OGY - Krónika 10. rész (OBH-beszámoló, ügyészségi beszámoló)

Belföld, 2021.02.16

Az Országgyűlés kedd este megtárgyalta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének a testület 2019-es tevékenységéről szóló beszámolóját, majd az ügyészség hasonló dokumentumának megvitatásával folytatta munkáját.



KDNP: az OBH átgondoltan és előrelátóan gazdálkodott


Vejkey Imre (KDNP) azt mondta, hogy az OBH az emberi és tárgyi erőforrásaival átgondoltan, takarékosan és előrelátóan gazdálkodott.

A hivatal fejlesztései abba az irányba mutatnak, hogy a 21. századi bíróság ideája Magyarországon is megvalósuljon - fogalmazott a vezérszónok.

A KDNP frakciója támogatja a beszámoló elfogadását - jelentette be.

MSZP: az új elnök feladata a hivatal normális működésének visszaállítása


Varga László (MSZP) hangsúlyozta, hogy nagyon pozitív várakozások előzték meg az OBH új vezetőjének kinevezését és az érkező impulzusok igazolják ezeket a várakozásokat. Handó Tünde munkásságát nem kísérte ilyen osztatlan pozitív megítélés a képviselők részéről - tette hozzá.

A vezérszónok azt mondta, hogy az új elnöknek a szokásos teendői mellett a hivatal normális működésének visszaállítása is feladata.

A bírói függetlenség fontosságát még a jelenlegi Alkotmánybíróság is elismerte - emelte ki a képviselő.

Kérdésesnek nevezte, hogy az elnök hogyan próbál szakítani a 2019-ben jelenlévő gyakorlatokkal. Hozzátette, reméli, hogy a tavaly megindult folyamatok folytatódni fognak.

A DK nem fogadja el a beszámolót


Sebián-Petrovszki László (DK) azt mondta, hogy Handó Tünde elnöksége a magyar demokrácia egyik mélypontja volt. A volt OBH-elnök a fideszes hatalomgyakorlás egyik szimbolikus figurája, akinek a személyén keresztül a Fidesz befolyásolni próbálta a perek menetét - tette hozzá.

A beszámolót a DK nem tudja elfogadni - jelentette be.

Reményét fejezte ki, hogy komoly javulás lesz az emblematikus ügyekben, például a bírák pályáztatása során.

Kérdésként tette fel, tervezik-e, hogy a pandémia vége után is megmaradjon az online tárgyalások és meghallgatások lehetősége.

Független: az előző elnökkel az ellenzék háborúban állt


Varga-Damm Andrea (független) azt emelte ki, hogy az előző OBH-elnökkel az ellenzék folyamatosan "kisebb háborúban állt".

Az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács között most már végre befejeződött a csatározás - mondta.

OBH-elnök: a pontrendszer nem tökéletes, de kell A vita lezárása után Senyei György Barna OBH-elnök az elhangzottakra reagálva azt mondta, az intézkedések folytatódnak, hogy tovább tudják csökkenteni az elhúzódó ügyhátralékot.

Az OBH a jövőben is felelősségteljes gazdálkodást kíván folytatni - szögezte le. Hozzátette, az online tárgyalások és meghallgatások lehetőségét ezután is fenn akarják tartani.

Az elnök egyetértett azzal, hogy az ügyek egy részének a belső struktúrája elnehezedett. A jogszabály-véleményezés egyébként folyamatos - hívta fel a figyelmet.

A pontrendszer nem tökéletes, de kell - szögezte le, hangsúlyozva, az ügyben folyamatosan konzultálnak, de olyan pontrendszert, amivel mindenki elégedett, nem fognak találni.

A bürokráciacsökkentés folyamatos, a szakmai munkát visszaterelik a kollégiumokba - mondta.

A bírói függetlenség alapvető érték, és ennek a megőrzése érdekében különös jelentősége van annak a "divatnak a megszűnésének", hogy aki számára nem tetsző ítéletet kap, az függetlenségsértést kiált - fogalmazott.

Bizottsági elnök: az ellenzék politikai megfontolásokból támadja Handó Tündét


Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság elnökeként szólalt fel, amikor azt mondta, hogy az ellenzéki vezérszónokok politikai megfontolásokból támadták Handó Tündét. Az OBH Handó Tünde elnöksége alatt vált európai szinten kimagaslóvá, ezért a támadások méltatlanok - jelentette ki.


Ügyészségi beszámoló



Legfőbb ügyész: jók a vádhatóság 2019-es mutatói


Polt Péter legfőbb ügyész előterjesztőként elmondta: az ügyészség 2019-ben is törvényesen és eredményesen dolgozott.

Ennek egyik jeleként említette, hogy az utóbbi tíz év legmagasabb, 98,3 százalékos váderedményességi mutatóját produkálták, az ügyek 85,1 százalékában a váddal vagy végindítvánnyal mindenben egyezően állapította meg a felelősséget a bíróság.

Arról beszélt, a most tárgyalt volt az első teljes év, amikor a 2018 közepén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény alkalmazásával működött a vádhatóság.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: a cél az, hogy gyorsabban, kevesebb társadalmi ráfordítás mellet, de a garanciákat megtartva, az anyagi igazságnak megfelelően záruljanak az eljárások.

Polt Péter örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tovább csökkent a regisztrált bűncselekmények száma; a 2018-as, 199 ezer 830-as szám 165 ezer 648-ra esett, hozzátéve, a büntetőeljárási szabályok módosulása miatt ugyanakkor jelentősen, több százezerrel nőtt az iratforgalom.

Az eljárásokról szólva a legfőbb ügyész elmondta: az ügyek 73,3 százalékát sikerült eljárásgyorsító intézkedésekkel lezárni. Polt Péter a "jól sikerült jogintézményként" említett büntető végzésre, valamint a gyorsabbá, hatékonyabbá vált ítélkezésre és az előkészítő ülés ügygyorsító voltára hívta fel a figyelmet.

Szólt arról is: 2019-ben 1146 megbízhatósági vizsgálat indítását hagytak jóvá annak tisztázására, "védett személyek eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelességüknek, vagy pedig korruptak esetleg", az eredmények alapján hét büntetőeljárást indítottak.

Polt Péter kiválónak nevezte az együttműködést az Európai Unióval, hozzátéve, a tárgyévben három igazságügyi ajánlást tett az EU csalás elleni hatósága, de ezekben az ügyekben már nyomozás indult Magyarországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!