OGY - Krónika 1. rész (ügyintézési folyamatok egyszerűsítése)

Belföld, 2019.03.20

Az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentését és az elektronikus információátadást segíti elő az egyes ügyintézési folyamatok egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat, amelyet szerdán kezdett tárgyalni az Országgyűlés.



Államtitkár: a javaslat célja a bürokráciacsökkentés



Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában azt mondta, a javaslat célja a bürokráciacsökkentés és az eljárások egyszerűsítése, így a módosítások egyes eljárásokat megszüntetnek, bizonyos igazgatási, illetve szolgáltatási díjakat eltörölnek, valamint elősegítik az elektronikus adatküldést és információátadást, az elektronikus ügyintézést.

A módosítások közül kiemelte, hogy - hasonlóan a személyazonosító igazolványhoz - az úti okmány cseréje is illetékmentessé válik akkor is, ha a tároló elem (chip) nem működik.

Megújul az útlevél-kérelmező rendszer és az útiokmány-nyilvántartás, minden tekintetben előtérbe kerül az elektronikus adatküldés. A papír alapon történő adatközlések megszűnnek például a bűnügyi nyilvántartó hatóság és az útlevélhatóság viszonylatában - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az állampolgárok számára jelentős adminisztratív tehercsökkentést jelent, hogy a szülői hozzájáruló nyilatkozatot elektronikus úton is meg lehet majd tenni, amikor gyermeknek igényelnek útlevelet. Ez kiváltja a mindkét szülő jelentétét igénylő eljárást, és a papír alapon benyújtott szülői nyilatkozatot.

Pogácsás Tibor kitért arra is, hogy a jövőben az általános hatáskörű útlevélhatóság és az eljárásban közreműködő hatóság az úti okmányokkal kapcsolatos feladataik ellátásához jogosultak lesznek adatokat átvenni az elektronikus anyakönyvből és az apai elismerő nyilatkozatok nyilvántartásából.

A törvénymódosítás értelmében a magyar-ausztrál Working Holiday Scheme programba való jelentkezéshez szükséges támogatói levelet elektronikusan is lehet majd igényelni. Ezt jelenleg csak személyesen, a Belügyminisztériumban lehet megtenni.

A változások közül kiemelte, hogy a jövőben rögzítik a polgár lakcímadatát és személyi azonosítóját az e-személyin, így bővül az elektronikusan intézhető ügyek köre.

Az államtitkár elmondta: a módosítások eredményeképpen a konzuli szolgálatok hozzáférést kaphatnak az adatállományhoz a bajba jutott vagy elhunyt magyarok hozzátartozóinak felkutatása érdekében.

A javaslat a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának jelenlegi rendszerét is javítja annak érdekében, hogy az adott területen illetékes szolgáltatót az ügyfél egyszerűbben be tudja azonosítani, ezzel a kapcsolatfelvétel és a kapcsolattartás is könnyebbé válik - számolt be az államtitkár.



Fidesz: gyorsabb, egyszerűbb lesz az ügyintézés



Becsó Károly, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a javaslat illeszkedik a kormány bürokráciacsökkentő programjába, amely biztosítja, ahogy az állampolgárok egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban intézhessék ügyeiket. Az egyszerűsítésekkel Magyarország versenyképessége is nő - mondta.

Kifejtette: a javaslat eltörli, illetve megváltoztatja azokat az adminisztratív terheket és a kötelezettségeket, amelyek az állampolgárok és a vállalkozások ügyintézése során bosszantó nehézséget, akadályt jelentenek.



A Jobbik is támogatja a javaslatot



Varga-Damm Andrea, a Jobbik vezérszónoka jelezte, hogy pártja támogatja a törvényjavaslatot, de azt vélelmezte, hogy a kormány már az európai parlamenti választásra készülve nyújt be a polgárok közérzetjavítása érdekében ilyen előterjesztéseket.

Szerinte a javaslat egyes elemei valóban a polgárok közérzetétét javítják, de nagy részben inkább arról szólnak, hogy több önkormányzati és állami szerv kapjon hozzáférést adatokhoz, így az ő munkájuk egyszerűsödik.



KDNP: igen az előterjesztésre



Vejkey Imre (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványon rögzítik a polgár lakcímadatát és személyi azonosítóját is. Megemlítette, hogy nemcsak az elektronikus ügyintézést biztosító szervnek, hanem a központi szolgáltatónak is kötelező lesz az üzemszünet időpontját közzétenni. A KDNP támogatja a javaslatot - jelezte.



MSZP: jöjjön létre egységes kártyarendszer!



Tóbiás József (MSZP) szerint a törvényjavaslat újabb kormányzati adatbázisokat is létrehozhat, illetve a meglévő adatbázisok újabb adatokkal történő kiegészítését is lehetővé teszi.

Hozzátette: a kormány korábban azt ígérte, hogy egy személyazonosító kártya fogja tartalmazni az állampolgár minden adatát, és a közösségi közlekedést is igénybe lehet majd venni vele. A valóság elmarad a vállaltaktól, ezért az adatkezeléssel összefüggő kormányzati előterjesztések tartózkodó álláspontot igényelnek az ellenzék részéről - mondta, hangsúlyozva, hogy a szocialisták támogatják a bürokráciacsökkentést és az egységes e-kártyarendszer létrejöttét.



DK: minden adat egy kártyán legyen!



Gréczy Zsolt (DK) fontosnak nevezte a bürokráciacsökkentést és azt, hogy az elektronikus ügyintézés folyamatosan szélesedjen. A DK-s politikus is úgy látta, megvan annak a veszélye, hogy a kormány új adatbázisokat hoz létre. Garanciákra van szükség - hangoztatta. Elmondta, támogatják a bürokráciacsökkentést, de szeretnék látni a részleteket. Sürgette annak megvalósítását, hogy minden adat egy kártyán legyen.



Zárszó



Pogácsás Tibor államtitkár közölte, új adatbázisok nem jönnek létre, az állami szervek szélesebb körben férhetnek majd hozzá az adatbázisokhoz, amely csökkenti az ügyintési határidőket, egyszerűsíti az eljárásokat. Szerinte az elektronikus személyi megvalósítása jól halad, eddig több mint 4,3 millió ilyen okmányt adtak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!