OGY - Krónika 10. rész (adótörvények, napirend után)

Belföld, 2019.06.18

Az adótörvények vitája után napirend utáni felszólalással fejeződött be az Országgyűlés keddi ülése.



Pénzügyminisztérium: csökkenő adók mellett növekednek a bevételek



Izer Norbert államtitkár a vitára válaszul a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anitának azt felelte: a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény pontosan megjelöli, mely alapba kerülnek a bevételek. Nagy része a nyugdíjalapba, kisebb az egészségbiztosításhoz, míg töredéke a foglalkoztatási alapba kerül.

Kijelentette: azért a munkaadói oldalon csökkentik az adót, hogy ne veszélyeztessék a jogosultságot az egyes ellátásokra.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatottak kétharmada hazai kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozik, így ez a csökkentés elsősorban ezen társaságokat segíti.

Kijelentette azt is: nincs garancia arra, hogy a szocho csökkentése a munkavállalók zsebébe kerül, a munkavállalók azonban szerinte rá vannak kényszerítve a béremelésre.

A nemzetközi sportszervezeteknek biztosított ekho nem bevételkiesés, hanem növekedés - cáfolta a képviselő állítását -, hiszen ezt olyan körnek nyújtják, amely jelenleg nincs az országban, de turisztikai, gazdaságfejlesztési hatása lesz, ha ide telepedik.

Kiemelte azt is: a dohánytermékek adóemelését az Európai Bizottság kényszeríti ki. A kormány hatlépéses, elhúzott megoldást választott a feketegazdaság felszámolása érdekében, emiatt eljárás is indult az ország mellett. Rámutatott: az adóemelés miatt a jelenlegi 1270 forintos átlagos cigarettaár 1390-re emelkedik.

Varju Lászlónak (DK) úgy felelt: az adóbevételek azért emelkednek, mert azokat mindenkitől megpróbálják beszedni, vagyis jelentős gazdaságfehérítés zajlik, valamint a béremelések és a fogyasztás növekedése is növeli a költségvetés mozgásterét. Mindez csökkenő adók mellett valósul meg - hangsúlyozta.

Csárdi Antal (LMP) felvetésére is kijelentette: a kkv-knak nem a társasági adókban kíván kedvezményeket adni a kormányzat, számukra hatásosabb kedvezmények adhatók a rájuk fókuszált adókban, a katában, a kivában. Szerinte ezen szabályokat jól eltalálták, hiszen folyamatosan nő a népszerűségük.


Az ülésen elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) az együttes általános vitát lezárta.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásában Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy "a soproni régió többet érdemel": nem az országon belül és kívülről érkező munkásokat, hanem valódi lakosságszámával arányos támogatásokat, például a kormányzati kommunikációs kiadások kárára.


A törvényhozás szerda reggel nyolc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!