OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.11.30

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019-es tevékenységéről szóló beszámoló bizottsági jelentését vitatták meg a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, majd áttértek az egyenlő bánásmód követelményének hatékonyabb érvényesítését biztosító törvénymódosításokról szóló bizottsági jelentés megvitatására.



Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2019-es tevékenysége


Vejkey Imre (KDNP) közölte: az igazságügyi bizottság megtárgyalta a beszámolót, amelynek vitáját az Országgyűlés is higgadtan és kiegyensúlyozottan lefolytatta, elismerve annak alaposságát.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint jelenleg az egyik legfontosabb sorskérdés a környezetpusztítás és az éghajlatváltozás elleni fellépés, a megfelelés a fenntarthatóság céljainak. E kérdésben pozitív elmozdulás tapasztalható az Országgyűlésben, mert még ha vannak is súlyos véleménykülönbségek, érdemi vitákat tudnak folytatni erről - mondta.

Varga László (MSZP) is azt üdvözölte, hogy kulturált vita folyt a beszámolóról a Házban, de fontos problémákat vetettek fel, amelyekkel a következő években kezdeni kell valamit.

Hoppál Péter (Fidesz) közölte: a biztosi beszámoló fontos elem az Országgyűlés előterjesztései között. A mecseki uránbányák bezárásával kapcsolatban azt mondta: fontos, hogy az állampolgári vélemények jól artikulálójának, de nemzeti, állami kötelezettség is van e kérdéskörben, lényeges a körültekintő kutatás és a helyiek véleményének kikérése a megfelelő tájékoztatás után.

Ezt követően a vitát lezárták.

Vejkey Imre (KDNP) közölte: a bizottsági jelentések vitájában is azt volt tapasztalható, hogy a frakciók között nincs véleménykülönbség a beszámoló elfogadásáról. Az alternatív energiák vonatkozásában valóban vannak viták, ezek általában helyénvalók, de nem a mostani vita keretében - vélekedett.


Az egyenlő bánásmód követelményének hatékonyabb érvényesítése


Törő Gábor (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében elmondta: a kormány évek óta dolgozik azon, hogy megfelelve állami kötelezettségének jó szabályozást és olyan intézményrendszert alakítson ki, amely a leghatékonyabb fellépést teszi lehetővé az alapvető jogok védelme és az esélyegyenlőség megteremtése érdekében, és ez a javaslat is ezt szolgálja.

Vejkey Imre (KDNP) az igazságügyi bizottság részéről közölte: a javaslat általános vitájában a baloldali pártok részéről hangulatkeltés folyt, holott egységes és tiszta szabályozást hoz a javaslat. Fontos lépés ez az egységes alapjogvédelem területén - tette hozzá.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló kiemelte: a Magyarországon élő nemzetiségi közösségeknek az lenne megnyugtató, ha az eljárásrendekkel kapcsolatban javasolt módosításaikat elfogadnák.

Varga László (MSZP) hangsúlyozta: nincs indok az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetésére, de a kormánypártok végigviszik a tervüket. Meg kellene őrizni a hatóságnál felhalmozott tapasztalatokat - tette hozzá.

Brenner Koloman (Jobbik) közölte: pártja támogatná a szószóló által felvetett módosításokat, de mivel egészében utasítják el az indítványt, ezt nem tudják megtenni.

Gurmai Zita (MSZP) elmondta: sem a törvény szövege, sem annak indoklása nem győzte meg arról, hogy valóban a diszkrimináció elleni hatékonyabb fellépés lenne a javaslat benyújtásának oka.

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy ha nem értenek egyet, az nem felétlenül jelent hangulatkeltést. Nem sok jóra számít az indítvánnyal kapcsolatban, érdemi társadalmi egyeztetés kellene - jelentette ki.

Gyüre Csaba (Jobbik) nem érti, miért fáj egyes kormánypárti képviselőknek, hogy vannak az ellenzéki oldalon valódi nemzeti értékeket képviselő pártok. Nem a bankok, multik oldalán állnak, mint önök teszik - mondta. Mi váltotta ki, hogy megszüntessék az Egyenlő Bánásmód Hatóságot? - tette fel a kérdést a politikus. Megjegyezte: értelmezése szerint ez alaptörvény-ellenes. A javaslatra nemet mondanak - közölte.

Nacsa Lőrinc (KDNP) jelezte: a hatóság általános jogutódja az alapvető jogok biztosa lesz januártól. Minden eddig tevékenységet megőriznek és magas színvonalon ellátnak ezentúl is - rögzítette. Kitért arra is: egy napirenddel korábban még egyetértettek azzal, hogy az alapvető jogok biztosa magas színvonalú szakmai munkát végez.

Megjegyezte: a Jobbik keményen megdolgozott azért, hogy baloldali pártnak nevezzék.

Varga László (MSZP) azt mondta, őt nyugodtan lehet vádolni baloldalisággal, nincs vele problémája. Kiemelte: a megszűnés a javaslat részletes indoklásában szerepel. Összegzése szerint nincs szükség a javaslatra, ahogy az elfogadására sincs, és nem tudják megmagyarázni a módszert sem.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy az alapvető jogok biztosa tevékenységével elégedettek, de épp azért aggódnak, hogy mostantól a szakmai munka keretei változnak majd meg. Szintén azt rótta fel a kormánynak, hogy behódolt a multiknak. A kormány magát nemzetinek vallja, de sokkal több vissza nem térítendő támogatást biztosítanak ezeknek a cégeknek, mint a 2010 előtti kormányok, és ráadásul kiszolgáltatott helyzetben hagyják a magyar munkavállalókat - mondta.

Vejkey Imre (KDNP) előterjesztőként úgy reagált: a mostani vita azt bizonyította be, hogy az ellenzék nem a törvényjavaslat rendelkezéseit, indoklását vette figyelembe álláspontja kialakításakor, hanem hangulatkeltésre törekedett. A baloldali képviselők elé példaként a nemzetiségek bizottságának felszólalóját állította. Őket érinti a legjobban módosítás, de ők támogatják a javaslatot - mutatott rá. A javaslatra nagyon is szükség van, és nagyon fontos, hogy az egyenlő bánásmód követelményét még hatékonyabban tudják érvényesíteni. Ez a javaslat célja - rögzítette. Jelezte: szerintük a javaslat nem alaptörvény-ellenes.

Az elnöklő Hiller István a vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!