OGY - Krónika 10. rész (kérdések, nemzetközi és beruházásvédelmi megállapodások, napirend után)

Belföld, 2022.06.07

Az Európai Unió és Közép-Amerika közötti társulásról szóló megállapodás kiegészítéséról, valamint a magyar-osztrák kétoldalú beruházásvédelmi megállapodások megszűnését tartalmazó törvényjavaslatról tárgyaltak a képviselők az Országgyűlésben kedden este, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezték be munkájukat.



Fidesz: folytatja a kormány az óvodai, iskolai infrastruktúra fejlesztését?



Pócs János (Fidesz) a kormány eddigi óvodai és iskolai infrastruktúrafejlesztési programját méltatta, és azt kérdezte, folytatják-e ezt a következő években is.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a jelenlegi finanszírozási ciklusban 900 helyszínen 350 milliárd forint értékeben zajlottak közoktatási fejlesztések. Költségvetési forrásból 220 projekt indult el, amiből 101 már készen is van, illetve a Modern városok programnak is része volt az iskolák fejlesztése.



DK: legyen nulla százalékos az alapvető élelmiszerek áfája!



Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt, hogy a magyar emberek egyik legnagyobb problémája jelenleg az infláció, de az áremelkedést a kormány arra használja, hogy a tavasszal kiadott támogatásokat így szedje vissza. A DK nevében azt követelte, hogy a bajbajutott családoknak adjon a kormány százezer forint támogatást, az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék nulla százalékra, és adjanak bérletkedvezményt a tömegközlekedési eszközökre.

Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkára arra hívta fel a figyelmet, a DK az eddigi, a kormány által benyújtott áfakulcs-csökkentéseket nem támogatta. Hozzátette: a kormány jóval többet adott 100 ezer forintnál a családoknak az adóvisszatérítéssel, az időseknek pedig visszaadta a 13. havi nyugdíjat is. A kormány mindent megtesz, hogy az infláció hatásait tompítsa - mondta.



Az EU és Közép-Amerika közötti társulásról szóló megállapodás



Az Országgyűlés megtárgyalta az Európai Unió és Közép-Amerika közötti társulásról szóló megállapodást kiegészítő jegyzőkönyvet, amely Horvátország uniós csatlakozásának figyelembevétele céljából készült.

Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: 2012-ben írták alá a megállapodást, amelyet Magyarország egy évvel később ratifikált. A jegyzőkönyv értelmében Horvátország - amely 2013-ban csatlakozott az EU-hoz - a megállapodás szerződő felévé válik, és felveszik a megállapodás részes feleinek listájára - ismertette.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) azt emelte ki, hogy a társulásról szóló megállapodás politikai párbeszéden, együttműködésen és a kereskedelmen alapul. Nacsa Lőrinc (KDNP) pedig a megállapodás kereskedelmet növelő hatásait hangsúlyozta.

Keresztes László Lóránt (LMP) viszont azt jelezte: az LMP-nek elvi problémái vannak ezzel a szabadkereskedelmi megállapodással, mert az nemcsak a hazai termékek exportjára ad lehetőséget, hanem a magyar piacot is megnyitja.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.


Magyar-osztrák kétoldalú beruházásvédelmi megállapodások megszűnése


Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára a magyar és osztrák kormány között korábban kötött, beruházások elősegítéséről és védelméről szóló megállapodás megszűnéséről szóló javaslatról elmondta: az a magyar uniós tagságból fakadó kötelezettség teljesítése, és az EU bírósága által hozott ítéletnek való megfelelésről szól.

Felidézte: az EU bírósága 2018-ban úgy döntött, hogy az unió működésével ellentétes a tagállamok között a nemzetközi beruházásokkal összefüggésben a választott bírósági klauzula.

A tagállamok vállalták, hogy az ítélet végrehajtása érdekében megszüntetik a kétoldalú beruházás védelmi megállapodásokat. A hazánk által korábban Ausztriával kötött megállapodást bilaterális módon törvényi úton kell megszüntetni.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka kiemelte, Magyarország az unió tagjaként eleget kell tegyen ennek a jogharmonizációs törekvésnek. Ennek támogatását kérte.

Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka közölte: a kisebbik kormánypárt támogatja a javaslatot.

Keresztes László Lóránt (LMP) jelezte: örömmel megszavazzák az indítványt.

Az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát.


Napirend után


Bencze János (Jobbik) az egyre nagyobb vidéki háziorvoshiányról beszélt napirend utáni hozzászólásában.

Varju László (DK) az állatvédelem ügyében szólt, felidézve, hogy egy vadász a János kórház közelében egy vaddisznó családot lőtt le a napokban. Kitért arra, hogy több esetben bukkantak fel vaddisznók választókörzetében, Újpesten is. Az ilyen esetekre nincs megnyugtató megoldás - közölte.

Frakciótársa, Varga Zoltán Debrecen fideszes vezetését kritizálta, amiért szerinte az ország legértékesebb földjeit értékesítik és "betonozzák le" autóipari üzletek érdekében.

Ugyancsak a DK padsoraiból Hegedüs Andrea a pedagógusok bérrendezését sürgette, a pedagógushiányra és a rendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetve.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a 66-os út Pécs és Mánfa közötti szakaszának balesetveszélyes állapotáról beszélt.

Ovádi Péter a Fidesz padsoraiból arról beszélt, hogy 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Hozzátette: Veszprémen kívül 118 település csatlakozott a programhoz, melynek megvalósításhoz számos kulturális, művészeti, borszakmai, gasztrokulturális pályázatot írtak ki.

A momentumos Lőcsei Lajos a 2010 előtti ombudsmani intézményrendszer visszaállítását sürgette, és azt, hogy a politika vonuljon ki az alapjogok védelmének területéről.


Az ülést az elnöklő Latorcai János lezárta, a Ház szerda reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!