OGY - Krónika 10. rész (családtámogatási törvények)

Belföld, 2018.11.13

A családtámogatási és nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításának vitájával folytatta munkáját a Ház kedden délután.



Egyes családtámogatási és nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról


Az adminisztratív terheket is csökkentő céllal módosulhatnak a gyermekvédelmi, a társadalombiztosításról szóló, valamint a családtámogatási törvények - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Felkészülési időt kapnak az önkormányzatok arra, hogy biztosítani tudják a kötelező bölcsődei ellátást, ennek határidejét két évvel, 2020 végéig tolnák ki - ismertette. A kötelezettség megvalósítását addig pályázatokkal segítik.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény változtatásai a jogosultsági szabályokat teszik egyértelművé, meggyorsítják az eljárást és fokozzák a biztosítottak adatbiztonságát, valamint eleget tesznek az Alkotmánybíróság által megfogalmazottaknak. Egyértelművé válik, kit kell tartásra köteles és képes hozzátartozónak tekinteni - közölte.

Kiegészül az árvaellátásra jogosult magántanulók köre, azok a fiatalok is jogosulttá válnak, akik várandósság, szülés vagy három évesnél fiatalabb gyermek gondozása miatt nem tudnak iskolába járni.

A nyugdíjak a jövőben csak olyan bankszámlára utalhatók, amelyek felett rendelkezési joga van a jogosultnak.

Az adatbiztonságot szolgálja, hogy a munkáltatónak a volt dolgozó nyugdíjbiztosítási jogosultsági adatait az érintett nyugdíjkorhatára után öt évig kell megőrizni.

A nyugalmazott bírák és ügyészek szolgálati viszonyának helyreállítását követően a nyugdíjuk ismét megállapítható - sorolta a változtatásokat.

A családtámogatási törvényekről szólva kiemelte a saját háztartásban nevelt gondozott gyermek fogalmának kibővítését, amely a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelőket érinti. Saját háztartásban nevelt gyermeknek minősül az a bentlakásos intézményben lévő fiatal, akinek a tankötelezettsége teljesítése indokolja ezt az ellátást. Így a jövőben a szülő lesz jogosult a többi közt a családi pótlékra, aki gyesben és családi adókedvezményben is részesül.


Fidesz: gyakorlati tapasztalatok indokolják a változtatást


Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: miután felülvizsgálták a bölcsődei nyilvántartásokat, több adatról is megállapították, hogy azok megadása nem szükséges az ellátáshoz. A gyermekek napközbeni ellátása esetében is csökkennek az adminisztrációs feladatok - mutatott rá.

A települések számára számos bölcsődefejlesztési pályázatot hirdettek, amelyeket jövőre valósulhatnak meg, így indokoltnak ítélte azon határidő kitolását, mikortól kell az ellátást kötelezően biztosítani.

Közölte azt is: a jó gyakorlatot emeli törvényi szintre a javaslat, amikor biztosítja a nyugdíjasnak a rendelkezést azon számla felett, ahová a nyugdíját kapja.


A Jobbik a bölcsődei ellátással kapcsolatos kritikát fogalmazott meg


Stummer János (Jobbik) azt mondta, több módosítás is jó szívvel támogatható, más passzusok viszont bírálandók, ugyanis azokat vagy az átgondolatlanság, vagy a kormányzati opportunizmus szülte.

Támogatják például az árvaellátásra jogosultság és a saját háztartásban nevelt gondozott fogalmának kibővítését - közölte, a bölcsődei ellátással kapcsolatban viszont arra hívta fel a figyelmet: el kellene gondolkodni, hogy a délutáni, éjszakai gyermekfelületet is biztosíthassa a munkáltató támogató formában.

Kifogásolta ugyanakkor, hogy kitolják 2020 végéig azt a határidőt, ameddig gondoskodni kell a bölcsődei ellátásról azokon a településeken, ahol legalább 5 gyermek tekintetében igény jelentkezik az ellátásra vagy a település 3 év alatti lakosainak száma meghaladja a 40-et.


KDNP: családbarát fordulat történt


Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: a kereszténydemokraták mind a bürokráciacsökkentéssel, mind a jogosultságok kiterjesztésével, mind a jogtechnikai módosításokkal egyetértenek.

Míg 2002-2010 között megszorítások vártak a családokra, addig 2010 után családbarát fordulat történt, és közgondolkodás-változás is történt: nőtt a házasságkötések száma, csökkent a válások és a terhességmegszakítások száma.

Eddig is mindent megtettek a családok védelméért, és ezután is így tesznek - hangsúlyozta.


MSZP: megbukott a bölcsődei férőhelybővítési program



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, lehet, hogy nőtt a termékenységi ráta, de kevesebb gyermek születik, és sajnos nem lehet megfordítani a tendenciát a következő időszakban, mert csökken a szülőképes korú nők száma. Hangsúlyozta továbbá, hogy az élettársi viszonyban élők ugyanolyan értékes családok, mint ahol a szülők házasságban élnek.

A törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban sérelmezte a mini bölcsődék létrehozására vonatkozó határidő kitolását, és azt is mondta, hogy a bölcsődei férőhelybővítési program megbukott.

Bangóné Borbély Ildikó hiányolta az előterjesztésből a családi pótlék emelését, ahogyan az árvasági ellátás megállapítási idejének csökkentését is.


Novák Katalin: folyamatosan nő a bölcsődei férőhelyek száma


Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár Bangóné Borbély Ildikó szavaira úgy reagált: demagógnak tartja az elhangzottakat, mert olyan állításokkal dobálózik az MSZP-s képviselő, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek.

Példaként kiemelte: az élettársi kapcsolatban élők ugyanúgy jogosultak a családtámogatásokra, mint a házasságban élők.

A bölcsődei férőhelyekkel kapcsolatban azt mondta az államtitkár, hogy a férőhelyek folyamatosan jönnek létre, az elmúlt években 16 ezerrel nőtt a számuk. Az önkormányzatoknak pedig időt kell adni, hogy megfeleljenek a bölcsődei ellátásra vonatkozó kötelezettségüknek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!