OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2022.11.21

A parlament bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitáival folytatta munkáját hétfőn este.



Állami vagyongazdálkodás


Az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében javasolt törvénymódosításokról szóló indítvány bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában elsőként Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója szólalt fel. A képviselő elmondta, hogy a törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi pozíciójának megerősítésével egységes tulajdonosi joggyakorlási rendszert hoz létre az ingatlanok esetében. Az indítvány célul tűzi ki az állami feladatellátást közvetlenül szolgáló, stratégiai szempontból jelentős vagyon állami portfólióban tartását. Ugyanakkor a stratégia biztosítja, hogy a feladatellátást közvetlenül nem szolgáló vagyonelemek értékesítésével és hasznosításával növeljék az állam bevételeit és csökkentsék a kiadásait - emelte ki.

A javaslathoz senki nem szólt hozzá, ezért Lezsák Sándor levezető elnök a vitát lezárta.

Az előterjesztő nevében felszólaló Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a javaslat céljának nevezte, hogy olyan szabályozást hozzanak létre, ami hatékony és egységes szemléletű megoldások biztosításán keresztül alkalmas a jelen gazdasági nehézségeinek ellensúlyozására.



Oszakai világkiállítás


A 2025. évi Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója hangsúlyozta, hogy a magyar megjelenéshez kiemelten fontos közérdek fűződik. Hazánk részvétele a világkiállításon diplomáciai, kulturális és gazdasági szempontból is egyedülálló lehetőséget jelent - tette hozzá.

A vita lezárását követően az előterjesztők nevében felszólaló Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hangsúlyozta, a jogszabály arról szól, hogy Magyarország megfelelő képviseletet kapjon a világkiállításon.


Területi közigazgatás


A területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző javaslat vitájával folytatta munkáját a parlament.

A törvényalkotási bizottság álláspontját ismertető Salacz László (Fidesz) az indítvány céljának nevezte a bürokrácia csökkentését, az állampolgárok és a vállalkozások költségeinek mérséklését, valamint az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek továbbszélesítését.

A törvényjavaslat fontos eleme az e-bejelentő nevű adatváltozás-kezelési szolgáltatás módosítása, ami egyszerűsíti az állampolgárok név, cím és egyéb adatainak változásbejelentését a közművek felé - közölte.

Miután Lezsák Sándor levezető elnök a vitát lezárta, György István, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy a fővárosi és megyei kormányhivatalok rendszeresen áttekintik az általuk ellátott feladat- és hatásköröket. A törvénymódosítás a kormányhivatalok több száz javaslatán alapszik - tette hozzá.

Az indítvány célja, hogy mind az állampolgárok és vállalkozások, mind a hatóságok számára további közigazgatási hatósági eljárásokban váljon egyszerűbbé és gyorsabbá az ügyintézés - összegezte mondanivalóját.


Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítása



A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítását a törvényalkotási bizottság november 17-én tárgyalta - közölte Salacz László (Fidesz), aki a többségi véleményt tolmácsoló felszólaló volt.

A törvényjavaslat főként rendvédelmi elemekből álló salátatörvény, amely a szociális biztonság erősítését célzó javaslatokat is tartalmaz.

Közölte: a törvényalkotási bizottság által benyújtott módosításokkal pontosítják a szociális feladatok ellátásában közreműködő szerveket, megjelenítik továbbá a feladatellátás különböző lehetőségeit. Kiegészül a Honvédkórház átszervezését érintő szükséges módosításokkal, illetve a rendvédelmi dolgozók önként vállalt túlszolgálatára és túlmunkára vonatkozó szabályaival is a javaslat.

Gy. Németh Erzsébet (DK) a bizottság kisebbségi véleményét összegezve arról beszélt, hogy a szociális gondoskodás hierarchiájából kikerült az egyházak felelőssége. Továbbra sem értenek egyet azonban azzal, hogy a sor legvégén szerepel a magyar állam. Kritizálta az önkéntes túlóra elrendelését a rendvédelmi dolgozóknál. Értékelése szerint a törvény több sebből is vérzik.

Fülöp Attila, a belügyi tárca államtitkára közölte: a javaslat alapvetően a rendvédelmi törvények módosítását célozza. Része ugyanakkor a szociális törvény módosítása is - mutatott rá, és megismételte: mindenki felelős önmagáért. Ez a szociális biztonság megteremtéséről és nem arról szól, hogy az állam kivonulna erről a területről, az ellátási szinteket ugyanúgy rögzítik - hangsúlyozta. Idén 1140 milliárd forintot különítettek el szociális, gyermekjóléti célokra, ami 3,5-szerese a 2010-esnek. A nevelőszülői juttatások 25 százalékkal nőhetnek a TAB-módosítónak köszönhetően - jelezte.


Adótörvények módosítása


Az egyes adótörvények módosításáról Salacz László (Fidesz) jelezte: november 17-én tárgyalták a javaslatot.

A javaslatból kiemelte az adminisztrációs egyszerűsítéseket és az uniós jogharmonizáció, a gazdaság fehérítése érdekében megfogalmazott adómódosításokat.

Olyan módosításokra is javaslatot tesznek, ami a változó ágazati jogszabályok és a változó jogalkotás miatt váltak szükségessé - közölte és többi között kiemelte az átalányadózás terén bevezetendő egyszerűsítéseket.

A javaslatról vita nem alakult ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!