OGY - Krónika 10. rész (egyetemi ingatlanjuttatás, napirend után)

Belföld, 2020.03.10

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusba költözését tartalmazó törvényjavaslat általános vitájával zárta munkáját kedden az Országgyűlés.



Államtitkári hozzászólás



Orbán Balázs az elhangzottakra úgy reagált: a felsőoktatás átalakításáról, a versenyképességi problémákról, a megfogalmazott intézkedésekről az ITM elég sokat beszélt az elmúlt másfél-két évben. Kitért a Budapesti Corvinus Egyetemen zajlott modellváltásra, és jelezte, hogy hasonló logika mentén más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani. Kijelentette: nem arról van szó, hogy egy egyházi felsőoktatási intézmény kiemelt prioritást élvez.

A piliscsabai campus ügyében osztotta a "keserédes hozzáállást", de az egyetem vezetése évek óta egyre nagyobb intenzitással kérte, hogy valamilyen megoldás szülessen. Két évig tartott annak a végiggondolása, hogy ha nem Piliscsabán lesz a campus, akkor hová kerüljenek ezek az oktatási intézmények. Azzal kapcsolatban, hogy ott milyen funkció fog a későbbiekben megvalósulni, türelmet kért. Annyit jelzett, hogy a felmerülő elképzelések mindegyike oktatási, kutatás vagy kulturális célú hasznosításra tesz javaslatot.

Kitért a köztelevízió üresen álló Szabadság téri épületére is, és azt mondta, az MSZP-SZDSZ kormányok legsötétebb ügyletei közé tartozott, a külföldi beruházó lényegében ingyen jutott az ingatlanhoz. Jelezte azt is, az esztergomi tanárképzés ügyében nem született döntés.


Független: mennyibe fog kerülni a piliscsabai campus fenntartása?


A független Szabó Szabolcs azt kérdezte, a piliscsabai campus esetében kiszámolták-e, hogy havonta, évente mennyibe fog kerülni az őrzés és a karbantartás. Mekkora az értéke az ingatlanvagyonnak, ami a fenntartó tulajdonába kerül, illetve amit az állam odaad? - firtatta.

Ki fogja finanszírozni az újonnan átadott épületek felújítását? Ezek mostani állapotukban oktatásra nyilvánvalóan nem alkalmasak - jegyezte meg a politikus. Azt kérte, konkrétan foglalják szerződésbe, mit vár el az állam cserébe.


Államtitkári zárszó


Orbán Balázs zárszavában reményének adott hangot, hogy akár kormánypártokon túlnyúló támogatással tudják majd elfogadni a javaslatot. Az egyetem szempontjából kifejezetten jó lenne, ha ez így történne - jegyezte meg.



Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.


Napirend után


Varga-Damm Andrea (Jobbik) a női jogok első képviselőjéről, Takács Éváról emlékezett meg. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében indított aláírásgyűjtő kampányra, és annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy mindenki boldogulhasson a szülőföldjén. Felvetette adott esetben egy önálló nemzetpolitikai minisztérium létrehozását is.


Jakab István ezt követően bezárta az ülésnapot, az Országgyűlés jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!