OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.11.16

A közmédiáról, egy baloldali influenszerről és a koronavírus-járvány második hullámáról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések között.



Párbeszéd: mikor hagyják dolgozni a közszolgálati televízió és rádió munkatársait?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a Fidesz szócsövének nevezte az MTVA-t. "Ma már elment az üzenet, az utasítás a közszolgálati tévébe a kommunikációs osztályról, hogy milyen propagandát kell nyomni?" - kérdezte, majd ismertette a közszolgálati kódexet, amely szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás az államtól és gazdasági szereplőktől függetlenül működik. "Mikor hagyják dolgozni a közszolgálati televízió és rádió munkatársait?" - tette fel a kérdést.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta: "mi nem tartjuk feladatunknak, hogy szerkesztőségek munkáját minősítsük, akkor sem, hogy ha ezt önök időről időre megteszik". Lényegesnek nevezte, hogy a magyar sajtó sokszínűbb, mint a korábbi időszakokban, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő médiumokat. Szerinte a párbeszédes politikus felszólalásának igazi oka nem a véleményszabadságért való aggódás, hanem az, hogy nyomás alá akarnak helyezni egyes médiumokat. Arra kérte Kocsis-Cake Oliviót, fogadja el, hogy a nyilvánosságban olyan hangok is vannak, amelyekkel ők nem értenek egyet, ez ugyanis a véleményszabadság lényege.

Kocsis-Cake Olivio viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgálati televízió és rádió a magyar adófizetők pénzéből működik, olyanokéból is, akik nem a Fideszre szavaztak.

Dömötör Csaba úgy reagált: "nem mi rontottunk be egy szerkesztőségbe számon kérni egy újságírót, mert nem tetszett önöknek, amit írt. Nem mi vonultunk be a tévészékházba, követelve azt, hogy olvassanak be valamiféle nyilatkozatot, ráadásul még le is buktak az előre eltervezett színjátékkal". A Párbeszéd képviselőjét arra kérte, kérdezze meg Karácsony Gergely főpolgármestert, miért akar az ingyenes lapokban négy oldalt felügyelni. "Na, az a cenzúra, lépjenek fel ellene!" - mondta az államtitkár.


Fidesz: megengedhető-e, hogy a baloldal nyíltan fenyegessen állami tisztviselőket?


Ovádi Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy Homonnay Gergely "radikális gyurcsányista influenszer" obszcén szavakkal illeti a magyar állami vezetőket. Aggasztónak nevezte ugyanakkor, hogy a baloldal háza táján "síri csend honol", nem ismerik fel, hogy ez a gyalázkodás túlmegy a politikai véleménynyilvánítás határain. "A DK-s megmondóember a minap félreérthetetlenül a miniszterelnök halálát kívánta" - közölte, hozzátéve, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert is otromba jelzőkkel illette. Megengedhető-e, hogy a baloldal nyíltan fenyegessen állami tisztviselőket? - kérdezte.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt felelte: az alaptörvény megerősíti a véleménynyilvánítás szabadságát, kimondva ugyanakkor, hogy az nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, és ez a jogalkalmazói gyakorlat is. Az idézett megszólalások túl vannak ezen a mérlegelési keretrendszeren, nem fogadhatók el - jelentette ki, megjegyezve ugyanakkor, hogy a közszereplőknek valószínűleg e tekintetben is tűrési kötelezettségük van. Annak viszont nemzeti minimumnak kellene lennie, hogy az ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a közéletben - mondta.


KDNP: mit tesz a kormány a munkavállalókért és a vállalkozásokért a járvány második hulláma idején?


Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte, mit tesz a kormány a munkavállalókért és a vállalkozásokért a koronavírus-járvány második hulláma idején. Felidézte, az első hullám elleni harcot sikeresen megvívta az ország.

Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a legfontosabb cél az emberi élet és egészség megvédésén túl a munkahelyek védelme és újak létrehozása. Ezért gazdaságvédelmi akciótervről döntött a kormány, a meghozott intézkedéseknek köszönhetően pedig mintegy egymillió ember részesülhetett munkaerőpiaci, képzési támogatásban - közölte, hozzátéve: adókedvezményekkel segítik a vendéglátásban és szabadidőeltöltésben működő vállalkozásokat. Megjegyezte azt is, hogy 5 százalékra csökkentették az elvitelre készült ételek áfáját, majd ismertette a kormányzati bértámogatásokat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!