OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.09.21

A tiszaújvárosi időközi parlamenti választásról, a lélegeztetőkészülékek számáról és a romániai önkormányzati választásról is szó volt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések között.



Fidesz: valljon színt a baloldal, hogy továbbra is támogatja-e Bíró Lászlót!



Csöbör Katalin (Fidesz) a tiszaújvárosi időközi parlamenti választással kapcsolatban arról beszélt, hogy a szociálliberális oldal egy olyan jelöltet indít, aki nyíltan rasszista kijelentéseket tett, ám Gyurcsány Ferenc, "a baloldal vezére" még igyekezett is védelmébe venni őt. Bíró László antiszemita, cigányellenes megnyilvánulásokat tett, homályos cégügyei vannak, visszatartotta az alkalmazottai bérét - mondta. Vajon hány embert nem fizettek ki? - kérdezte Csöbör Katalin, majd arra szólított fel, valljon színt a baloldal, hogy továbbra is támogatja-e Bíró Lászlót.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt válaszolta: kettős mércét lehet tapasztalni a baloldal részéről, mert amikor kiderül Bíró Lászlóról, hogy rasszista kijelentéseket tett, akkor hallgatnak, lapítanak. A legaljasabbnak pedig azt nevezte, hogy Bíró László állami juttatásban részesülő cége nem fizette ki a legszegényebb foglalkoztatottakat.



KDNP: elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kórházakban?



Nacsa Lőrinc (KDNP) arról szólt, hogy a koronavírus-járvány első hulláma elleni harcot sikeresen megvívta Magyarország. A baloldalra azonban nem lehet számítani a védekezésben most sem - mondta -, ott folytatják, ahol az első hullámnál abbahagyták, most kamuhíreket terjesztenek, például azt, hogy nincs elég lélegeztetőkészülék. Elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre a kórházakban? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: a járvány első hulláma idején is álhíreket gyártott a baloldal, és ezt folytatja ősszel is például a lélegeztetőgépekről. Jelenleg több mint 100 millió maszk, 95 millió pár gumikesztyű és jóval több mint 10 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre - közölte. Hozzátette: tavasszal azzal támadta a baloldal a kormányt, hogy túl kevés a lélegeztetőkészülék, most azzal támadja, hogy túl sok.



Jobbik: miért beszéli le Semjén Zsolt a szabad választás lehetőségéről az erdélyi magyarokat?



Balczó Zoltán (Jobbik) kifejtette: szeptember 27-én önkormányzati választások lesznek Romániában, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig egy videoüzenetben arról beszélt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az egyetlen olyan politikai szervezet, amely képes a magyar érdek védelmére. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alkalmatlan a magyarság képviseletére? Miért beszéli le Semjén Zsolt a szabad választás lehetőségéről az erdélyi magyarokat? - kérdezte.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy reagált: az erdélyi magyarok azt választanak a helyhatóságokba, akit szeretnének. "Mi arra hívtuk fel a figyelmet, hogy szerintünk akkor választanak jól az erdélyi magyarok, ha az RMDSZ-re szavaznak", mert ha a jelenlegi helyzetben - főleg kiélezett szituációkban - ráindítanak az esélyesebb - RMDSZ-es - magyar jelöltre egy másik magyar jelöltet, akkor "a magyarság ellen való lépést tesznek" - fogalmazott Potápi Árpád János, aki nemzetárulásnak nevezte Biharban és Szatmárban az RMDSZ jelöltjeire ráindítani egy más párt magyar jelöltjét.



MSZP: kaptak engedélyt a Szuperkupa döntőre?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy az Emmi augusztus végi nyilatkozata alapján bizonyos, hogy a vírus második hulláma a külföldről való behurcolás miatt indult el és egy fertőzött 8-10 embernek adja át a vírust. Tartalmában megismételte alig egy órával korábban elhangzott azonnali kérdését, amiben szóvá tette a Szuperkupa döntőjének budapesti megrendezését, és ismét megkérdezte, tisztifőorvos engedélyezte-e azt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, ha fontos az MSZP-nek az emberek védelme, miért tépte szét a képviselő a nemzeti konzultáció ívét a parlamentben. Azoknak az embereknek a véleménye nem volt fontos? - kérdezte.

Hangsúlyozta: olyan szabályozási rend lépett életbe, többek között hétfőn új szabályokkal, ami megteremti a védekezés lehetőségét, de azt is biztosítja, hogy a munkahelyeken a munka tudjon folytatódni. Minden rendezvényre szigorú szabályok vonatkoznak, erre pedig még szigorúbbak, hogy a vírus terjedésének kockázatát minimálisra csökkentsék - jelezte a sporteseményről.


DK: a gazdaságnak is lélegeztetőgépre van szüksége


Bősz Anett (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy a második negyedévben 14,5 százalékos volt a gazdasági visszaesés, és az év végére az államháztartási hiány akár a GDP 10 százalékét is elérheti. Szerinte a gazdaságnak is lélegeztetőgépre van szüksége.

Virágh Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, most a járvány második hulláma az, ami a növekedési kilátásokat a világon mozgatja. Kifejtette: első félévben a magyar gazdaság közel hat százalékos visszaesést tudhat maga mögött, ezzel azonos "ligában" mozog a régió országaival. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta továbbra is stabilan alacsony, a bérek kétszámjegyű növekedést mutattak, a járvány kezelése gazdasági hatásaiban is pozitív eredményeket hozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!