátást igénybe vehetik. Jelezte azt is, tárgyalnak béremelésről a szociális szakszervezetekkel, jövői évi költségvetésben 142 milliárd forint van az ágazati béremelésekre.

Az ápolási díjjal kapcsolatban azt mondta, amikor a képviselőnek szavaznia kellett volna az ápolási díj emeléséről, akkor inkább a parlament ülésének felforgatását választotta.



MSZP: a kormány a nyugdíjasokon nyerészkedik



Gurmai Zita (MSZP) azzal vádolta a kormányt, hogy az infláció alultervezésével "tudatosan spórol", "szándékosan nyerészkedik" a nyugdíjasokon. Emellett - folytatta - a nyugdíjemelés nem fedezi az élelmiszerek árának emelkedését. Hangsúlyozta: a Fidesz 9 év alatt elszegényítette a nyugdíjasokat, hiszen a KSH adatai szerint a nyugdíjasok jövedelmi szegénysége több mint a duplájára emelkedett. Már 9 éve a Fidesz-KDNP kormányoz, ezért a kormányoldal a felelős a nélkülöző nyugdíjasok helyzete miatt - jelentette ki.

Rétvári Bence valótlannak nevezte a képviselő állításait és arra hívta a fel figyelmet, hogy Magyarországon az átlagos uniós szint - 14,2 százalék - alatt van a szegénységnek kitett nyugdíjasok aránya. Hangsúlyozta: nem érti, hogyan tudja az MSZP-s képviselő összeegyeztetni felszólalását azzal, hogy a korábbi szocialista kormány egyhavi nyugdíjat vett el az idősektől.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2010 óta 33,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami 10 százalék körüli vásárlóérték-növekedést jelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!