OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Sajó, romák, magzati élet, pedagógusok)

Belföld, 2022.05.23

A Sajó folyó szennyeződéséről, a romák felzárkóztatásáról, a magzati élet védelméről és a pedagógusokról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



LMP: nem történt semmi a Sajó ügyében


Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy hónapok óta szennyeződik a Sajó folyó Szlovákiában. Már a múlt héten is kérte az illetékes minisztereket, hogy tegyenek lépéseket, de semmi nem változott, továbbra is szennyező anyag jut a folyóba, nyoma sincs annak, hogy bárki bármit tenne az ügyben. Közös feladat a természeti kincsünk védelme, "mindannyian illetékesek vagyunk" egy ilyen ügyben - jelentette ki.

Úgy látja, a magyar kormánynak jogi lépéseket kell tennie és erről tájékoztatnia kell a közvéleményt, hiszen már rengeteg embert foglalkoztat az eset. Tenni kell a kárelhárításért és a további szennyezés megakadályozásáért - mondta. Hozzátette: kérdéses, milyen hatással jár majd a szennyezés a folyó magyarországi szakaszára.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a folyó magyarországi szakaszán nem észlelhető szennyeződés, a szakértők folyamatosan vizsgálódnak és eddig nem volt tapasztalható negatív hatás - közölte.

Elmondta: kértek hivatalos tájékoztatást Szlovákiától a mérések eredményéről, intézkedésekről és megoldási lehetőségekről, készültséget rendeltek el az érintett szakaszon és azóta folyamatos a figyelőszolgálat, a mintavételezés. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy Szlovákia megszüntesse a szennyeződést - jelentette ki.


Párbeszéd: a romák felzárkóztatása nem pártpolitikai kérdés


Berki Sándor (Párbeszéd) kifejtette: roma származású magyar politikusként a roma társadalom, a vidékiek ügyének képviseletét tartja legfontosabb feladatának. A romák felzárkóztatására szánt brüsszeli forrásoknak el kell jutniuk a romákhoz - jelentette ki.

Közölte: a kormány már több jól hangzó stratégiát dolgozott ki a romák felzárkóztatására, de a valóság nem fest jó képet a cigányság helyzetéről. Szívesen együttműködik a kormánnyal a közös célok megvalósítása, a romák helyzetének javítása érdekében, mert a romaügy a magyar társadalom közös ügye, amelynek felül kell emelkednie a párpolitikai nézeteken - fogalmazott.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta: elfogadják a képviselő együttműködési szándékát, mert fontos közösen dolgozni a társadalmi felzárkóztatás érdekében. A felzárkóztatásért több olyan lépést tettek az elmúlt években, amelyek hatékonynak bizonyultak, például sokat segítettek a gyermekeknek, a fiataloknak - mondta.

Hangsúlyozta: természetesen nem elégedettek, többet kell tenni, de a számok biztatók. A felzárkóztatás jelentős nemzeti ügy, és fontos, hogy együtt dolgozzanak a következő négy évben, hogy még több sikert érjenek el - mondta.



A Mi Hazánk szívhangtörvényt javasol



Dúró Dóra (Mi Hazánk) felidézte, hogy az alaptörvény kimondja, "a magzati életkorú gyermeket" a fogantatástól védelem illeti meg. A képviselő szerint ez egy üres mondat, hazugság. Hangsúlyozta, az élet a fogantatás pillanatával jön létre, a jogokat sem lehet a szülőcsatornán való áthaladástól függővé tenni. Azt javasolta, hogy az édesanya hallgassa meg a gyermek szívhangját az abortusz elvégzése előtt. Ez nem jelent szigorítást, csupán tájékoztatást: a valódi tétről, a gyermek életéről - mondta, úgy fogalmazva, ma az abortusz a vezető halálok Magyarországon, minden ötödik megfogant magyar gyermek abortusz áldozata lesz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 után úgy döntött, a "demográfiai ősz" után a családbarát szemléletet állítja a középpontba. Szerinte ez a politika eredményeket hozott.

Ismertetése szerint míg 2010-ben 90 ezer volt az élveszületések száma, mostanra 93 ezerre nőtt, úgy, hogy közben csökkent a szülőképes korú nők száma. Hozzátette: a termékenységi arányszám 1,25-ről 1,59-re emelkedett, az abortuszok száma 40 ezerről 23 900-ra csökkent, a házasságkötések száma 35 ezerről 72 ezerre növekedett, a válások száma is csökkent, 23 ezerről 14 900-ra. A 20 és 64 év közötti nők foglalkoztatottsága is rekordmértékben emelkedett - jegyezte meg.



MSZP: azonnali pedagógusbéremelésre van szükség



Kunhalmi Ágnes (MSZP) a június 5-i pedagógusnap alkalmából azonnali és radikális béremelést sürgetett a pedagógusoknál. Elmondta, több mint 10 ezer pedagógus hiányzik az iskolákból, felgyorsult a pályaelhagyás, országos és rendszerszintű a tanárhiány. Szerinte a Pintér Sándor belügyminiszter által ígért rendteremtés nem fog segíteni a problémákon.

Azt is kezdeményezte, hogy az értékállóság érdekében kössék a minimálbérhez a pedagógusok bérét. Szerinte a kormány által ígért idei, jövő évi és azt követő évi 10-10-10 százalékos emelés nem igazi béremelés, lassan még az inflációra sem elég. Azt is kezdeményezte, hogy pedagógusnap alkalmából kapjon 100 ezer forint Erzsébet-utalványt minden pedagógus.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a kormány a koronavírus-járvány alatt is kétszer 10 százalékkal emelte a pedagógusok bérét pótlékokkal. A szocialista kormány ezzel ellentétben válság idején elvett tőlük egyhavi bért, bezárt 386 iskolát és 15 ezer pedagógus bocsátott el - mondta.

Hozzátette, hogy a szocialisták saját politikai túlélésükért vettek el pénzt a pedagógusoktól. Az államtitkár emellett azt mondta: Pintér Sándor jó érdekérvényesítő képességgel rendelkezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!