OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2022.12.06

További bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitájával zárta munkáját az Országgyűlés kedden.



Cselekvő fogyasztóvédelem


A cselekvő fogyasztóvédelem érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatról Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója jelezte: a cél annak biztosítása, hogy a fogyasztóknak rendelkezésre álljon egy hatékony és eredményes eljárási mechanizmus.

Úgy fogalmazott: a digitalizáció terjedése és az online kereskedelem bővülése miatt megnőtt annak a kockázata, hogy egy vállalkozás jogellenes gyakorlata sok fogyasztónak okoz jogsérelmet.

Az előterjesztő képviseletében Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a képviseleti keresetek révén az érintett fogyasztói körnek nem kell külön-külön pert indítani.

Az akadálymentességi irányelv átültetése a fogyatékossággal élők és idősek védelmét szolgálja - tette hozzá.

Sebők Éva (Momentum) elégtelennek minősítette a törvényjavaslatot, és arra kérte a kormányt, hogy legközelebb a magyarok valós problémáival foglalkozzanak, például a MÁV és a Volán szolgáltatásaival ahelyett, hogy azzal kelljen szembesülnie, amikor megnézne egy-egy filmet, hogy mennyire "szégyenletesen homofób" kormánya van.

Répássy Róbert zárszavában jelezte: a jogszabályban homofóbia nem, viszont a gyermekek jogainak védelme megjelenik a korhatár-besorolásnál.


Kondicionalitási eljárás


Az Európai Bizottság kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról Vejkey Imre (KDNP) a törvényalkotási bizottság előadója kiemelte: az pontosítja egyes vagyonnyilatkozati szabályok átmeneti rendelkezéseit. Emellett új feladatkörrel ruházza fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában jelezte: a javaslat egyértelműsíti az ágazati jogszabályokban található vagyonnyilatkozatokra vonatkozó átmeneti szabályokat. Hozzátette: a NAIH-által lefolytatandó átláthatósági hatósági eljárásban az ügyintézési határidő 45 nap, a kiszabható bírság felső határa pedig 50 millió forint.


Elítéltek átszállítása


Az elítéltek átszállításáról szóló Strasbourgban, 1983 március 21-ei egyezmény, Strasbourgban, 1997 december 18-ai kiegészítő jegyzőkönyvét módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról Héjj Dávid, a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: elsősorban a kiadatásban fogalmaz meg új irányokat. Közölte: a törvényalkotási bizottság egy módosító javaslatot fogadott el, amely nyelvhelyességi és technikai pontosítások mellett a módosító jegyzőkönyvvel kapcsolatos magyar nyilatkozat angol nyelvű fordítását is tartalmazza.

Répássy Róbert a javaslat támogatását kérve hangsúlyozta: módosító jegyzőkönyv korszerűsíti és tovább fejleszti korábbi kiegészítő jegyzőkönyvben foglaltakat.


Büntetőjogi törvények


Héjj Dávid, a törvényalkotási bizottság nevében elmondta: a javaslat a három büntetőjogi kódex módosítását foglalja magában és az egyéb büntetőjogi tárgyú törvények módosítását tartalmazza. Szerepelnek továbbá egyéb, nem büntetőjogi változtatások is a módosításban.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára kiemelte: a törvényalkotási bizottság által elfogadott módosítás a magánvádas és pótmagánvádas eljárás pontosítását szolgálja. Kitért arra, hogy a csődtörvényt érintő változtatás értelmében a felszámolandó vagyonhoz csak a kijelölt állami elszámoló férhetne hozzá a jövőben.

A jogi segítségnyújtásra vonatkozó pontok a jogi segítői névjegyzékbe történő ügyintézés gyorsabbá, egyszerűsítését szolgálják.

Képviselői hozzászólás nem volt, a vitát lezárták.


Házszabályi rendelkezések


Barkóczi Balázs (DK) az igazságügyi bizottság eseti állásfoglalásainak elutasítását kérte.

Felidézte: a NATO hivatalosan is meghívta tagjai közé Svédországot és Finnországot, és a vonatkozó jegyzőkönyveket a NATO tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell. Ezt eddig csak Törökország és Magyarország nem tette meg.

A DK ezután a napirend kiegészítését kérte, ezeket a kezdeményezéseket azonban a házelnök elutasította.

Értékelése szerint mindezzel csupán Orbán Viktor akar időt nyerni az Ukrajnát lerohanó Putyinnak.

Azt mondta, felháborítónak tartják, hogy a fideszes többség úgy alakította a házszabályt, hogy ellehetetlenítse ellenzéki képviselők számára napirend kiegészítés kezdeményezését.

Rámutatott: a házszabály rendelkezései nem egyértelműek, illetve azok a képviselői jogok aránytalan korlátozását tartalmazzák.

Hangsúlyozta: a kivételességi javaslatok benyújtása a házszabálynak megfelelően történt, ezért azt kérte, a parlament utasítsa el az igazságügyi bizottság eseti állásfoglalásait.

Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság elnöke elmondta: a kivételességi javaslatot Gyurcsány Ferenc nyújtotta be, amit a házelnök elutasított, azzal, hogy arra a képviselő nem volt jogosult.

Az igazságügyi bizottság megállapította, hogy a visszautasítás megalapozott volt, és Kövér László a házszabálynak megfelelően járt el.

A képviselők kivitételességi eljárást ugyanis csak a saját indítványuk esetében kezdeményezhetnek - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: erre jelen esetben a kormánynak lett volna lehetősége.

Azt kérte, a parlament támogassa a bizottság vonatkozó állásfoglalásait.


Napirend után


Az egyetlen felszólaló, Fazekas Sándor (Fidesz) arról emlékezett meg, hogy 25 éves a Kazah Köztársaság karcagi tiszteletbeli konzulátusa.

A parlament várhatóan szerda reggel nyolc órától folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!