OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.10.21

A Microsoft-ügyről és a klíma-vészhelyzetről is kérdezték a kormányfőt az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben.



MSZP a Microsoft-ügyről


Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Microsoft-ügyben az Egyesült Államokban lezajlott egy vizsgálat, és ez azt állapította meg: 2013-15 között Orbán Viktor kormánya idején a cég indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenszeket és szervizszerződéseket olyan közvetítőcégeknek, amelyek ezután már piaci áron értékesítették azokat a kormányzati intézmények felé, az adóhatóságnak és rendőrségnek is. Megjegyezte: egy vizsgálóbizottság létjogosultságát alátámasztja az is, hogy nem csak ezek a szervek, hanem az igazságügyi tárca és a legfőbb ügyészség is érintett lehet. Azt firtatta, a kormányfő elrendeli-e a KEHI-vizsgálatot és a Fidesz frakció támogatja-e a vizsgálóbizottság felállítását?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta: azért nem rendel el KEHI-vizsgálatot, mert büntető-eljárás van folyamatban, és ezt kizárja a törvény. A vizsgálóbizottság-ügyében aszerint járnak el, ahogy a szocialisták képviselői ezt indítványozták. Folyamatban lévő büntetőeljárásban nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni - rögzítette a kormányfő.

Hozzátette: a magyar kormány korábban is és most is azt az álláspontot képviseli, hogy minden szoftvergyártó cégtől közvetlenül szeretnének vásárolni. Semmilyen közvetítőre, harmadik szereplőre semmi szükségük nincs - jelentette ki. Megjegyezte: a probléma az, hogy ehhez az amerikaiak ragaszkodnak. A Microsoft nem hajlandó senkinek közvetlenül, így a magyar államnak sem eladni a termékeit, csak közvetítőkön keresztül.

Az ide vonatkozó visszaélések és szabályozások is az amerikaiakra tartoznak - közölte.

Harangozó Tamás úgy reagált, hogy ne bújjon a kormányfő az amerikaiak szoknyája mögé, ez az ügylet lezajlott. A harmadik magyar közvetítőcégnek nem írták elő, hogy lopják el a közpénzt - fogalmazott.

Orbán Viktor viszonválaszában ismét kijelentette: a magyar kormány működtet digitális rendszereket, ezek egy részét csak a Microsoft termékeinek a segítségével tudják működtetni, ezeket időnként meg kell vásárolni és frissíteni kell. Ők szeretnének közvetlenül vásárolni, de a cég erre nem hajlandó, ezért közbeszerzéseket írnak ki. Ha valamilyen visszaélés történik, büntetőeljárás indul, a legfőbb ügyész úgy döntött, hogy az amerikaiak kérésére ezt elindítja. Mi is várjuk ennek az eredményét - rögzítette a kormányfő.


A DK a Borkai-videóról


Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt, hogy nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy fideszes polgármester mutatkozik "kendőzetlen állapotban". Felidézte, hogy Borkai Zsolt győri polgármester korrupciós ügyét a magyar sajtó már hét éve megírta, de nem történt semmi.

Emlékeztetett: Borkai Zsolt az Audi beruházások javára játszott át győri földeket súlyos, több milliárdos veszteséget okozva Győrnek. Eközben barátaival hatalmas pénzeket tettek zsebre - jegyezet meg.

Azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy elindul-e bármilyen eljárás?

Polt Péter, legfőbb ügyész elmondta: az említette események miatt számos feljelentés érkezett a legfőbb ügyészi szervhez, ezek érintik a kábítószer-bűncselekményt, a vagyon elleni bűncselekményt, a szexuális bűncselekményt, illetve a hivatali vesztegetés témáját.

E feljelentéseket a tárgyuk szerinti hatáskörrel és illetékességgel bíró szervekhez továbbította az ügyészség. A hivatali visszaélés bűncselekménye maradt az ügyészségnél. Jelezte: a törvény ez ügyben ügyészségi nyomozást ír elő, és most a feljelentés a győri regionális osztálynál van elbírálás alatt. Amint ez megtörténik értesítik a képviselőt - közölte. Hozzátette: a vizsgálat úgy fog lezárulni, ahogy a tények és törvények indokolják, előírják.


LMP: kihirdeti a kormány a klíma-vészhelyzetet?



Schmuck Erzsébet azt kérdezte, hogy kihirdeti-e a kormány a klíma-vészhelyzetet? Reméli, hogy most már a kormány sem vitatja, a klímaváltozás tényt, és nem állítják, ez kommunista trükk. A klímaváltozás különösen érinti Magyarországot, elég csak látni, hogy hétfőn a hőmérséklet elérte a 28 fokot. Felidézte, legutóbb az osztrák parlament hirdette ki a klíma-vészhelyzetet, amivel szerinte csak a politikai akaratot fejezi ki a kormány, azt, hogy tisztában van a helyzet súlyosságával, és tenni akar ezekért a feladatokért.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy aki szerint a klímaváltozás kommunista trükk, az nem normális. Ott nézzen körül, legyen kedves - utalt az ellenzéki sorokra.

Magyarország számára fontos a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem, mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnék - jelentette ki.

A kormányfő jelezte: arról kapott tájékoztatást Szabó Tímeától (Párbeszéd), hogy a fővárosban tervezik a klíma-vészhelyzet kihirdetését. Ez rendben van, most már legalább végre megértik, hogy pontosan mit is kell csinálni, milyen intézkedéseket kell hozni. Ezt a maga részéről kifejezetten támogatja és várja a Fővárosi Közgyűlés döntését, amelyben bevezetik a klíma-vészhelyzetet Budapesten.

Hozzátette: Magyarország a klímasemleges energiatermelés tekintetében jobban teljesít, mint az unió legtöbb országa, az első harmadban vagyunk. Kitért arra is, hogy az a terv, 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban széndioxid és karbonsemleges legyen.

Ehhez a nukleáris energiára mindenképpen szükség van, amit önök elleneznek - jegyezte meg, hozzátéve: a vita évek óta zajlik, és nem látja, az álláspontok közeledtek volna.

Schmuck Erzsébet szerint a 90 százalékos cél nagyon ingatag lábakon áll, s ezek közül csak egyik Paks.

Orbán Viktor azt mondta: abban igaza van, hogy a cél ambiciózus, és ezt nem lesz könnyű elérni, arra kérte támogassák a kormány törekvését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!