OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2022.12.05

Bizottsági jelentések és összegző módosító indítványok megvitatásával folytatták munkájukat a képviselők hétőn este az Országgyűlésben.



Honvédségi törvénycsomag


A Magyar Honvédség működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájában Pogácsás Tibor (Fidesz) ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját.

Azt hangsúlyozta, a javaslat az új védelmi és biztonsági rendszer szabályozási elemeit pontosítja, valamint a Honvéd Vezérkar bevezetésével kapcsolatos módosításokat és több más, kisebb horderejű pontot tartalmaz.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára zárszavában megemlítette: a módosítás visszaállítja a Honvéd Vezérkar megnevezést és funkciót, ezzel válik teljessé a vezérkar és a tárca mint civil irányítás különválasztása. Az államtitkár valamennyi képviselő támogatását kérte a javaslatról tartandó szavazás során.


Sportcélú közfeladatok


Az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló törvényjavaslat vitájában Pogácsás Tibor (Fidesz) elmondta: a kezdeményezés célja a nemzeti sportingatlan-vagyon üzemeltetésének és hasznosításának más szervezeti szintre emelése az önálló költségvetési forrással rendelkező Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség révén.

Hangsúlyozta: az előterjesztés elfogadása esetén jelentősen nőhet a sport területéhez kapcsolódó programok hatékonysága, professzionalitása, gazdaságosan működtethetők lesznek hosszú távon is ezek az ingatlanok.

Zárszavában Vargha Tamás államtitkár a javaslat támogatására kérte képviselőtársait, kiemelve, a módosítás egységes keretbe, szervezetbe emeli a sportlétesítmények üzemeltetését, a sportesemények szervezését annak érdekében, hogy minden amatőr és profi sportoló hozzáférhessen ezekhez a létesítményekhez, így "a nemzetünk a sport által is egészségesebbé válhasson".


A 2026-ig tartó környezetvédelmi program


A 2026-ig tartó, 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programról szóló határozati javaslatról nem alakult ki vita, hozzászóló nem volt.

A törvényalkotási bizottság a bizottsági összegző jelentést és az összegző módosító javaslatot 26 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta - ismertette Herczeg Zsolt (Fidesz).

A javaslat olyan stratégiai dokumentum, amely a környezethasználat helyes módjára, a személyes felelősségvállalásra, az eltérő társadalmi és gazdasági érdekek átlátható, harmonikus érvényesítésére helyezi a hangsúlyt, a rövid-, a közép- és hosszútávú szempontokat egyidejűleg veszi figyelembe.

Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a dokumentum mögött álló szakmai munkát emelte ki, majd kérte a javaslat elfogadását.


Hulladékgazdálkodás


A hulladékgazdálkodással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a törvényalkotási bizottság december 1-jén tárgyalta, és a bizottsági összegző jelentést és az összegző módosító javaslatot 16 igen, 4 nem és 4 tartózkodással hagyta jóvá - ismertette Herczeg Zsolt (Fidesz).

A javaslat központi eleme, hogy alapvetően a gyártót terhelné a jövőben a felelősség a hulladékgazdálkodási követelményeknek való megfeleléséért. A változtatások között említette az illegális hulladéklerakókat érintő pontokat, a kamerákra vonatkozó szigorításokat.

A javaslatról vita nem alakult ki, Raisz Anikó államtitkár a koncessziós rendszerre történő átállást segítő módosításokat emelte ki, és a javaslat elfogadását kérte.


A Paksi Atomerőmű blokkjainak meghosszabbítása


A Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló határozati javaslatról vita szintén nem alakult ki.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára megköszönte a vitában elhangzott álláspontokat. Az indítványt minden frakció támogatta, módosítást nem nyújtottak be - jelezte. Kiemelte: a mostani geopolitikai helyzetben felértékelődött azon erőművek szerepe, amelyek biztonságosan és megbízhatóan üzemelnek, és költséghatékonyan állítják elő az energiát.


Egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosítása


A törvényalkotási bizottság előadóján kívül nem szólalt fel képviselő a bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitájában sem.

Steiner Attila államtitkár zárszavában úgy összegzett: a javaslat geotermikus energiára vonatkozó szabályokat és a dohánytermékek kereskedelmére vonatkozó normákat pontosítja.


Az atomenergiáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítása


Szintén nem alakult ki vita az atomenergiáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatról.

Steiner Attila államtitkár zárszavában a módosításokat azzal indokolta: az atomenergia alkalmazására vonatkozó nemzetközi elvárások fejlődtek az utóbbi időben, így szükséges a vonatkozó jogszabályokat ésszerűbbé és korszerűbbé tenni.


A villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvény módosítása


A villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvény módosítása kapcsán sem volt képviselői felszólalás. Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója azt mondta: jogalkalmazási tapasztalatok és más jogszabályokkal való összhang megteremtése miatt van szükség a módosításra.

Steiner Attila államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos, hogy a magyar családok megfizethető módon juthassanak hozzá az energiához. A módosítások célja, hogy az európai szabályozással összhangban, megfelelő mennyiségű és árú földgáz és villamosenergia legyen biztosított Magyarországon is - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!