OGY - Krónika 10. rész (rákosmezei Királydomb)

Belföld, 2020.11.17

A rákosmezi Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról szóló törvényjavaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. A javaslatot alapvetően az ellenzéki frakciók is támogatandónak tartották.



A Jobbik támogatja a javaslatot


Steimetz Ádám, a Jobbik vezérszónoka kiemelte: ha valami, akkor a rákosmezei Királydomb valóban egy jelentős helyszín a magyarság történelmében. Szükséges, hogy méltó megemlékezés színhelye legyen a jövőben, a Királydomb méltó a védelemre, s a javaslat kiterjed az ennek érdekében végzett beruházásokra is. Az eddig megismert előírásokon kívül milyen konkrét fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, a támogatási szerződés, amit a törvényjavaslatban jeleznek, mit tartalmaz majd? - kérdezte, majd jelezte: a Jobbiknak a kezdeményezés támogatását javasolja.


KDNP: a nemzet múltja alapvető érték


Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka kiemelte: mindenkinek az a feladata, hogy a tisztelet kultúráját meghonosítsák az ország, a nemzet életében, és a hétköznapokban. A tisztelet kultúrája nemcsak egy szép eszme, hanem cselekvésre is kötelez - mutatott rá.

A KDNP számára a nemzet múltja, történelme alapvető érték - hangoztatta.

Rámutatott: a rákosmezei Királydomb ma is szimbolikus helyszín, ezért illő, hogy nemzeti emlékhellyé nyilvánítsák. Felidézte a kulturális fejlesztéseket, amelyeket azért tudtak megvalósítani, mert a gazdasági feltételek is adottak voltak.

A KDNP támogatja a javaslatot.


MSZP: igen a javaslatra


Varga László, az MSZP vezérszónoka rámutatott: van olyan előterjesztés, amit nem fog nagy vita övezni, ez is ilyen.

Kiemelte: arról szól javaslat, hogy a törvény melléklete egészüljön ki a rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításával. A kezdeményezés indokolt, és sajnálatos, hogy a terület múltja majdnem feledésbe merült - fejtette ki.

Az MSZP szerint a civil szervezet kezdeményezése támogatandó, ők is támogatják a javaslatot.


DK: rosszul időzített a javaslat


Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka arról beszélt, hogy a javaslat tárgyáról, azaz, hogy a Rákosmezejét emlékhellyé nyilvánítsák, konszenzus van, ezt senki nem vitatja. Meglepődött, hogy nem volt még rajta a listán - jegyezte meg.

Ugyanakkor felvetette, hogy amikor járvány dúl, 100 ezer felett van az aktív fertőzöttek száma, rengetegen veszítik el a munkájukat, nem az ő megmentésükkel foglalkoznak, hanem arról beszélnek, hogy a rákosmezei Királydombot nemzeti emlékhellyé nyilvánítsák. Aránytévesztésnek, rossz időzítésnek tartja a kezdeményezés tárgyalását.


LMP: helye van a javaslatnak


Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka szerint hosszan lehetne sorolni, milyen javaslatnak nincs helye most az Országgyűlésben.

Ennek azonban nagyon is itt van a helye, ha meg akarják menteni a beépítéstől a területet, akkor ezt most meg tudják tenni - mutatott rá, és szintén felidézte a hely történelmi jelentőségét.

Felvetette, az előterjesztés eleget tesz-e a megfogalmazott céloknak. A javaslat egyetlen ingatlant említ - mondta, és azt kérdezte, a most még beépítetlen területnek mekkora része tekinthető az egykori Országgyűlések helyszínének. Az a feladat véleménye szerint, hogy ebből minél nagyobb területet megmentsenek. Milyen előkészítő munkát folytatott a kormány, milyen konzultáció zajlott az önkormányzattal? Milyen jogi garanciái lesznek, hogy a terület valóban nemzeti emlékhelyként fennmaradhasson - sorolta.


Képviselői hozzászólások


Kocsis-Cake Olivió (Párbeszéd) pártja részéről támogatandónak tartotta a javaslatot.

Varga-Damm Andrea (független) arról beszélt, hogy ez a kezdeményezés rendkívüli módon elkésett. Miért kell egy patrióta egyesületnek írnia az Országgyűlés elnökének, hogy valami történjen - vetette fel. Felelevenítette a korábbi tulajdonviszonyokat, és azt mondta: az ingatlan 26 éves sorsa szégyen. A csodával egyenlő, hogy eddig nem építették be a területet. Arra volt kíváncsi, milyen épületet emelnek majd, ami a történelmi helyhez méltó.

Boldog István (Fidesz) kiemelte, a javaslat arról szól, hogy nem felejthetik el: régvolt magyar emberek itt hoztak nagyon fontos törvényeket, amelyek a nemzet életét befolyásolták. Az elmúlt 30 évben elfelejtkeztek erről a történelmi helyszínről - jegyezte meg, majd köszönetet mondott a Magyar Patrióták Közösségének a kezdeményezésért.

Gyüre Csaba (Jobbik) azt mondta: a javaslat jó szívvel támogatható, fontos, hogy a nemzeti emlékhelyeket megőrizzék.


Államtitkári zárszó


Orbán Balázs államtitkár az elhangzottakra reagálva kiemelte, hogy pártpolitikán túlmutató együttműködés rajzolódott ki a vita során.

Arról, hogy miért kell a magyar Országgyűlésben ilyen témákkal foglalkozni, azt mondta: működnie kell a parlamentnek a koronavírus második hulláma idején is. A javaslat azért kulcsfontosságú, mert ahogy elhangzott többször is, a területet meg kellett menteni, lépni, cselekedni kellett. Az a veszély fenyegetett, hogy beépítik a területet - mutatott rá.

Az ingatlan további sorsáról kiemelte: a vonatkozó törvény egyértelműen rendelkezik róla, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) az, amelyik felméri és figyelemmel kíséri az emlékhelyek állapotát, és gondoskodik a nemzeti örökség megismertetést célzó programokról. Ez így lesz most is - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!