OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.09.20

Többek között a koronavírus-járvány kezeléséről és az ellenzéki előválasztásról is kérdezték a kormányfőt a hétfői azonnali kérdések során.



Párbeszéd: a miniszterelnök vállalja-e a felelősséget a járvány halottjaiért?



Tordai Bence (Párbeszéd) négy kérdést tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek. A politikus először arra volt kíváncsi, a miniszterelnök vállalja-e a felelősséget a koronavírus-járvány több mint 30 ezer halottjáért?

Arról is kérdezte a kormányfőt, mit szól ahhoz, hogy az MTI szombaton nem adott hírt az ellenzéki előválasztásról?

Ha "nem követtek el semmi törvénytelenséget, amikor megfigyelték az ellenzéki politikusokat, a független újságírókat és az önöknek nem behajoló üzletembereket", akkor miért titkosították harminc évre a hétfői nemzetbiztonsági ülésen elhangzottakat? - érdeklődött Tordai Bence.

Végül azt kérdezte, hogy a miniszterelnök támogatja-e Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt népszavazási kérdéseket, például az álláskeresési járadék időtartamának növelését?

Orbán Viktor válaszként úgy fogalmazott: halottakkal és a hozzátartozók érzelmeivel játszani és ezt politikai haszonlesés céljából felhasználni ízléstelen és visszataszító dolog. Hozzátette, ebben a játékban nem vesz részt, ezzel szemben mindent megtesznek, hogy legyen orvos, vakcina, kórházi ágy és minél több ember életét megmenthessék.

"Azzal, hogy az MTI nem tudósít az előválasztásról, szerintem az ellenzéknek kedvez" - jelentette ki, hozzátéve, ebben különböző vélemények lehetnek.

A nemzetbiztonsági ülés nyilvántartási rendje változatlan, az a rendje, ami, aszerint kell eljárni - közölte a harmadik kérdésre felelve kormányfő.

Az álláskeresési járadék ésszerűen három hónapos és három hónap sikertelen álláskeresés után azonnal rendelkezésre áll a közmunka. Ez a rendszer a munka felé tereli és segíti az embereket - jelentette ki Orbán Viktor.

Tordai Bence reakcióként gyengének és gyávának nevezte a járványkezelést. A második kérdést a kormányfő megkerülte - szögezte le. Szintén gyenge és gyáva magatartásnak nevezte, "elbújni" a bizottsági ülés rendje mögé megint.

A képviselő végül azt emelte ki, hogy miközben az álláskeresési járadék folyósításának időtartama három hónap, addig 14 hónap az átlagos álláskeresési idő.

A miniszterelnök viszonválaszában arra kérte az ellenzéki politikust, hogy ne becsülje le a közmunkát, különös tekintettel arra, hogy amikor a baloldal volt kormányon, akkor az érintettek 23 ezer 800 forintot kaptak.


Fidesz: hová tűntek Cseh Katalin "milliárdjai"?


Budai Gyula (Fidesz) arról beszélt, hogy a Cseh Katalin momentumos EP-képviselő által vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető gazdasági társaságok, egymással együttműködve összesen 4,8 milliárd forint uniós támogatással gazdagodtak. A budapesti székhelyű kft. tíz nappal a pályázati határidő lejárta előtt Vácott jelentett be fióktelepet, mert csak így nyerhette el a regionális támogatási beruházást - emelte ki.

Szécsényben is közel másfél milliárd forintot "kaszáltak a Cseh Katalin köré szerveződött" nyomdaipari cégek - mondta.

A képviselő szerint okkal merült fel a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja a politikussal szemben.

A Cseh Katalinhoz tartozó céghálózatba tartozó cégek mennyi pénzt kaphattak és hová tűntek Cseh Katalin "milliárdjai"? - kérdezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a NAV vizsgálja, hová lett a pénz, de erről nem adhat információt. Hozzátette, információik szerint az OLAF is vizsgálja, hogy történt-e visszaélés az adott pályázatokon.


KDNP: a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők dolga!


Hollik István (KDNP) azt mondta, Brüsszel el akarja venni a szülőktől azt a jogot, hogy ők dönthessenek a gyermekek szexuális neveléséről. Úgy tűnik, Brüsszel elfelejtette elolvasni az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkét, ami kimondja, hogy a gyermekek nevelése kizárólag a szülők joga és feladata - szögezte le.

A Fidesz-KDNP úgy gondolja, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők dolga - nyomatékosította álláspontját.

Brüsszel és az LMBTQ-aktivisták betehetik-e a lábukat a gyermekszobákba? - kérdezte végül.

Völner Pál, az igazságügyi tárca azt felelte, hogy nemzetközi, brüsszeli és balliberális szervezetek ismét intenzív támadást indítottak Magyarország ellen.

Brüsszel "lopakodó hatáskörelvonással" akar beleszólni a magyar szabályozásba - fogalmazott. Hozzátette, a családjog, ami alá a gyermekvédelem is tartozik, az kizárólag nemzeti hatáskör és ebből nem lehet engedni.

A magyar kormány álláspontja, hogy kizárólag a szülő dönthessen gyermeke neveléséről - jelentette ki.

A korábban elfogadott törvény nem vonatkozik a nagykorúakra és a szexuális kisebbségek jogait sem korlátozza - foglalta össze véleményét.



Jobbik: miből telik Orbán Viktornak luxusrepülőre és -ingatlanra?



Szilágyi György (Jobbik) azt kérdezte Orbán Viktortól, miből telik neki magánrepülőgépre és hogyan építhet Hatvanpusztán az Orbán-család 6700 négyzetméteren luxusingatlant. Kifogásolta továbbá, hogy a miniszterelnök az ország leggazdagabb emberévé tette barátját, Mészáros Lőrincet, akinek vagyona felett ő rendelkezik.

Orbán Viktor válaszában provokációnak nevezte a képviselő kérdését. Azt mondta, 30 éve az ország nyilvánossága előtt él, vagyonnyilatkozatának pedig minden mondata ellenőrizhető.

Megjegyezte: mások üzleti ügyeivel nem foglalkozik, csak azt várja el minden üzletembertől, hogy fizesse be az adót és tartsa be a törvényeket.

Az édesapja hatvanpusztai építkezését kifogásoló kérdésre úgy reagált: "nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!