OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: pedagógusok, energiaválság, nagyvállalatok, válságkezelés)

Belföld, 2022.10.03

A pedagógusokról, az energiaválságról, a globális nagyvállalatok megadóztatásáról és a kormány válságkezeléséről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Megemlékezés



Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett a közelmúltban, életének 85. évében elhunyt Koltai Imre (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.



LMP: konzultációval az energiaválságot nem lehet megállítani



Kanász-Nagy Máté (LMP) szolidaritását fejezte ki amiatt, hogy több tanárt is elbocsájtottak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenséggel tiltakoztak az alacsony pedagógusbérek, az oktatás minősége miatt. A képviselő nyílt politikai agressziónak minősítette a tanárok kirúgását, mondván: törvénytelenségre hivatkoznak "a hatalom emberei", de ha valami törvénytelen volt az elmúlt időszakban, akkor az a tanárok sztrájkjogának eltörlése, az alacsony fizetések, a pedagógusok munkakörülményei.

Azt is mondta, a kormány által a szankciókról indított nemzeti konzultációval semmilyen energiaválságot nem lehet megállítani, amire szükség lenne, azok a továbbra is elmaradó zöldpolitikai intézkedések, a szélenergia engedélyezése, épületszigetelési programok indítása, a klímabérlet elindítása, vagy hogy ne adóztassák a napenergiát.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány célja, hogy Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen. Szerinte a szélenergiával számos megválaszolatlan kérdés van, ugyanakkor az EU 27 tagállama közül tavaly Magyarországon volt a legmagasabb, 11 százalék a naperőművek össztermelésben betöltött aránya.

Elmondta, vannak tervek a magyar villamosenergia-rendszer teljes átalakítására, ami magában foglalja a hálózatfejlesztést, új erőművek építését. Szólt arról is, hogy az otthonfelújítási program közel 50 százalékát energiahatékonyságra fordította a lakosság.

Közölte, a kormány úgy fejlesztené a magyar gazdaságot, hogy a klímapolitikai elvárásokat is teljesítse.



Mi Hazánk: a kormány a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja ki



Toroczkai László (Mi Hazánk) szerint a kormány továbbra is a globális nagyvállalatok érdekeit akarja kiszolgálni még ebben a válságos helyzetben is a tanárok, a határvadászok, a rendőrök vagy az állami szférában dolgozók helyett. Hozzátette: a kormány elzárkózik minden, a közteherviselés irányába tartó javaslattól. A kormány ne az Audit és más globális nagyvállalatokat támogassa az adófizetők pénzéből! - szólított fel.

Javasolta rendkívüli vagyonadó kivetését az "oligarchákra", a száz leggazdagabb magyarra. A digitális adótól miért fél a kormány? Fél esetleg a Facebooktól? - kérdezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a magyar kormány nem tehet arról, hogy jelenleg ilyen súlyos gazdasági nehézségek vannak az energiaárak miatt, ezt az EU a szankciós politikájával érte el. Hozzátette: a kormány az átlagfogyasztásig biztosítja rezsiszámlák támogatását, és arra ösztönzi az embereket, csökkentsék a fogyasztásukat.

A digitális adóval összefüggésben közölte, ettől Magyarországnak egy sokkal jobb és kidolgozottabb, az EU által is elfogadott adója van, a reklámadó. Ezt az adót év végéig nem kell fizetni, de a reklámadó újbóli bevezetése napirendre kerülhet ősszel az adótörvények tárgyalásakor - mondta az államtitkár, visszautasítva, hogy a kormány a multicégek oldalán állna.



Párbeszéd: a kormány nem csinál semmit egy brutális megélhetési válság közepén



Jámbor András (Párbeszéd) szerint a kormány hazudott a kampányban, amikor azt mondta, nem emelkedik senki rezsije, nem lesz adóemelés és nem lesznek megszorítások. A gazdasági nehézségeket a szankciókra fogja a kormány, holott az árstopok rendszerét a háború előtt hónapokkal vezették be - tette hozzá.

Mindent leszavaznak és semmit sem tesznek egy gazdasági és szociális válságban, a titkosszolgálatokra, a nemzeti konzultációra van pénz, de leszavazzák a tanárok béremelését, az alapvető élelmiszerek, a rezsi áfájának csökkentését - sérelmezte az ellenzéki képviselő.

Szerinte politikai alapon bocsájtottak el a tanárokat, mert csak egy iskolában voltak kirúgások. Szóvá tette azt is, hogy a kormány nem vizsgálta ki a Völner-Schadl végrehajtói maffia ügyét. Kilakoltatási moratórium bevezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára rámutatott arra, hogy a kormány a mostani rendkívüli helyzetben is ragaszkodik a rezsicsökkentéshez az átlagfogyasztásig, ami 181 ezer forintos támogatást jelent minden családnak.

Azt mondta, az ellenzéki pártok akarnak adót emelni, az árstopokat sem támogatják és egyetlen áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot sem szavaztak meg.

Kamatstop, benzinárstop, 181 ezer forintos rezsitámogatás, árstop az alapvető élelmiszerekre - összegezte a kormány intézkedéseit.

Az államtitkár úgy értékelt, a legtöbb uniós országnak szűk a költségvetési mozgástere, mert az elszálló energiaárak okozta helyzetet kezelni kell. Ez a helyzet egyértelműen a szankciós politika következménye - mondta.

Azt kérte az ellenzéktől, hogy támogassa a kormány szankciók elleni küzdelmét, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzék külföldi szponzorai ezt megengedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!