OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: rokkantnyugdíjasok, önkormányzati választás, klímavédelem)

Belföld, 2019.10.22

Az MSZP képviselője a rokkantnyugdíjak ügyében született alkotmánybírósági döntésről, a Párbeszéd politikusa az önkormányzati választások eredményéről, az LMP pedig a klímavédelemről beszélt napirend előtt az Országgyűlésben kedden.



MSZP: mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés


Harangozó Tamás, az MSZP képviselője fenntarthatatlannak és a botrányosnak nevezte, hogy két ügyben is mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés, hiszen az Alkotmánybíróság (Ab) a választójogi törvény plakátokkal kapcsolatos szabályozása és a rokkantnyugdíjasokat érintő törvény esetében is jogalkotásra kötelezte a parlamentet. Elmondta: a rokkantnyugdíjasok ügyében az Ab úgy döntött, hogy idén március végéig kell felülvizsgálni a rokkantellátás átalakítását, ugyanakkor a kormány őszi jogalkotási tervében sincs benne ez a téma.

Hangsúlyozta: a rokkantellátás átalakításával a kormány tízezreket hozott kezelhetetlen, embertelen helyzetbe. Harangozó Tamás arra szólította fel a kormányt és a fideszes többséget, hogy még az ősszel nyújtsa be javaslatait a fenti témákban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a rokkantnyugdíjak esetében az Ab írta elő, hogy bizonyos részletszabályokat fogalmazzon meg a kormány. Azonban - folytatta - ez elég nehéz jogi feladat, mert arra kötelez, hogy olyan szabályokat hozzanak létre, amelyek alapján egy orvos megállapíthatja, hogy 3 vagy 4 éve mennyire volt munkaképes állapotban valaki.

Hangsúlyozta: a rendszer átalakítása óta 40 százalékkal emelkedett a megváltozott munkaképességűek között a munkavállalás, ami a járulékkedvezménynek is köszönhető. Ha az valósulna meg, amit az MSZP kér, akkor 40 ezer embernek elvennék a munkáját és visszaküldenék a segélyek világába - emelte ki.

A választójogi törvénnyel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: amikor egy választáson az ellenzék teljes kudarcot szenved, akkor a törvényt hibáztatja, de most, amikor baloldali főpolgármestert választottak, hirtelen már nem illegitim a választási törvény.



Párbeszéd: a választók jelentő része nem kér a Fidesz túlhatalmából



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elfogadhatatlannak nevezte a parlamenti újságírók munkájának korlátozását, mert szerinte az új szabályok miatt gyakorlatilag kitiltották, illetve kordonok közé kényszerítették a sajtó munkatársait a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban. Az új szabályokat "Frankenstein-jogalkotásnak" nevezte, amiben a világ legrosszabb szabályait gyúrták egybe.

Az önkormányzati választásokat úgy értékelte: kiderült, a választópolgárok jelentős része nem kér a Fidesz túlhatalmából, mert azt a kormánypárt nem az ország építésére használja, hanem saját hatalma bebetonozására és a "Fidesz-közeli vállalkozók zsebeinek kitömésére".

Fideszes hazugságnak nevezte, hogy Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester elkezdett volna kihátrálni a választási ígéreteiből, és szerinte az sem igaz, hogy jönnek vissza a "múlt emberei", hiszen az I., a II. és a VI. kerületben is fiatal, tehetséges politikus lett polgármester. Egy esetleges Budapest-miniszter kinevezését illetően kijelentette: nem kérnek újabb "helytartót" a fővárosba.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: a Parlament belső szabályzata nem tartozik a kormány hatáskörébe, ugyanakkor a Ház létező és jól működő nyugat-európai példákat vett alapul az új rendelkezések megalkotásakor. Hangsúlyozta: az újságírók ezek után is szabadon tehetnek fel kérdéseket.

A fővárossal kapcsolatban kijelentette: Tarlós István és a kormány közötti megállapodások érvényesek, a kormány várja az új városvezetés válaszát arról, milyen módon akarnak élni ezekkel a lehetőségekkel. Megerősítette: mindenki számíthat a kormány támogatására, aki a megválasztott tisztségét építésre és nem állandó hadakozásra használja fel.

A városvezetés felelőssége most már Karácsony Gergelyé, és mindannyiunk érdeke, hogy ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Zuglót, és ne is úgy, ahogyan Demszky Gábor vezette a fővárost - fogalmazott.

Kiemelte, a választások után már másnap előbújtak a "múlt emberei": Demszky Gábor hitelfelvételt javasolt, felvetődött, hogy Lamperth Mónika legyen a főjegyző, és kiderült, hogy a csapat tagja Gál J. Zoltán, a "Gyurcsány-Bajnai korszak embere".


LMP: a kormány tegyen lépéseket a klímavédelem ügyében!



Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy hirdessen klímavészhelyzetet, dolgozzon ki klímatörvényt, és csatlakozzon az EU szigorúbb klímacélkitűzéseihez. Hangsúlyozta: Magyarország különösen kitett a klímaváltozás következményeinek, ezért cselekedni kell. Szerinte nem igaz a miniszterelnök kijelentése, miszerint Magyarország "klímabajnok".

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kijelentette: Magyarország számára nagyon fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem.

Hangsúlyozta: készül a nemzeti energiastratégia megújítása és a hosszútávú magyar klímastratégia kidolgozása is zajlik. Elmondta, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a üvegházhatású gázok kibocsátását, úgy, hogy közben az energiafelhasználás csökkent, a gazdaság viszont növekedett. Ez a magyar modell - mondta az államtitkár, riogatással ás álhírterjesztéssel vádolva klímaügyben a LMP-t, amely szerinte ezzel akarja eltelni a figyelmet a párt válságáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!