OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.11.04

Lakáskiadásról, az Országgyűlés akadálymentes működéséről és egészségügyről is szó volt az azonnali kérdések között a parlament hétfői ülésén.



Lassan megfizethetetlen lesz a lakás Budapesten az Airbnb miatt


Kocsis Cake Olivio (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy tanulmányok szerint egyre nő azok száma, akik kettőnél több lakással vannak jelen az Airbnb piacon Budapesten, a bérbe adók 61 százalékát teszik ki, ez több, mint az európai arány. A legtöbben közülük külföldiek, a helyzet növeli az albérlet- és ingatlanárakat, hátrányba kerülnek a kevés pénzből gazdálkodók, így a fiatalok is. A képviselő azt kérdezte, mit akar ez ellen tenni a kormány.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, 2015-től lett népszerű az Airbnb, amely szolgáltatásnak minősül, a szabályok betartását pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan és szigorúan ellenőrzi.

Kocsis Cake Olivio azt válaszolta, az volt a kérdése, hogy tervez-e tenni valamit a kormány, a válaszból arra következtet, hogy nem.

Tállai András viszonválaszában azt mondta, elsősorban a lakást tulajdonló személyeknek kell eldöntenie, hogy az ingatlant hogyan hasznosítják, ha az megfelel a szabályozásnak, akkor azt tiltani, korlátozni, szabályozni nehézkesen lehet.


Hogyan biztosítható az Országgyűlés akadálymentes működése?


Barcza Attila (Fidesz) azt tudakolta a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy hogyan lehetne biztosítani az Országgyűlés akadálymentes működését. Emlékeztetett, hogy Hadházy Ákos független képviselő vulgáris, trágár feliratokat mutatott fel Orbán Viktor miniszterelnök beszéde közben, akciója a Ház méltóságát és tekintélyét sértette, a politikai vita kultúráját rombolta, Orbán Viktort pedig méltatlan helyzetbe hozta, amely szerinte minden választóban visszatetszést keltett.

Gulyás Gergely válasza szerint tiltani sok mindent lehet, ezt az országgyűlési törvény és a házszabály megteszi, de önmagában az, hogy valami tilos, nem jelenti azt, hogy nem lehetséges.

Barcza Attila szerint fontos lenne, hogy olyan szabályok lépjenek életbe, amelyek az ilyen cselekedeteket megakadályozzák.

Gulyás Gergely bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben értelmes viták színtere lesz az Országgyűlés, mert az ellenzéknek is ez lenne az érdeke.


Hogyan segíti a kormány a családok hitelterheinek csökkentését?


Móring József Attila (Fidesz) a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban tett fel azonnali kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának. Elmondta, a 2010-ben megalakított kormány védi a házasság intézményét és ez alapján hoztak létre családtámogatási rendszert, a hétpontos intézkedési terv része a kamattámogatott hitelek bevezetése. A képviselő ezek után azt kérdezte, hogyan segíti a kormány a családok hitelterheinek csökkentését.

Rétvári Bence ismertette, hogy 117 ezer család igényelt csok-ot, ez 786 ezer embert, 282 ezer gyermeket érint. A támogatással kapcsolatban 55 ezer új gyermek vállalásáról döntöttek, miközben évente kicsivel 90 ezer alatt marad a születések száma.

Móring József Attila a falusi csok rendszerével kapcsolatban azt mondta, nem csak a vidéki emberek helyben maradását segíti, hanem a falvak megtartó erejét is javítja.

Rétvári Bence ehhez hozzátette: július 1-je óta a több millió forint kamattámogatást kaphatnak hiteleikhez a családok, az összeg a gyermekek számától függ. Hozzátette: a Fidesz-KDNP támogatja a saját tulajdonú ingatlan építését, birtoklását, a baloldal viszont a fővárosban ingatlanadó bevezetését tervezi.


Jobbik: tényleg füves süti és buli a kivándorlás?


Farkas Gergely, a Jobbik képviselője a Fidesz egyik jászberényi képviselőjének, Szatmári Anikó korábbi nyilatkozatát idézte. Ebben a képviselő azt írta, azok számára, akik külföldre mentek a külföldi munkavállalás csak buli, füves sütin élnek és nem látják, hogy egyébként Magyarországon mennyire jó élni. A képviselő azt kérdezte a kormány képviselőjétől, hogy mi erről a véleménye.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Farkas Gergely egy teljesen ismeretlen Fideszes képviselő szavait fontosabbnak tartja, mint a Központi Statisztikai Hivatal ide vonatkozó adatait, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi volt a második év, amikor többen költöztek haza, mint ahányan elmentek.

Farkas Gergely azt mondta, azzal kellett volna kezdenie Gulyás Gergelynek, hogy a kormány nem ért egyet a kijelentéssel és elnézést kér, de ezt nem tette meg.

Gulyás Gergely azt mondta, nem a jobbikos képviselőtől akar tájékozódni Fideszes képviselők nyilatkozatairól.


MSZP: fizetőssé akarnak tenni egyes orvosi vizsgálatokat?


Gurmai Zita (MSZP) azzal az aggodalmával fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy egy benyújtott törvényjavaslat lehetőséget ad bizonyos orvosi vizsgálatok fizetőssé tételére. A dokumentum szerint a közfinanszírozott ellátást nyújtó háziorvos a beteget fizetős kórházba is küldheti egyes vizsgálatok elvégzésére. A képviselőnő azt kérdezte, mi a céljuk ezzel a szabályozással?

Rétvári Bence azt mondta, nincs ilyen célja a kormánynak, amely 770 milliárd forinttal többet fordít egészségügyre, mint 2010-ben. Hozzátette: garantálták, hogy ingyenes közfinanszírozott ellátásban részesülhetnek az emberek és továbbra is cél, hogy az állami és magánellátás teljesen elkülönüljön.

Gurmai Zita azt mondta, a javaslat pontatlanul fogalmaz és nincs összehangolva az egészségügyi tárgyú törvényekkel, ez a hanyagság pedig szerinte nem véletlen. Pontosítani kell, hogy a háziorvos mikor küldhet beteget fizetős kórházba.

Rétvári Bence szerint erre a szocialisták törekedtek, és arra kérte a képviselőnőt, hogy ne állítson valótlanságokat a javaslattal kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!