OGY - Krónika 11. rész (családvédelmi akcióterv)

Belföld, 2019.11.20

Valamennyi frakció támogatja a családok helyzetének javítását - derült ki a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos törvénymódosítás szerdai, parlamenti vitájában.



KDNP: fontos az unokákra vigyázó nagyszülők munkajogi védelme


Vejkey Imre (KDNP) fontosnak nevezte a családvédelmi akciótervet, a többi közt a bölcsődeépítést vagy az autóvásárlási támogatást.

Fontos, hogy a munka törvénykönyve módosításával megteremtsék a nagyszülő munkajogi védelmét, ha otthon marad unokáival. Felmondási védelemre és fizetés nélküli szabadságra lesz jogosulttá válnak a jövőben.

A képviselő nemzetünk aranytartalékainak nevezte a fiatalokat.


MSZP: minden családtámogatási intézkedés támogatandó


Korózs Lajos (MSZP) azt mondta: minden, a családok helyzetét javító intézkedés támogatandó. A jelenlegi változtatásokat azonban nem tartotta elégségesnek.

Hiányérzetét fogalmazta meg a szociális dolgozók bérrendezésével kapcsolatban, és kijelentette azt is: az állam nem vállal kellő felelősséget az idősek ellátásáért.

Azt kezdeményezte, hogy az idősellátásban gondozott emberek díjait csak olyan arányban emelhessék, ahány százalékban a nyugdíjak emelkedtek.

Üdvözölte a munkavédelmi bírság jelentős emelését, amely 100 ezer forinttól 20 millióig terjedhet a jövőben. Mint mondta, az eddigieknek nem volt visszatartó ereje.

A bérgarancia-alapot érintő változtatást pozitív tartalmúnak ítélte a kölcsönzött munkaerőre nézve. Az MSZP üdvözli a kormány azon erőfeszítését, hogy a munkavállalók érdekében próbálják meg visszaszorítani a munkahelyi baleseteket, de szerinte még mindig adnak "kiskapukat" a munkaadóknak arra, hogy kibújjanak az ellenőrzés alól.



LMP: további intézkedésekre lenne szükség


Hohn Krisztina (LMP) azt mondta: frakciója minden, a családokat segítő törvényjavaslatot támogat.

Örömét fejezte ki, hogy egységes informatikai rendszer jön létre a gyermekek védelmében. Ezzel minden, a gyermekkel kapcsolatos adatot egységben látnak a szakemberek. A kisgyermekes anyák rugalmas foglalkoztatását is üdvözítőnek nevezte.

Szerinte további, családokat segítő törvényre lenne szükség, például a családi pótlék emeléséről.


Jobbik: hány gyedet igénylő nagyszülőre számítanak?



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt a kérdést tette fel: mire számítanak a nagyszülői gyeddel kapcsolatban? Rámutatott, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja az emberek életében, emiatt szerinte kevesen "vetemednek majd arra", hogy a nyugdíjba vonulás előtti utolsó éveiket "feladják", hiszen azok fontosak a nyugdíjszámítás szempontjából.


Az MSZP további intézkedéseket javasolt


Mesterházy Attila (MSZP) egy alapot szorgalmazott arra, hogy a ritka betegségben szenvedő gyerekek gyógyítása támogatható legyen. A budafoki fideszes önkormányzat is leállította a kilakoltatásokat - mutatott rá, és ennek követését javasolta. A gyermeküket egyedül nevelők hatványozott nehézségekkel küzdenek, nekik is további segítséget kezdeményezett. Az árva gyermekek segítését is sürgette, szerinte nekik nagyobb életkezdési segítséget nyújthatna az állam.


Államtitkári zárszó



Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a frakciók markáns és szakmai véleményét és úgy vélte: a javaslat érdemes arra, hogy egyhangúlag támogassa az Országgyűlés. A kisgyermekes anyák munkaerőpiacra való visszatérése kapcsán egy olyan programra hívta fel a figyelmet, amely anyagi támogatást azoknak az anyáknak, akik visszatérnének a munkába, de állami bölcsődei férőhely nem áll rendelkezésükre.

A jobbikos felvetésekre reagálva elmondta: a rákkeltő anyagok bejelentésének területe jelenleg is szabályozott, az uniós munkavédelmi irányelvek harmonizálása pedig folyamatos.

A csökkent munkaképességű munkavállalókról szólva egy mintaprogramra hívta fel a figyelmet, amely kelet- és észak-magyarországi megyékben a versenyszférában való foglalkoztatás erősítését tűzte ki célul.

A nagyszülői gyed-del kapcsolatban azt ígérte, amint rendelkezésre állnak az első adatok, hogy hányan érdeklődnek a programról, a minisztérium közzéteszi azokat.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az idősgondozással kapcsolatos módosításról szólva kiemelte: egy plusz szolgáltatás - a gondozási szükséglet nélküli igénylés - lehetőségét építik be a rendszerbe.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kapcsán kiemelte: ma 42 százalékuk dolgozik, míg 2011-ben ez a 18 százalékot sem érte el, de szeretnék, ha ezen a téren további fejlődés lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!