OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések vitája, napirend után)

Belföld, 2018.12.11

Ellenzéki felszólalók éles kritikája mellett fejezte be az Országgyűlés a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítása bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját, kedden. A felszólalásokat bekiabálások kísérték, így a vita a levezető elnök folyamatos fegyelmezése mellett zajlott. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárult.



Jobbik: a munkáltató bármikor felmondhatja a kollektív szerződést


Rig Lajos (Jobbik) színtiszta hazugságnak nevezte az elmondottakat. Kijelentette: a munkáltató bármikor felmondhatja a kollektív szerződést, onnantól pedig a munka törvénykönyve hatályos. Bírálta a jelenlegi szakszervezeti vezetőket, akik szerinte "mindent aláírnak".

Számos munkahelyen nincs szakszervezet - mutatott rá.

"Nem követem azt a példát, amit ellenzéki képviselők, akik azt mondták, hogy Kósa Lajos (Fidesz) elmeképességét megkérdőjelezik. Én inkább azt mondanám, hogy amikor gondolkodik, nincs szerencséje" - jelentette ki, és szerencsét kívánt a javaslat előterjesztőjének.


Fidesz: sok munkavállaló érti a jogszabály lényegét


Böröcz László (Fidesz) útszélinek nevezte az ellenzék stílusát. Azt kérdezte Tordai Bencétől, ha nem tiszteli a Házat, miért ül be jegyzői pozícióba.

A levezető elnök őt is arra intette, maradjon a tárgynál, és az ellenzékieket is rendre utasította.

Szerinte vannak olyan munkavállalók, akik dőlnek be az ellenzék hazug propagandájának. Rámutatott: az év bizonyos időszakában kevesebb megrendelés érkezik egyes üzemekbe, míg máskor lényegesen több, és akkor azok teljesítése többletmunkát igényel.

Kijelentette: a javaslat azoknak nyújt lehetőséget, akik többet akarnak dolgozni és keresni.


Az MSZP felszólalója egy munkás levelét olvasta fel


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) egy levelét olvasott fel, amely élesen bírálta a javaslatot. Szerinte több ezer munkás írta meg az előterjesztőknek, mi a baja a törvénnyel, amelyet a kormányoldalnak el kellene olvasnia.


DK: a javaslat növeli a balesetveszélyt


Gréczy Zsolt (DK) azt mondta: a bevezetendő túlóra növeli a balesetveszélyt, a szívbetegségek, a stroke kockázatát. Számos lehetséges káros hatást sorolt fel, amelyeket az előterjesztésnek tulajdonított.

"Önök bűnrészesek lesznek a magyarok elleni népirtásban, amit önök csinálnak, az magyar családokat tesz tönkre" - jelentette ki.


Fidesz: a munkaadók célja a dolgozók megtartása


Révész Máriusz (Fidesz) szerint az elmúlt húsz évben egyetlen nagyobb botrány volt az Országgyűlésben a hétfőinél, a földtörvénnyel kapcsolatban. Feltette a kérdést: mi is lett belőle? Elvették a külföldiek a földeket? Kiderült, hogy amit akkor állítottak, abból semmi sem igaz.

Szerinte 5-6 éve valóban kiszolgáltatottá tette volna a munkavállalókat a törvény, jelenleg azonban a dolgozók megtartására törekednek a munkaadók, mivel 800 ezerrel többen dolgoznak, mint nyolc évvel ezelőtt.

Azon kívánnak változtatni, hogy a túlórákat feketén vállalják el - jelentette ki.

A mai munkaerőviszonyok között a többletmunka csak önkéntesen történhet - mondta.


Jobbik: ez büntetlenül nem fog sokáig menni


Szilágyi György (Jobbik) azt mondta: ha van Soros-terv, az "Orbán Viktor és a Fidesz".

"Önök valóban sokat tettek a munkaerőhiány érdekében, a munkavállalók krémjének jelentős részét elüldözték" - fogalmazott.

Közölte: nem tudja eldönteni, hogy Kósa Lajos a szakmai hozzá nem értése miatt mond "sületlenségeket", vagy szándékosan hazudik.

Ez büntetlenül nem fog sokáig menni - jelentette ki.

Frakciótársa, Jakab Péter kijelentette: a kormány nem lovakkal, hanem emberekkel kereskedik. "Önöknek szégyenérzetük láthatóan nincs, de jó lenne, ha legalább félelemérzetük volna, mert van mitől félniük" - fogalmazott, hozzátéve: sarokba szorítják azokat a munkavállalókat, akiknek lassan már nem lesz veszíteni valójuk.


Előterjesztő: rengeteg hazugság hangzott el, de egyetlen módosító indítvány sem érkezett


A vita lezárását követően az előterjesztők egyikeként Kósa Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta, a javaslat tárgyalása során "végtelen mennyiségű hazugság" hangzott el, de az ellenzék egyetlen tagja nem vette azt a fáradságot, hogy módosító javaslatot adjon be határidőig.

Ez a törvényjavaslat lehetőséget ad, nem kötelezettség, kellő védelmet ad a munkavállalóknak, mind személyükben, mind az érdekképviseletükön keresztül - jelentette ki.

Hozzátette, a munkaerő-kölcsönzőket a minimálbér megfizetésére kötelezi, egy szűk körnek plusz szabadnapot ad, valamint lehetővé teszi a műszakcsere lehetőségét.



Napirend után


A nevelőszülők anyagi, szakmai és társadalmi elismerésének növelését szorgalmazta napirend utáni felszólalásában a jobbikos Magyar Zoltán, hangsúlyozva, hogy 5200 nevelőszülő napjainkban mintegy 15 ezer gyereket gondoz.

Frakciótársa, Farkas Gergely azt szorgalmazta, hogy a tervezett 2020-nál később váljon a nyelvvizsga a felsőoktatásba lépés feltételévé, mondván, a közoktatás napjainkban nincs felkészülve erre a feladatra, így ez anyagi alapú diszkriminációt jelent, amelynek a kevésbé tehetős családok gyermekei a kárvallottai.

Lukács László György (jobbik) az egészségügy problémáira hívta fel a figyelmet. A kormányzat célkitűzéseit, "ígérgetéseit" és a realitásokat sorolva és állítva szembe egymással, azt javasolva, hogy a kormányzat hallgassa meg az ágazat segélykiáltását, és fordítson több pénzt erre a szektorra.


Az Országgyűlés szerdán folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!