OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.11.30

A 2022-es és 2023-as esztendő Petőfi emlékévvé nyilvánításáról szóló előterjesztés bizottsági jelentésének és az összegző módosító javaslatoknak a vitájával folytatta munkáját hétfőn este az Országgyűlés. Ezt követően a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019. évi zárszámadása, majd jövő évi költségvetése került napirendre.  



Petőfi emlékév


Előterjesztőként Vinnai Győző (Fidesz) kiemelte: az emlékév során minél szélesebb körhöz szeretnék eljuttatni Petőfi költeményeit, és azt a hozzáállást, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tanúsított. Reméli, a költő hagyatékát, azt amit a magyarokra hagyott örökül, méltóképpen sikerül megünnepelni, hasonlóan az Arany János emlékévhez - fogalmazott. Felidézte, hogy az általános vitában "az egyesült baloldal" is támogatta a javaslatot, remélte ez a szavazás során is megmarad.

Gurmai Zita (MSZP) közölte: támogatják a javaslatot. Kiemelte, hogy Petőfi Sándor hazánk egyik legkiemelkedőbb és legismertebb irodalmi alakja, ismerik forradalmi gondolatait és hazaszeretetét. A képviselő rendkívül hasznosnak nevezte az előterjesztést.

Hoppál Péter (Fidesz) szintén méltatta Petőfi alakját és munkásságát, majd azon reményének adott hangot, hogy sikerül e téma kapcsán megtalálni a konszenzust. Szeretnék, ha az emlékév "megérintene" és a nemzeti identitásában erősítene meg mindenkit, különösen a fiatal korosztályt - közölte. Merjenek szembeszegülni azzal a baloldali nemzetközi áramlattal, amely megpróbálja eltiporni a nemzeti önazonosságot.

Gyüre Csaba (Jobbik) nagyon sajnálta, hogy a "NER-rendszerének" képviselői nem tudják félretenni a politikai megjegyzéseiket még egy ilyen magasztos előterjesztésnél sem. Ez méltatlan ehhez a témához - mondta. Petőfi költészete nemzeti identitásunk egyik mérföldköve, ami minden magyar ember számára rendkívül fontos - hangoztatta. A Jobbik támogatja a javaslatot.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, hisznek abban, hogy minden cselekedetüknek, megszólalásuknak a nemzeti érdekeket kell szolgálnia. Kiemelte: fontos ez a javaslat, és támogatni fogják azt. Szintén szóvá tette a kormányzati retorikát, és azt mondta: minden olyan ügyet támogatni fognak, amely a magyar emberek és nemzet ügyét szolgálja.

Nacsa Lőrinc (KDNP) idézte a DK képviselőjének általános vitában elhangzott szavait, miszerint ez a javaslat iszonyú aránytévesztés az Országgyűléstől és a kormánypártoktól, s most a járvány idején nincs helye ennek itt. Azt kérte, Gyüre Csabától, hogy amikor nemzeti egységről beszél, szóljon a szövetségeseinek is.

Petőfi nemzeti kincsünk, róla mindenkinek tudnia kell, a nemzeti összetartozás szimbóluma - összegzett a kormánypárti politikus, aki felidézte a december 5-i kettős állampolgárságról tartott népszavazást. Önök most összeállnak azzal az MSZP-vel és DK-val, akik ennek szellemi atyjai voltak és örökösei - fordult ismét Gyüre Csabához.

Mesterházy Attila (MSZP) utóbbi állításra reagálva emlékeztetett, hogy ő volt az a pártelnök, aki elment Kolozsvárra és elnézést kért december 5-e miatt.

Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkára azt mondta: üdvözlik az előterjesztést, és nagy örömükre szolgál, hogy konszenzus alakult ki. Mindent megtesznek azért, hogy méltó emlékévet készítsenek elő - jelezte.

Vinnai Győző úgy reagált: örül, hogy az MSZP támogatja az emlékévet, reméli közös sikerük lesz. Mesterházy Attila valóban elment Kolozsvárra bocsánatot kérni december 5-e miatt, azonban nem ez az irányvonal az MSZP-ben, és az ellenzéki összefogásnál - jegyezte meg.

A vitát az elnöklő Hiller István lezárta.


Az NMHH zárszámadása


Gurmai Zita (MSZP) rövid hozzászólásában jelezte: nem támogatják a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019. évi zárszámadásáról szóló javaslatot.

A javaslatról vita nem alakult ki, további hozzászóló nem volt.

Szűcs Lajos (Fidesz) közölte: a beszámoló megfelel a törvényi szabályozásnak, és kérte annak támogatását.



A napirendi pontot az elnöklő Hiller István lezárta.


Az NMHH 2021-es költségvetése


Az NMHH jövő évi költségvetéséséről szóló bizottsági jelentés vitájában Gurmai Zita (MSZP) szóvá tette, hogy 118 milliárdot akarnak megszavazni a közmédiának, ennyit akarnak a saját propagandájukra fordítani. Az MSZP az esztelen és értelmetlen pénzszórást nem támogatja - közölte.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a "kormányzati propaganda" költéseit bírálta. Szerinte az erre költött forrásokat inkább a szociális dolgozók 500 ezer forintos egyszeri juttatására, illetve az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésére kellene biztosítani.

Jelezte: az LMP nemmel szavaz a javaslatra.

Szűcs Lajos (Fidesz) úgy reagált az ellenzéki felszólalásokra: nem lehet összehasonlítani az almát a körtével vagyis a 2010. előtti televíziós költségvetést a mostanival, több okból sem, például azért, mert azóta komoly műszaki változás történt meg a televíziózásban, és több új csatorna jött létre.

Nevetségesnek nevezte, hogy a kulturális műsorok vagy az esti mese propaganda lenne.

Az elnöklő Hiller István lezárta a vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!