OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2022.11.21

A parlament bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitáival folytatta, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját hétfőn este.



Aranybulla


Az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló törvényjavaslatról nem alakult ki vita.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára megerősítette: a kormány támogatja a javaslat elfogadását.

Hende Csaba (Fidesz) előterjesztőként örömét fejezte ki, hogy egyetértés volt a javaslat tárgyalása során.


Igazságügyi tárgyú törvények


Az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot a törvényalkotási bizottság november 17-én tárgyalta - közölte Illés Boglárka (Fidesz). A javaslat kitér az iparjog védelmére, a szellemi tulajdonjoggal, szerzői joggal összefüggő kérdésekre, a közjegyzők működésére, a digitalizációval összefüggő körülményekre, a hagyatéki eljárásra, a gyermektartással összefüggő kötelezettségekre. Egyrészt jogharmonizációs, másrészt a jogalkotás során felmerülő kérdéseket rendezik - közölte.

Répássy Róbert államtitkár az általános vitában felmerült észrevételekre azt mondta: a szellemi tulajdonjog változásának gyakorisága annak jellegéből fakad, a jogterület a nemzetközi és uniós jog által erősen meghatározott. A bírósági végrehajtásról azt mondta: a kormány több rendkívüli intézkedést hozott, amelyek együttesen képesek voltak a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került állampolgárok támogatására. Emellett az adósok számára kedvező módon szabályozták az elmúlt időszakban a végrehajtásokat - közölte.

A gyermektartás behajtása során az elsőbbséget élvez, még a behajtás költségei előtt is - jelezte. Kérhető az állam általi megelőlegezés is, ha az adós vagyontalan - fűzte hozzá.



Igazságügyi együttműködési szerződések



Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság nevében közölte: a testület az egyes igazságügyi együttműködési tárgyú nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági jelentéseket és az összegző módosító javaslatokat megtárgyalta és 29 igen, két nem szavazat ellenében, két tartózkodás mellett elfogadta.

Jelezte, a javaslat három hágai egyezményt kihirdető jogszabályt változtat meg. Képviselői módosító javaslat nem érkezett, a bizottság egy szövegpontosító és kodifikációs javaslatot fogadott el.

Az előterjesztő nevében felszólaló Répássy Róbert államtitkár emlékeztetett, a javaslattal kapcsolatban sem az általános, sem a részletes vita során nem merült fel érdemi kifogás.

Képviselői hozzászólásra senki nem jelentkezett, így az elnöklő Dúró Dóra a vitát lezárta.


Veszélyhelyzet meghosszabbítása


Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitájában elmondta, a javaslatot a testület 27 igen, 12 nem ellenében tartózkodás nélkül elfogadta.

Ismertette, a javaslat célja az Ukrajna területén kialakult fegyveres konfliktus és humanitárius katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása. Jelezte, a fegyveres konfliktus és humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi következményei az elmúlt időszakban nem változtak. A javaslat célja a veszélyhelyzet meghosszabbításának jóváhagyása, valamint a korábbi veszélyhelyzetek alatt kiadott 107 kormányrendelet újbóli hatályba léptetése.

Az előterjesztő nevében felszólaló Répássy Róbert kiemelte, a kormány kötelessége megvédeni a magyar embereket a háború következményei ellen.

A veszélyhelyzet meghosszabbításának nem az Országgyűlés megkerülése a célja, hanem annak a biztosítása, hogy a kormány bármely váratlan helyzetben gyorsan fel tudjon lépni.

A javaslatról vita nem alakult ki.



Napirend után



Varga Ferenc (Jobbik) a romák helyzetéről beszélt, a dizájnerdrogok kiszorítását sürgetve a romatelepekről. Emellett a Mi Hazánk képviselőit kritizálta a romákkal szembeni gyűlöletbeszéd miatt.

Jakab Péter független képviselő azt kifogásolta, hogy a családokat támogató intézkedések helyett a kormány nyerészkedik a magyar családokon.

Az elnöklő Dúró Dóra az ülést bezárta, az Országgyűlés kedd reggel 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!